Krönikan i januari- Hej, mitt vinterland!

Fortfarande trevligt med riktig vinter, eller vad tycker ni?
Här i Småland har det varit mycket snö och ganska kallt en tid nu. Kallare än vad vi är vana vid och precis som varje år slås lokaltrafiken och elbolagen ut bara av chocken på att det viskas ordet vinter. En del andra med för den delen…Jag undrar när de stora bolagen ska inse att vi är ett vinterland och verkligen börja bygga samhället med tanke på vädrets skiftningar, med skiftande temperaturer och ibland för mycket nederbörd, av olika slag. Strömavbrott är aldrig roligt och vi har verkligen haft vår beskärda del den här vintern.

De här vintrarna som vi har haft de senaste åren är ju egentligen de som är undantagen, inte regeln. Vi har snabbt vant oss vid regniga vintrar och geggiga gräsmattor när det egentligen är så här som det är nu som vi var vana vid. Vem minns inte sin barndoms vintrar när man åkte snowracer ner för backen på kvällarna och skrek -Se upp i backen, annars får du tusen hål i nacken! Det var alltid massor av snö då!Jag hoppas och tror i alla fall att växterna klarar sig ganska bra den här vintern, i alla fall så länge snön stannar kvar som ett skyddande täcke. Även om det har varit kallt så skyddar ju snön. Jag är mer orolig för att sork och möss roar sig kungligt under det fina snötäcket och att trädgården ska välta i sin brist på rötter till våren.

Fåglarna flyger skyttetrafik mellan den stora sälgen och vårt av rönnbär överbelamrade rönnbärsträd. Katterna studsar i snön när de sjunker ner med tassarna i skaren. Det ser lustigt ut när de flyger upp!

Sen trängs de om att komma in genom kattluckan och snabbt lägga sig i soffan framför kaminen. Aldrig har väl våra katter spenderat så många timmar i soffan som de gör nu!Den här tiden på året är egentligen ganska skön. Om man klarar av att ta det lugnt vill säga. Jag tittar gärna igenom förra årets bilder och ser sånt som jag skulle vilja ändra eller förbättra. Ser växter som är på fel plats eller har blivit alldeles för stora och behöver delas. Njuter också av de bilder som blivit extra bra! En del kan till och med få sitta inramade hemma på väggen.

Det blir en hel del tid framför datorn, men det är rätt avkopplande. Och väldigt socialt!
Jag har verkligen trillat djupt ner i bloggträsket! Bloggar är något som jag tror kommer mer och mer. Det är så lätt, inte alls svårt. Alla klarar av att ha en, om man bara försöker.
Allas vår ’LindaLunda’ har skapat en grupp på facebook där man kan anmäla sin egen trädgårdsblogg och lättare hitta andra som bloggar om samma sak. Sånt är roligt! Vi är många som tycker det är roligt att titta på sommarbilder mitt i vintern och få höra om hur andra har det i sin trädgård. Det byts säkerligen en hel del plantor mellan trädgårdsbloggare och kanske blir det till och med träffar till sommaren. Kolla in några trädgårdsbloggar om du inte redan gjort det!

Nu till bilderna. Den gröna bilden är från i höstas, tagen i början på september. Det är nog den bästa tiden i min trädgård! Allting är överdådigt och storvuxet. Ni ser kanske att kärleksörten har börjat byta färg, det är ju tecknet på att kvällarna och framförallt nätterna blivit kyligare.
Bilden med den stora kvarlämnade krukan är tagen inne i Jönköping. Visst ser det en smula sorgligt ut med en vissnad krukplantering, den var säkert alldeles underbar där den stod grön och fin i all sin prakt.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...