Rundvandring - Trädäcket

Det här är en del av vår trädgård, välkommen in på en rundvandring!
Mellan huset och garaget har vi ett plank med dörr i. På ena sidan är det norrläge och allt som växer och frodas där är det så ofta fruktade randgräset. På andra sidan är det hetaste söderläge och ett fruktansvärt taggigt Björnbär (en kvarleva från de som bodde tidigare) samsas om utrymmet med en kaprifol, humle och en ursnygg variegerad Hibiscus. Vi hade tidigare hopp om att en klätterhortensia skulle fylla väggen utan stöd men efter 5 år insåg vi att det inte ville börja växa och grävde upp det. Nu har vi satt upp en armeringsmatta och den kommer förhoppningsvis vara täckt av växtlighet redan nästa år.Här är en bild på den finfina Hibben. Visserligen är den nästan överbeväxt, men den är där! Nästa år ska jag se till att den får det utrymme den förtjänar. Ska gå hårt åt kaprifolen och verkligen leda humlen åt rätt håll. Det blir inte som man har tänkt sig när man sätter dit ett stöd efter att allt har vuxit upp under flera års tid. Men men, det löser sig...


Här är vår uteplats. Den som är under tak. I år har den genomgått stor förändring då vi har bytt taket (som inte var så gammalt men läckte in) och glasat in runt om. Glasen är flyttbara så att vi kan plocka ner dem helt om vi vill ha öppet. Det blir så bra så, mer utsikt och betydligt renare innanför. Under vintrarna har fåglarna härjat fritt för att inte tala om katterna som legat och gonat sig där innanför. Inte för att de fått så mycket värme men det har varit mindre blåst där. påvårkanten har vi hittat lövhögar och ett och annat kadaver som katterna lämnat efter sig. Nu hoppas jag att vi ska slippa det!Har man en stor trädgård, går det åt en hel del slang när man ska vattna. I den här högen är det ca 80 meter slang. Det är ingen barnlek att rulla ut den och knappast att hala in den igen heller *s* Jag brukar ha den utrullad över hela trädäcket till makens fötretelse men nu är det ett vattenutkast på andra sidan huset på G, då slipper vi förhoppningsvis kliva över slangen.


Vänder du blicken åt andra håller är det en glugg mellan honungsrosen och altanen. Poolen skymtar fram och det blåa är en Jackmannii som ligger på en doftande Schersmin.Honungsrosen 'Lykkefund' är så underbar. Vit, doftande och alldeles makalös. Ingen kan gå förbi den utan att låta bli att få näsan full med den underbaraste av dofter!Rakt söderut är resten av vårt trädäck. Maken min gillar att bygga med trä, syns det eller?I år oljade vi in trädäcket med en dyrare olja än den vi brukade köpa, och det var verkligen värt varenda krona extra. Träet blev mörkare men har hållit sig lent och fräscht hela säsongen. Inga stickor i fötterna att tala om. Det är stor skillnad, så från och med nu kommer vi hålla oss till de dyrare varianterna.På baksidan av alltihopa har jag 2 vinrankor som jag gjort av sticklingar. Mannen som hade mammaplantan hade både gröna och blå druvor och jag har sparat 2 av de sticklingarna som blev rotade. Nu är det första gången jag har druvor!! De ser ut att bli gröna, visst är det spännande!!Med sjöglimt från ovanvåningen och nästan grekblått vatten från köksfönstret känns det nästan som om man är utomlands när värmen stiger över 30 grader.


Trädäcket från andra sidan...Poolen är det allra bästa av våra projekt! Både barnen och vi stora badar ofta. Nu har vi en värmepump till poolen så hela säsongen har vattentem,peraturen legat på 27 grader.
Vi har en plats där vi sitter ganska ofta och det är under parasollet. Alldeles bakom ryggen växer trädgårdens största rosor. De är 1 st enorma 'Flammentanz'. När vi flyttade in satt de på varsin liten solfjärdersformad spaljé. Jag gav dem lite gödsel och samma vinter rasade bägge spallisarna ner av tyngden. Rosorna svarade så tacksamt på min gödselgiva att de dubblade sin storlek och det blev helt enkelt för mycket för de små vita träspaljéerna. Nu sitter de uppe på en hel armeringsmatta. Den heter 5200 och väger över 20kg!!!


I änden på trädäcket har jag en portal som jag kallar för 'Lilla rosportalen'. Originellt va? Vid den växer en 'Blaze Superior' och en 'Schneewalzer'. Båda 2 har sällskap av varsin klematis.


Här slutar den här lilla rundvandringen, mer kommer så småningom. Trädäcket är en liten del av vår trädgård.

10 kommentarer:

 1. Oj vad fint du har! Vilka härliga klätterrosor! Lummigt och fint överallt och så en pool. Verkligen jättefint! Vad klättar Lykkefund på? Är lite sugen på en sån kring vår nya altanutbyggnad. Kramar från mig

  SvaraRadera
 2. Hej du!
  Tack för titten! Vår Lykkefund klättrar mot en ganska hög stolpe som sen svänger nästan 90 grader. Jag styr rosen genom att dra elkabel runt om den. Kabeln är svart och syns inte alls fast den är rätt tjock. Det går bra!
  /Lillianna

  SvaraRadera
 3. Oj oj vad fint ni har det verkligen kul att se.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 4. Vilken fantastisk trädgård! så lummigt, så frodigt. Tack för att jag fick följa med i det som verkligenser ut som njutbart.

  SvaraRadera
 5. Tack Annika, det kommer förhoppningsvis mer från resten av trädgården så småningom.
  /Lillianna

  SvaraRadera
 6. Lillebeth, ja just frodigheten är härlig! Här växer det så det knakar...
  /Lillianna

  SvaraRadera
 7. Altan eller terrass tycker jag er uteplats mer liknar. Jag har ett inlägg om det i morgon, torsdag.
  Pampigt som bara den! Tack för runsvandringen.
  Kram EL (Häxor & Änglar)

  SvaraRadera
 8. Hej Eva Linnea! Vi kallar det för trädäcket och sen är altanen det under taket, och uteplatsen bordet under parasollet. Men det är ju bara ord...det spelar inte så stor roll vad det heter, vår uteyta är där vi är rätt mycket så oavsett namn är det en älskad plats.
  /Lillianna

  SvaraRadera
 9. Tack snälla du, vi trivs bra här!
  /Lillianna

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...