Med huvudet fullt av shopping, inredning och en aningens julkänsla...

Igår hade jag en shopping dag. Först mat, varken billigt eller speciellt upphetsande. Men nödvändigt. Det finns inget som är tråkigare än att titta in i ett tomt kylskåp och efter vår utlandsvecka gapade kylskåpet extra tomt mot mig när jag öppnade dörren.
Med frysvaror i bilen satte jag hög fart mot Plantagen. Jag gillar deras 70% -iga rea och hoppades att den skulle ha startat medan vi var i Turkiet.
Det hade den inte. Men det var iallafall 50%. Jag bestämde mig för att vänta tills det blir 70 %, det borde bli när som helst.
Jag kunde inte motså 2 variegerade buskar, så dem köpte jag. Tänkte att de kanske inte skulle finnas kvar så länge till eftersom det var det sista exemplaret på den ena och dessutom ett mycket stort ett.

Busken till vänster heter Pieris japonica 'Variegata'. Den heter buskrossling på svenska och trivs i sur jord. Tjusig va? Den växer tydligen rätt sakta så jag passade på att ta den sista plantan av de stora exemplaren, de andra var typ en fjärdedel av denna i storlek. Med halva priset blev det inte alls så farligt dyrt. Åh vad det är roligt att handla på rea!!

Busken till höger är en ny namnsort av trädgårdsprakttry. Jag har faktiskt rätt många numera...och denna har variegerade blad. Den heter Weigela florida 'Monet'. Mycket vacker!!Nu snabbt hem och in med maten i frysen, sen bakade jag äppelpaj och fikade med de barn som var hemma.

Nästa tur gick till dotterns ju jutsy träning och då passade jag på att kvista in på en loppis som ligger i närheten medan jag väntade på henne. Maken mötte upp och körde hem med de övriga.
Snubblade rakt på de två urtjusiga betongljusstakarna så fort jag kommit in innanför dörrarna. De var tunga att släpa runt på men de ville jag verkligen ha. Egentligen var det lampor jag skulle kolla efter men man måste ju kolla igenom och se vad som finns. Det är ju synd att missa nåt så att säga...

Framme vid lampavdelningen hade jag spanat in en lampa med marmorfot för nån vecka sen och jag var rätt sugen på att se om den fanns kvar. Den stod där den skulle men nån hade bytt ut skärmen mot en röd, den plockade jag snabbt bort och satte dit en vit istället. Mycket bättre! Till min lycka hittade jag ännu en lampfot i samma modell men något mindre. Bytte skärm på den oxå och då kom det fram en man som jobbade där och började prata. Han var rolig! Han tyckte det så så skoj ut när jag stod och provade lampskärmar så han ville oxå vara med.

Sen hittade jag en söt liten glasvas i pressglas för 10kr och ett vitt lerfat/kruka med små fötter på, oxå 10kr.
Tog en snabb runda in bland möblerna och kunde inte låta bli att kolla in vilka storlekar de hade på skridskorna. Det var ett helt bord fullt med damskridskor.
De hade ett par i storlek 42!! Yes!!! Det var år och dar sen jag åkte skridskor, för det är inte helt lätt att hitta skridskor i dammodell, med taggarna kvar, och i min storlek!!!
Jag var skeptisk men provade dem och fick till min förvåning i fötterna!
Nu var det rätt fullt i min korg så jag fick ta dem hängande över armen. Hittade ett par till den äldsta dottern oxå. Förra året lånade vi skridskor när hon skulle åka i skolan men nu hoppas jag att hennes fötter ska stanna i växten några år. Hon är redan uppe i 40 och är bara 10 år gammal (snart 11).

Dags att hämta upp tjejen, snabbt hem med henne och sen in till fotoklubben på möte.
Ja jisses vad mycket man hinner på en dag...

Idag har jag grävt. Jag är inte klar än...
Det här är en bild på en del av den rabatt som är precis när man stiger ner från vår entrétrappa.
Jag har lagt brädorna för att markera var jag vill att det ska bli grus, det måste bli lite större precis framför trappan. Annars känns det för trångt. Det som ligger hitom brädorna är växter som jag grävt upp och ska flytta på. Plastmattan håller koll på jorden som var i krukorna på de plantor jag köpte. Jag är extremt försiktig när det gäller mördarsniglar! Hittills har jag klarat trädgården och det vill jag gärna fortsätta med.

Den där plastbiten som sticker upp till vänster är en plastmatta, den är botten under mitt lilla surjordsparti där. Buskrosslingen står i de surjordspartiet, planterad och vattnad. På höger sida där det är ljusare brunt är torven vattnad och ska stå och dra åt sig. Det är väldigt stor skillnad på att arbeta med torv som är torr resp blöt.
På det första stället jag grävde hade torvpåsen som jag skulle använda öppnats och det hade regnat rakt in i den. Jag kunde knappt lyfta den fastän den var halverad. På toppen växte det en lite björk som troligtvis fröat sig dit och stått där sen förra året eller nåt.
Den andra balen var oöppnad och den kunde jag faktiskt bära, fast den var dubbelt så stor.
Men det lär ta ett dygn eller så innan torven sugit åt sig vattnet. Jag får vänta, det är dumt att skynda på....då blir det inte bra.

Ungefär i mitten av bilden står en stackars Magnolia. Även den en reaväxt, köpt för nåt år sedan. Jag hade tänkt att den skulle bo i det andra partiet, det som står under vattning alltså. Den har stått och fört en tynanade tillvaro, blommat har den aldrig gjort hos mig. Nu ska den få lite mer sol och bättre vattentillgång iom plastmattan under. Det blir en liten våtbädd kan man säga. Jag hoppas bara den klarar flytten!


Plastmattan ska förstås inte synas, den ska ner i jorden så småningom.
Bakom buskrosslingen skulle jag vilja ha en doftande meterhög Azalea antingen i gulorange eller åt det rosa hålet. Men det får nog vänta till nästa vår. Runtom alltihopa ska det växa fullt med det blåa lilla ormögat. Det ska förhoppningsvis bli en snygg underplantering mot alla variegerade och gulbladiga växter som jag har där.

Åhh, vad det är roligt att shoppa!

Nu härnäst är det nya gardiner till ett av barnens rum som jag går och väntar på att hitta. Blått ska det vara. Annars är jag ju rätt svag för vitt.... Måste ha en snygg lampa till hennes fönster oxå....får ta en tur till loppisen igen om ett tag...kanske det har dykt upp nåt nytt då.

Och snart är det jul!
Då blir det rött, rött och mera rött...
Underbart! Julen blir roligare för varje år som går!


1 kommentar:

  1. Oj, vilken aktivitet!
    Julen är poppis i Blogglandia och jag är klart smittad av jul-sjukan. Min jul brukar INTE vara RÖD utan vit, blå & silvrig.
    Kram Eva Linnea

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...