Krönikan i januari -09 --- I längtans tider!

Nu har vi typisk svensk vinter, i allfall här nere i Småland. Det är några plus med den eviga blåsten som viner runt knuten, kanske regn eller någon minusgrad och isande rått. Marken är frusen och just idag ligger det kvar lite isklumpar i diket. Vi eldar i kaminen nästan varje kväll bara för att det känns så skönt med brasvärmen. Högen med vinterkläder när barnen kommer in är enorm och skotorken är bra att ha med jämna mellanrum. Sekatören ligger oanvänd och väntar bredvid mina rosa arbetshandskar

Andra unnar sig en köpt bukett varje vecka eller i alla fall vid speciella högtider. Någon har huset fullt med krukväxter som blommar som bäst när vi behöver dem som mest.

Jag har också sett att det finns människor som har vaser med plastblommor i.
.Ute är inte gott att vara. Usch, får en trädgårdsmänniska säga så? Jo, men visst får man väl det! Jag har vår inne. I köket blommar ljusblå pärlhyacinter, en Amaryllis är på gång igen med en stor knopp som snart ska slå ut, på bordet står en vas med oranga tulpaner och jag har faktiskt en till vas med en snittblomsbukett bestående av en långskaftad blå Afrikas lilja med lite grönt till. Så flott så!För egen del brukar jag klippa av några kvistar på tidigblommande buskar tidigt på våren och försöka driva fram dem i blom. Det brukar kännas vårligt. Forsythiakvistar brukar det bli till Påskris. När det är vår brukar jag ha ett knippe med syréner i köket, enbart för doftens skull. De avlöses av schersmin och föregås av gullrips. Jag köper på sin höjd någon tulpanbukett på vintern och plockar inte heller speciellt ofta blommor till mig själv i min egen trädgård. Barnen plockar en del snödroppar och scilla och sånt. Blommande buskbuketter gillar jag. Men annars måste jag säga att jag inte vurmar för blombuketter något nämnvärt. Brukar också bläddra förbi alla bukettartiklar snabbare än kvickt som alla tidningar envisas med att ha i tid och otid.

Men blomkänsla behöver man ju inte få enbart från levande natur. Gardiner, textilier och påslakan är väl också något som ofta är draperade med blommor i girlanger eller i olika mönster. Jag har också en del kläder med blommönster på. Då är jag somrig!
Hur blommiga är ni?


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...