Krönikan i juli -09 --- Sommarlunk med sol och bad och dille på gult

För torrt. För torrt för att flytta växter, för torrt för att det ska känns som en 100% njutning att gå runt i trädgården och beundra blomningen. Blomningen går över så snabbt och i alla fall jag lider med de växter som hänger en smula. Rosorna strör sina blad omkring sig och jag kan nästan vada fram i rosenblad under de största rosenbuskarna.I skrivande stund öser regnet ner. Det är ett fint lugnt sommarregn. Välbehövt. Efterlängtat. Jag hoppas det håller på länge! Visserligen har det inte föregåtts av en värmebölja men det har ändå varit torrt i markerna.

Familjen har kommit in i semesterlunken nu. Vi äter frukost sent och gör sen vad vi känner för. I mitt fall handlar det mest om att klippa av sånt som vissnat och dra upp ett och annat ogräs. Det händer förstås en massa annat också, det blir inga hela dagar i trädgården.
Jag klipper ner Alunrötterna vid fotknölarna och de svarar snällt med att skicka ut nya fina blad och hela ruggen ’buskar till sig’. Jag har rätt många så jag har fått hålla på med detta i ganska många dagar.


En annan av mina favoriter, den bredbladiga silvriga malörten är också så tacksam. Med sina nästan meterlånga blommande rankor gör den ingen glad, men en nerklippning strax över mark gör den som ny igen. Silver är vackert. Passar in nästan överallt. Den är dessutom extremt lätt att föröka.

Sen har vi uppstickarna. Det är den vanliga rallarrosen. Jag har inte planterat dem! Men ändå så poppar de upp både här och där. Kanske har de frön som har legat i jorden och när jag är där och petar kommer de upp till ytan och gror. Hmm…


Vi har gott om tistlar också. De är ganska lätta att dra upp. Hela pålroten kommer med, men man måste ha gummihandskar! Nässlorna låter jag vara. De är fjärilsverkstad. Men de får inte vara i rabatterna. Inte kirskålen heller. Men bor man mitt i ett åkerlandskap så kryper ogräsen nära inpå, det går inte att undvika. Jag har lärt mig att ’inte se dem’.
Däremot ser jag storklockorna och har förklarat krig mot dem. De är verkligen överallt. Det är helt mitt eget fel. Jag tycker de är fina när de blommar. Så länge de står upp. Välter de så drar jag bort dem… Nästa år är det lika många igen. Lite ’never ending story’ över dem.

Jag fått dille på gulbladiga växter och under de senaste åren har jag gjort en lång gul gång. Den är inramad av blad med tema på gult. Lite grönt emellan förstås. Har planterat 3 gula rosor där och de har verkligen prytt sin plats i år. De bara växer och växer. Blomfärgen på det övriga är gult och lila. Någon enstaka färgavvikelse finns det med men jag försöker matcha. Gult är inte fult!Trevliga marktäckare finns det gott om och från att ha haft dem mitt i perennarabatterna och suckat och stönat över deras framfart har jag nu kommit till insikt och flyttat ut dem till ställen där de kan få bre ut sig. Det blir så fint! En marktäckare tar snabbt över om den är placerad på fel ställe. Den kastar sig över grannarna i en hejdlös hastighet och har man otur dör de andra stackarna innan man har hunnit komma till undsättning. På rätt ställe däremot är det en helt annan sak.

Lite mer regn nu och sen lite trädgårdstid. Det står högst upp på min semesterönskelista!
Vad står högst upp på din??


4 kommentarer:

 1. Vilket rabatt duvisa i kanten den skall du verkligen vara stolt över.
  Kul att du´hittade till mig och välkommen tillbaka.
  Många fina växter du visar.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 2. Trevlig blogg - och nog märks det att du gått fotokurs!! Var kan man anmäla sig? Ha det gott! /Ruben

  SvaraRadera
 3. Tack så jättemycket för det Annika, det är min stolthet förstås...sen finns det en del hål även i den...men jag jobbar vidare!
  Vi ses!
  /Lillianna

  SvaraRadera
 4. Jo du Ruben, en renodlad fotokurs har jag inte gått ännu, men intresset finns. Att greja med dem i datorn däremot är jag rätt haj på. Men sånna bilder vågar jag inte visa här bland blommorna...
  /Lillianna

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...