I brist på sol...

Tittar jag lite blommor från sommaren som var. Uppfriskande!

Den här Hostan gillar jag verkligen. Den ser så krispig ut att jag nästan har lust att lägga den i salladen. Tyvärr är jag inte ensam om att gilla den...sniglarna (vi har bara de med skal) gillar den oxå eller om det är tvestjärtarna kanske.

En gul Iris. En liten och låg. Blommorna är enorma på det lilla bladverket.
Rötterna (den tjocka rhizomen) måste ligga synligt för solen, annars blommar den inte året efter. Därför lite svårplacerad hos mig eftersom varken trädgården eller jag gillar bar jord. För stor trädgård och för många växter helt enkelt. Så vissa år blommar den snällt och har jag glömt krafsa fram rötterna så blommar den inte. Desto gladare blir jag året efter om jag lyckas få den i blom igen.

Ännu en guling. Ett riktigt soligt plister. Bladen håller sig gula hela säsongen. Den riktigt lyser och jag delar och delar och flyttar runt. Vill ha den överallt. Tror att jag visat den förrut...men den tål att visas igen och igen och igen....


Härligt söta pärlhyacinter. De hade nåt gulligt namn oxå men just nu kommer jag inte på vad. Jag köpte några olika sorter och tryckte ner dem på nästan ungefär samma ställe. Jag hoppas de ska föröka sig friskt. Gräset i bakgrunden heter Milium effusum och är en annan fav..

3 kommentarer:

 1. Dina fina bilderna får mig att längta bort från snön:) Söt iris! Tack, nu lärde jag mig något nytt ang. irisens rötter. Är det så med alla i den släkten? Har hört att man inte ska plantera dom för djupt.

  SvaraRadera
 2. Vad trevligt att du gillar mina bilder. Man behöver en dos färg så här strax innan jul. Jag är glad att jag kan hjälpa till med det!
  Ang irisarna så beror det på vilket efternamn de har. Men enkelt sagt räcker det med att titta på rötterna. Strandirisen (Iris sibirica) behöver inte ha sol på rötterna, den har rötter som växer i klump och beter sig helt annorlunda. Den brukar vara grymt svår att dela, typ spade och yxa för att komma igenom rothärvan. Det är bland de enklare sorterna att ha i en trädgård. Massor av blad i en rugge och massor av blommor på smala stjälkar.
  De sorterna som behöver delas har alla en större blomma, ett kraftigare bladverk som växer med platta styva blad som alla är lutade åt ett och samma håll. Den krypande rotdelen kan se ut som om nån har tuggat på den men ut från den växer det massor av små rötter. De små rötterna söker sig ner i jorden men själva rotstammen ligger vågrätt och vill alltså ha sol. Så flyttar du plantan eller delar den (den skymmer gärna sig själv och växer snabbt) kan den ligga nån dag uppe oplanterad och sola sig så kommer den garanterat blomma året efter. Gärna i augusti.

  Vad har du för sorter?

  /Lillianna

  SvaraRadera
 3. Vad underbart att se alla dina härliga sommarbilder, tack ! En hel del av dem är mina favvosar oxå. Den där Funkian tex och gräset Milium effusum, men den limegula plistern hade jag inte sett förut..den var fin ! Den frodiga Engelska rabatten var otroligt vacker. Tänkte på det där med Riddarsporrarna..du klipper inte ner dem? Jag kapar dem jäms med backen nästan innan de blommat över...då blommar de om senare på höstkanten lika fint och de nya bladen som kommer blir också snygga. Ser ju på sista bilden att du har fin utsikt över nejden också, inte dumt. Ha en fin vecka
  Lisa/Lisas trädgård

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...