Besök hos Susanne Smedberg

Jönköpings länsförbund anordnade Öppna trädgårdar i Vaggeryd med omnejd en dag mitt i juli. 5 fina trädgårdar hölls öppna och jag besökte dem alla.
Här är bilder från den första trädgården!
Den är helt underbar!
Fotograferade massor!

Jag börjar med min favoritbild.
Absolut en av de allra finaste byggena. Och mitt favorit träd brevid! Såå snyggt! Än så länge har jag inte det trädet i min egen trädgård, men den har en plats och väntar bara på att få bli införskaffad.
En bro står oxå på önskelistan, men först måste man ju ha en damm ;-)



Hur mycket som helst att titta på, massor av roliga växter, minutiöst välskött, slingrande gångar och fina små trädgårdsrum.
När vi kom hälsade ägaren Susanne Smedberg oss varmt välkomna.
Trädgården ligger utanför Skillingaryd. Det fanns en liten plantskola med försäljning den här dagen. Vet inte om hon har öppet andra dagar, men jag gissar på att man kan ringa och boka en tid.



Här står jag under trädkronorna och tittar mot huset. Vägen går bakom mig. Jättefin snickarglädje på entrén. Försöker att titta på både huset och trädgården. Alltid roligt att bli inspirerad.



Det var ganska mycket folk i trädgården när vi kom. Vi fick ingen rundvisning utan gick runt på egen hand. Det är egentligen roligast, att få upptäcka på egen hand.
Jag försöker alltid att fotografera där det inte är några människor. Vill helst bara ha trädgården i fokus. Det är ju roligast. Annars måste man ju hålla på och fråga om de vill vara med på bild osv...
Sen mötte vi Susanne när hon var och svarade på vad olika växter heter. Hon hämtade till och med spaden och grävde lite här och där.
Jag fick en indisk rönnspirea med mig hem. Den ser inte riktigt ut som den vanligare varianten. Ska bli roligt att se hur den tar sig och blir stor. Verkar bli rätt storvuxen och skjuta en del rotskott. Får tänka mig för innan jag planterar den.

Lilla Lejon vinkar så glatt när jag går förbi den rödbladiga rabatten. Snygg och frodig alunrot inramar det hela. Tycker det mörkröda passar ypperligt fint mot falurött. Här bor en dam med känsla för färg och form, det syns!



På gaveln av huset forsätter den röda rabatten en bit.
Jag fascineras av den lilla stengubben...


När jag kommit närmare ser jag förstås att det inte alls är nån liten gubbe utan mer ett japanskt litet hus, fast i sten. Passar mycket bra där med sitt rödbladiga japanska Lönn-sällskap och lite vasst gräs.



Här slutar gavelrabatten. Visst är den variegerade kirskålen förnämligt snygg!! Jag vet vissa som fnyser åt den, men visst måste man säga att den har allt!




Längre ut från huset går färgskalan just nu åt det gula hållet. Gissar på att det förändras under säsongen, precis som det gör i min trädgård. Smala stigar slingrar sig fram över stock och sten. Många fina små träd är planterade överallt, de kommer bli tjusiga när de växer upp.
Känns lite som att smyga fram i skogen här. Det gäller att gå försiktigt så man inte trampar brevid stigen.




 Mycket mycket sten. Det knastrar under fötterna när jag smyger runt på gruset. Upptäcker små saker som står utplacerade i grönskan. Himla mysigt att vara här! Kreativiteten sprudlar! Även min!



En liten kruksamling. Passar fint in i det som jag gissar ska vara den torra delen av trädgården. Lite varmt, solgassande ökenlandskap.
Sittplatsen syns bakom allt det gröna.
Tänk vad mysigt att sitta där med levande ljus en mörk varm sommarnatt.




En skön hammock att sitta och gunga i en stund. När man vill ta en paus.




Men titta, här ser det spännande ut! Jag snabbar mig fram och ser att det faktiskt är ett badkar, nedsänkt och i stort sett insynskyddat. Hur underbart är inte det?



Häftigt att kunna ha ett eget badkar i trädgården. Undrar om de badar i det nån gång eller om det bara är för syns skull? Iallafall ser det väldigt mysigt ut med ljusstakar och lummigt runt om. Jag tror nog jag skulle försöka bada iallafall en gång om sommaren om jag hade ett sånt i min trädgård. Bara jag fick maken att springa med nytt varmvatten så...



Jättemysig uteplats inramad av större träd, murad mur och frodiga daggkåpor.



Ligularian står som ett spjut mot himlen och hostorna blommar för fullt..



Många vattenblänk. Här ett av de mindre i form av ett litet porlande vattenfall.



Tujjan ser lite rufsig ut uppe på huvudet. Sött!



Mysig liten kombination. Lyktan ser ut som ett hjärta. Hostan är en av mina favoriter oxå. Så gult fin. Plistret är lite segt hos mig, men hittar man väl en plats där det får stå orört blir det en snygg liten rugge.



Sista bilden är på den stora stenen. Nästan som en runsten i formen. Man måste bara gå runt den och se efter om det står nåt skrivet där...



Jag tackar för att jag fick komma och se den här trädgården! Så mycket fint att titta på och ett väldigt trevligt bemötande.



7 kommentarer:

 1. Vilken trädgård! WOW! Jag förstår att du tog många bilder. Vilka härliga människor det finns som håller sina trädgårdar i så´n trim och visar upp dem. All heder åt dem.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Vilka underbara bilder du tar. Blir ett stort kryss i boken för trädgårdar som måste besökas numedesamma.
  Tack för att du delar med dig av din härliga utflykt.
  Karin //

  SvaraRadera
 3. Susanne Smedberg här. Tack för allt beröm. Det värmer! Min lilla "plantskola" är alltid öppen. Dygnet runt, eftersom det är självbetjäning. Jag har en burk stående där, som man lägger pengarna i. Funkar kanonbra!! Visst finns det fortfarande ärligt folk.
  Badkaret fyller vi med varmvatten inifrån, med vattenslangen. Det är en gudomlig känsla att ligga där i skymningen, med ljusen tända!!!

  SvaraRadera
 4. Hej Susanne! Vad roligt att du hitta min lilla blogg!
  Det är så fint i din trädgård och jag hoppas du får många härliga besökare innan sommaren är slut!
  Nu får jag lov att önska mig ett badkar till min trädgård oxå, för det ser så himla skönt ut!

  /Lillianna

  SvaraRadera
 5. Det är så underbart härligt att besöka andra trädgårdar och få en massa idér! Inte behöver du en damm för att ha en bro i trädgården - har införskaffat en på si så där 1,5 meter och den leder upp för en liten kulle in i "Hängbjörken". Låter konstigt men jag tänker sätta ut en bild på bloggen fram över.
  En annan tanke är ju att ha en bro över ett ex. smultronhav... eller något.
  Tack för att du ville visa oss dessa bilder och ge mer idér.
  Maria Berg

  SvaraRadera
 6. Hej,
  Första gången på besök på din blogg och me like massaor av roligt jag kommer åter.

  Anna

  SvaraRadera
 7. Skulle kika om du haft något chokladinlägg tänkte jag säga, men jag menar onsdagstemabild - men hamnade här! I min del av världen anordnar vi också öppna trädgårdar, men eftersom jag själv visar min hinner jag aldrig gå runt i de andras! Kanske ska ta mig en tur till din del av världen nästa år - blir mycket inspirerad av det du visar här!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...