Liljornas tid är nu!

Jag har samlat på mig ganska många liljor vi det här laget. Det är både asiatica och några orientale. De senare har ju en sån underbar doft att bara det är skäl nog att ha dem i trädgården. Den här gula är en dubbel lilja. Vet inte vad den heter, men visst är den fin?!

De flesta liljorna har jag köpt hos 'Holländarna' på mässan i Stockholm. De brukar kosta en tia styck, men trots att de ligger i uppmärkta lådor kan man plocka åt sig en av varje och hoppas att det blir olika sorter. Rätt namn blir det garanterat inte. Men överraskningen man får när de blommar första gången är ju rätt spännande att vänta på oxå. När liljorna blommar blir jag lika hänförd, år efter år! Vare gång! De är makalösa, blir bara högre och högre! Fler och fler knoppar på varje stängel, Här i leran räcker det med att sätta 1 lök, sen förökar den sig till ett stort bestånd, relativt snabbt. Liljorna är tacksamma att älska! Här följer en närbild på 'Polyanna'. Hon är snygg!
Så här ser hela blomman ut. Högrest och tjusig. Hon doftar tyvärr inte.
Det här är en av de första liljorna jag köpte. Lite mindre blommor i kallt rosa med prickar i.

Hon bleknar och går i en svag lila nyans när hon blir gammal. Mycket rikblommig.


Den här sötnosen heter Lollipop. Passar rätt bra, eller hur? Hon står i söderläge och blommar först av alla liljorna.

 Några av mina bästa liljor är orangeröda! Det går inte att beskriva dem på nåt annat sätt. De är varken oranga eller helt röda. Men mitt emellan stämmer rätt bra. Av nån anledning så verkar de inte angripas speciellt hårt av liljebaggarna. Varför vet jag inte...
En spontan kombination blev det när en parkstånds sträckte sig mot en ljust gul lilja och den dessutom omfamnades av klematis 'Summer snow'. Ibland blir det bara bäst utan att man varit där och tänkt till... När vi flyttade in fanns det en enda lilja, nergrävd i ett buskage. Jag tror att det var en sån här. Om det inte var just samma så har det iallafall blivit flera av samma sort efter det. Vinröd skulle jag nog säga att den är. Blir lite blaskigare i färgen när det har blommat ett tag. Har nästan exakt samma färg som den grekiska vädden. Nu måste jag nog ladda upp det här för annars finns det risk att det aldrig blir publicerat. Fåe väl fylla på med resten en annan dag.

12 kommentarer:

 1. Jaaa!!!
  Liljor är underbara. Fortfarande har jag en del eftersläntare som blommar här hos mig i Skåne.
  Underbara bilder du visar!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 2. Vilken fantastisk blomsterprakt.
  Jag har bara tre sorter av liljor som sätts med lök men jag ser ju att det blir nog flera inköp.

  Ha det gott

  Gunilla

  SvaraRadera
 3. Visst är de underbara AnnA!! Håller med dig om det!! Här kommer de under en ganska lång period. Några har inte ens börjat blomma ännu..
  /Lillianna

  SvaraRadera
 4. Gunilla, alla liljor är lök. Köp 1 och du har snart många! De brukar blomma året efter, när jag köper på hösten. Har jag köpt från mässan i mars eller när den nu är blommar de samma sommar.
  /Lillianna

  SvaraRadera
 5. De är verkligen fina.
  Jag har några stycken, men jag är dålig på att jaga liljebaggar, så de brukar inte se så vackra ut efter ett tag :(

  Kram Mari

  SvaraRadera
 6. Hallo.. men så många fina liljor du har.. Lollipopp.. var snygg och den mörkröda likaså.. Liljor är verkligen lätta att älska.. maffiga och glamorösa kommer de varje sommar.. Ha det gott/Moa

  SvaraRadera
 7. Vilken kavalkad!!

  Och så måste jag ju bara kommentera din header. Vilket vackert foto!

  Dags att surfa runt lite på din blogg.

  Marit

  SvaraRadera
 8. Tack Marit! Det är en ros från trädgården, förstås...
  Roligt att du gillade den!
  /Lillianna

  SvaraRadera
 9. Mari, Liljebaggarna är pest men plockar man noga så går det rätt bra. Lite enstaka hål i bladen får man leva med...fast det är ju inte kul om det inte finns några blad alls!
  /Lillianna

  SvaraRadera
 10. Moa, jag gillar Lollipop jag med! Fast jag kan nog inte välja ut nån favorit direkt, alla är olika! Det är ju tur att man inte behöver välja...alla får plats!
  /Lillianna

  SvaraRadera
 11. Läckra liljor. Det känns som att man borde göra ett nytt försök, men när baggarna tog knopparna på mina krolliljor i våras blev jag rätt deppig.
  Eva

  SvaraRadera
 12. Eva, det tycker jag absolut att du ska göra. Speciellt de orientaliska är nåt man inte kan vara utan!!
  /Lillianna

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...