Med sikte på det lilla som blommar...

Nu är det väl ändå alldeles underbart ute säg? I veckan hade vi hagel, snö och regn om vartannat men idag skiner solen mot en klarblå himmel och värmer så skönt. Jag har upptäckt att det är några nya blommor som slagit ut förutom de som blommat den senaste tiden.
Den här vackra lilla tulpanen slog ut i går. Underbart ljust gul. Skir som en liten docka med sina spröda vingar.Tror att det är en botanisk tulpan men jag vet inte. Den är tidig och låg.
 

En annan liten bedårande skönhet är Haquetian, den variegerade varianten. Inte några blad ännu men blomman är härligt fläckig bara den. Växer ganska snabbt så jag har redan hunnit dela min lilla köpta planta några gånger. Det är en växt man måste ligga på knä framför för att uppskatta. Inte så stor men värdig mer än en blick,Den röda nunneörten brer ut sig snällt. En växt att bli glad av. Än så länge behåller den sin röda färg och växer på bredden. Får gärna sprida sig snabbare! Skulle gärna ha ett rött hav av denna!Min nog allra minsta växt blommar oxå nu. En liten vit kuddviva. Androsace carnea. Helt vit, Ungefär 3cm hög. Verkligen en planta att beundra på nära håll. Om man överhuvudtaget märker den alltså. Jag har nog en Hosta som är i samma storleksklass, men jag minns inte om jag hittade den förra året eller inte, så den kanske har gått bort. Får leta igen lite senare på säsongen när den borde kommit upp.Jag kryper runt med min sekatör och önskar att dygnet har fler timmar. Klipper ner perennriset från förra året och smular sönder det. Upptäcker att mer och mer lever och att det faktiskt går ganska fort ute i rabatterna.

Kan inte komma överens med mig själv om jag ska låta det klippta riset ligga kvar eller om jag ska städa bort det så det ser prydligt ut. Jag brukar städa bort det och lägga allt klipp i komposten, men egentligen vill jag ju att det ska bli näring till växterna igen. Jag hinner inte gödsla och min kompost räcker endast till några utvalda växter. Optimalt hade ju varit att täcka allt i hela trädgården med ett lager kompost, men så mycket blir det inte. Har för mycket växter ;-)

Det största perennerna klipper jag av och kör genom kompostkvarnen, men klippet hamnar inte på samma ställe där jag tog det så det blir inget slutet kretslopp dör så att säga.
I rå verkar det bli lite både och.  Där jag har låga perenner tar jag bort riset och där det är högre låter jag det ligga. Men det är rätt jobbigt att klippa allt i småbitar, det tar sin lilla tid. Men maskarna blir nog glada.

Fick en härlig kommentar idag av en förbipasserande granne. Hon kommenterade att jag slet och slet, men jag svarade att det var ren njutning. Sen sa hon att hon längtade tills min syrenhäck slog ut! Det tyckte jag var alldeles underbart fint sagt! Jag blev så glad!! Det måste ju betyda att mitt slit gläder inte bara mig utan även andra. Nice!! Me like!!


3 kommentarer:

 1. Så underbart att få njuta av dina vackra bilder!
  Är ju lite lätt blomm & foto tokig och att kika in hos dig gjorde mig alldeles glad i magen!

  Kram Mimmi

  ( Zink & Vita ting)

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig sett röd nunneört vad jag minns, men ikväll har jag sett den hos tre bloggare ;))
  Hostorna är väl inte så lätt att hitta ännu, vare sig de är må eller stora.

  SvaraRadera
 3. Mycket vackra foton i din blogg.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...