Krönikan i juli -08 --- Med sekatören i handen - glömmer jag gärna bort dammsugaren!

Det är nu andra halvan i juli och för en del börjar semestern lida mot sitt slut. Blev det så vilsamt som du önskade eller ska det bli skönt att komma tillbaka till jobbet och äntligen få vila upp sig? Hur mår ryggen efter allt grävande? Ont i knäna? Skavsår från gummistövlarna? Längtar du efter att reorna ska starta?
Hela familjen har kommit in i den lugna semesterlunken, vi äter långfrukost och tar dagen som den kommer. Är ute sent på kvällarna och njuter av varandra och vår trädgård. Barnen är nöjda och glada och till och med katten sover länge om mornarna.


Vi har hunnit med massor känns det som. Släktträff modell större i flera städer. Många mil med husvagnen på kort tid och när vi kom hem fick vi punktering på vår egen uppfart, typiskt. Några plantskolor har vi besökt, djurparken i Eskilstuna(rekommenderas) och diverse annat kul. Men det är verkligen skönt att komma hem igen även om det har varit hur trevligt som helst att vara på resande fot.

Hemma i vackra Skärstad springer vi nu in och ut mellan regnskurarna! Mannen springer ut till sina byggprojekt och jag går ständigt med sekatören i handen eller i fickan på skjortsen. I tanken är jag alltid ute i nån rabatt och funderar på om jag ska förändra något, trycka in nåt mer eller dela nån perenn. Barnen äter vinbär, hallon och krusbär så de är alldeles lösa i magen. Varje dag! Grillen är högröd nästan varenda kväll och det luktar grill över hela byn men solskyddskrämen står orörd sen en tid tillbaka. Det här är svensk sommar! Eller ’arbetssommar’ som mannen i huset kallar det.

Jag kör med ’flowing’ i trädgården, dvs jag flyter fram och gör en grej här och en grej där, ska sen hämta nåt för att kunna göra färdigt det första jag påbörjat men då ser jag att det är nåt som måste göras precis just där jag står och så börjar jag med det och sen går jag vidare och ser nåt nytt som behöver åtgärdas.
När jag sen är på väg tillbaka till det allra första jag skulle göra har jag glömt vad det var och en hel dag har passerat med undantag för matpauser och rätt många torka barn stopp. Men det är ju underbart! Trädgård ska ta tid, det är inget man gör på en kvart. Ju mer man tänker innan man anlägger desto bättre blir det. Eller hur? Sitta lite vid datorn måste man också hinna med. För att googla på de inköpta växterna är en bra start. Där finns det oftast mycket information att hämta.


Inte kan man gå en runda i trädgården utan att ta med sig sekatören, då får jag genast vända om och hämta den ifall jag glömt ta med den. Det är alltid nåt som blommat över helt eller delvis och ser visset ut och jag kan hålla på i flera timmar med detta ’städande’. De flesta perenner tackar mig bra och det kommer ett nytt flor inom kort. Jag provar mig fram och klipper numera av mindre och mindre delar för varje år. En sommar hade jag läst nånstans att alla Geranium/Nävor skulle klippas av strax över marknivå och då gjorde jag så. Hela ruggen. Klipp Klipp.

Det tog nästan hela resterande sommaren för de stackarna att få upp sitt bladverk igen. Blomningen var inget att titta på, den var ynklig. Nu vet jag att det räcker med att klippa bort de överblommade blomstänglarna, då kommer det nya blommor mycket snabbare. Och på en del perenner är det nästan nagelsaxen som behövs då det är smått smått och pilligt pilligt. Men det är värt det flera gånger om.
Klockor är för övrigt oerhört tacksamma att ansa. Det gäller alla Campanula och Adenophora. Klipper jag bort varenda liten överblommad sak så kommer det strax en ny blomma i bladvecket under. Innan de har gått i frö alltså. Hemligheten är att klippa strax ovanför det lilla lilla bladet som sitter under blomman/det blivande fröhuset.
Klipper jag bort varenda liten överblommad sak så kommer det strax en ny blomma i bladvecket under. Innan de har gått i frö alltså. Hemligheten är att klippa strax ovanför det lilla lilla bladet som sitter under blomman/det blivande fröhuset.

Det kan vara så litet att du knappt ser det. Där i det lilla bladvecket kommer det en ny blomma! Prova får ni se! En del människor kan få hudirritation av klockornas växtsaft så var lite försiktiga. En vanlig spetsig kökssax funkar utmärkt till detta pillgöra om man inte vill använda nagelsaxen förstås. Rosorna ska förstås också ansas och det blir ju en hel del att göra när det är sånt ros-år som det verkar vara i år. Andra blommor som också ansas för längre blomning är studentnejlika, nejlikrot, gemsrot, nepetor, scuttelaria, fingerörter, lupiner, klint mm.

Aklejorna brukar hålla på till första augusti ungefär, sen låter jag dem gå i frö. De är fortfarande fina nu. Alunrötter tar jag hela ruggen på och de kommer snabbt med nytt tätare bladverk. På detta sätt ser det snyggt ut och det som blommar får framträda utan att skämmas av en massa vissna kamrater. Jag får också betydligt mindre självsådder.

Häromkvällen fick jag kärt återseende då jag upptäckte vår försvunna groda. Ja, jag tror det är en padda men det kan lika gärna vara en groda. Who knows? Nu var det inte så trevligt som det lät, varken för mig eller för grodan. Jag kröp på alla fyra och snaggade alunrötter. Jag har en grön sort som kantväxt och de är många plantor att klippa ner. Mitt framför mig hoppar grodan ut och jag blev så förskräckt så jag skrek i högan sky. Grodan sprattlade förtvivlat för att få fäste med bakbenen innan han snabbt försvann in under plantan jag just skulle sätta sekatören i. Jisses vad rädd jag blev!!


Och uppenbarligen grodan med! Han hade flyttat! Alla år innan har han bott i rabatten som vi kallar ’Månen’, men nu var han i ’Paletten’. Hmm, eller finns det fler? Det kanske inte ens var en han. Varför tänker man på rosor som hon och grodor som han?

I år är rosorna helt underbara. De blommar så vackert och maffigt över allt. Lössinvasionen som var i början på sommaren är borta och nu är det bara strit som äter på bladen. Men inte ens de lite brokiga bladen som blir efter stritangreppen skämmer blomningen, snarare tvärtom. De blommar som tokiga och jag njuter av varenda minut! För att inte tala om doften….Mmm…

För övrigt håller jag på och gör en ’gul gång’. Det är början till en buskplantering som löper längs med en av våra grusgångar. Där har jag planterat allt gulbladigt och gröngulbrokigt jag kommit över. Jag gillar verkligen brokigt och sånt! Några doftande rosor i passande kulör ska det också bli så småningom. Under buskarna sätter jag marktäckare och sånna perenner som brer ut sig lite för snabbt för de andra rabatterna. De går faktiskt ofta i gult av nån anledning. Det blir nog jättebra. Förhoppningsvis är det hyfsat klart till den dag vi ska ha öppen trädgård (10/8) men att det ser en aning nyplanterat ut får jag leva med i alla fall i år.

Att klippa bort överblommat är ett rent nöje och snart när semestern är slut är det dags att ta ett krafttag inomhus med dammsugaren också. Den är snudd på lika oanvänd som solskyddskrämen, men så är det ju när man har semester! Det ska nästan bli roligt att få städa lite inne oxå!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...