Krönikan i december -08 --- Juletid med julefrid!


Nu är det äntligen julvecka och barnen har påbörjat sitt efterlängtade lov. Vissa har säkert längtat mer än andra. Veckorna innan jul är hektiska för en barnfamilj, precis som för småfåglarna utomhus som fryser och febrilt letar mat. Inne i värmen pustar vi ut efter en lång och mörk höst.

 

Visst var det vackert med alla höstens färger i år, men solen har ju glömt bort oss helt. Ändå var jag på en charter i september men den solbrännan är nu ett minne blott. Nu ser jag fram emot lite småkalla dagar med sol och pudersnö. Är det bara en dröm tror ni?


Har ni haft den där mysiga känslan av julstämning eller stressar ni runt mellan julklappsköp, städning, diverse avslutningar och andra sysslor?

Vi har haft julstämning ända sedan den första advent då vi köpte en gran. Det är både en och två som har kommenterat att det är en smula tidigt att ta in den redan då, men vi har nu startat en familjetradition som jag hoppas kommer leva vidare i många år. Det blev verkligen stämning på direkten och det har jag saknat lite under de senaste åren. Traditioner är bra så länge de ger stabilitet och är trevligt. Helst vill man ju njuta av julen och inte känna den där stressen som syns i framförallt julshoppande människors ansikten när man möter dem på stan. Jag har nog varit en av dem, men inte i år.


I trädgården ser det bedrövligt ut. Mycket är visset men det är ändå många växter som fortfarande är gröna och inte borde vara det. Häromdagen såg jag en maskros på väg att sakta slå ut. Den lyste gul i allt det murrigt gröna. Jag lät den vara. Den kändes faktiskt helt ok, som om jag fick en sista solglimt. Just då såg jag på den med glädje och inte som ett ogräs…

En och annan Primula blommar också. Det ser konstigt ut. Julrosorna mina är täckta med löv och när jag av nyfikenhet lyfte lite på täcket såg jag feta, krispiga, ljusgrönvita och alldeles underbara knoppar där nere vid marken. Ett helt gäng! Då känns våren med ens mycket närmare.
Nu är det hög tid att titta till vinrankorna. Vill man klippa är det dags nu, helst skulle det redan vara gjort men jag vet en del som fortfarande kör hårt mellan jul och nyår. De är egentligen ganska enkla. Brunt klipps när allt annat ute är brunt och det gröna klipps när det är grönt ute. En av mina hade gått av så den fick ofrivillig beskärning. Jag tror den klarar det.
Stegen står i päronträdet och jag är i full gång med att beskära. Det är en process som tar tid, eller en årlig tradition, det beror ju på hur man ser det. Mest tid tar det nog för att min Felco behöver nytt skär.
Vad skönt det ska bli med några dagar då hela familjen är tillsammans. Det är väl egentligen det som är Jul. Att få vara tillsammans. I julefrid.

Jag avslutar med första versen i Viktor Rydberg´s kända och älskade dikt ’Tomten’

”Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.”


God Jul på er hela TrädgårdsSverige!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...