Liljornas tid är nu!

Jag har samlat på mig ganska många liljor vi det här laget. Det är både asiatica och några orientale. De senare har ju en sån underbar doft att bara det är skäl nog att ha dem i trädgården. Den här gula är en dubbel lilja. Vet inte vad den heter, men visst är den fin?!

De flesta liljorna har jag köpt hos 'Holländarna' på mässan i Stockholm. De brukar kosta en tia styck, men trots att de ligger i uppmärkta lådor kan man plocka åt sig en av varje och hoppas att det blir olika sorter. Rätt namn blir det garanterat inte. Men överraskningen man får när de blommar första gången är ju rätt spännande att vänta på oxå. När liljorna blommar blir jag lika hänförd, år efter år! Vare gång! De är makalösa, blir bara högre och högre! Fler och fler knoppar på varje stängel, Här i leran räcker det med att sätta 1 lök, sen förökar den sig till ett stort bestånd, relativt snabbt. Liljorna är tacksamma att älska! Här följer en närbild på 'Polyanna'. Hon är snygg!
Så här ser hela blomman ut. Högrest och tjusig. Hon doftar tyvärr inte.
Det här är en av de första liljorna jag köpte. Lite mindre blommor i kallt rosa med prickar i.

Hon bleknar och går i en svag lila nyans när hon blir gammal. Mycket rikblommig.


Den här sötnosen heter Lollipop. Passar rätt bra, eller hur? Hon står i söderläge och blommar först av alla liljorna.

 Några av mina bästa liljor är orangeröda! Det går inte att beskriva dem på nåt annat sätt. De är varken oranga eller helt röda. Men mitt emellan stämmer rätt bra. Av nån anledning så verkar de inte angripas speciellt hårt av liljebaggarna. Varför vet jag inte...
En spontan kombination blev det när en parkstånds sträckte sig mot en ljust gul lilja och den dessutom omfamnades av klematis 'Summer snow'. Ibland blir det bara bäst utan att man varit där och tänkt till... När vi flyttade in fanns det en enda lilja, nergrävd i ett buskage. Jag tror att det var en sån här. Om det inte var just samma så har det iallafall blivit flera av samma sort efter det. Vinröd skulle jag nog säga att den är. Blir lite blaskigare i färgen när det har blommat ett tag. Har nästan exakt samma färg som den grekiska vädden. Nu måste jag nog ladda upp det här för annars finns det risk att det aldrig blir publicerat. Fåe väl fylla på med resten en annan dag.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...