Klematis - med regnbågen som förebild!

Här är bilder på en del av de klematis som blommar i min vackra trädgård. De är underbara växter och jag söker ständigt efter fler namnsorter. Man kan lixom inte ha för många...eller kan man?

En stor del av mina klematisar är inköpta i Estland via nätet, de var väldigt små när de anlände och en del har jag haft nu i flera år utan att de har bekänt färg. Någon bestämmer sig varje år för att blomma och då är det spännande att se om det är rätt sort. Det har hittills varit lite olika på den punkten. Och när det blir fel får jag sitta och leta på nätet och se om jag kan klura ut vilken det kan vara. Inte alltid så lätt...

Det är just en sort som jag har haft otur med. Har köpt 2 st på lokala plantskolor och de har blivit nåt helt annat...visserligen fina ändå men en helt annan färg... Kanske är det inte meningen att jag ska ha en sån helt enkelt.

Jag beställde lite drygt 20-talet från Estland för nåt år sedan och det var sorter som då inte fanns tillgängliga i Sverige. Några dukade under redan den första vintern, framförallt de vita sorterna. Resterande har klarat sig och växer ganska sakta, men lever. Klematis verkar vara lite sega i starten. De plantor som har funnits längst hos mig är nu 7 år gamla, stora och fina, och de är fullvuxna gissar jag.

Sen har jag köpt ganska många klematis på höstreorna, de har sett en aning trista ut men det finns garanterat liv i dem. Rötterna är gula, så tittar man på dem ska man inte bli avskräck och tro att de är dåliga, de ser helt enkelt ut så.

Jag har oxå sått några. Blir väl risk för att de självsår dig hej vilt alldeles på egen hand.

Nu tänkte jag visa några kollage på de sorter som växer här hos mig. Jag tycker det passar bra med kollage för det blir ju en hel del fotografier varje år och blommorna skiljer sig åt beroende på ålder och väderlek.

Den här rikblommiga skönheten är en av dem som har funnits längst i vår trädgård. Jag köpte henne våren 2002. Hon heter Clematis viticella 'Etoile Violette'. Varje blomma är inte extremt vacker när man ser den ensam, men eftersom den blommar så otroligt rikt blir jag stum av beundran varje sommar! Rosen som den klänger på heter 'Coral Dawn'. Nästa sommar ska jag leda klematisen åt ett annat håll så att rosen oxå syns.



En av de konstigaste namnen. Cholmondeley. Kan det vara en plats nånstans? Det låter lite tjusigt, gör det inte? Smaka på ordet! Visst är det fint! Den här växer inte heller på ett stöd, jag tycker de gör sig bäst när de själva kan ta sig upp och runt i nåt. Vi har gott om rosor och buskar där de får samsas. Det enda man bör tänka på är att inte blanda en växt som behöver klippas ner varje vår med en som endast ska gallras. Det är svårt att se skillnad på grenarna, eller rättare sagt stört omöjligt.



En liten madam som heter 'Huvi' ser ni här. Inte så stor blomma, men hela plantan är något klen. Kanske den kommer med tiden..Något udda i färgen. Ganska kall i nyansen. Mörkare som nyutslagen och sen bleknar den och blir lätt gräll i färgen. Den ska visst inte klippas ner utan bara gallras, men hittills har det inte funnits nåt att gallra... Passar väldigt bra ihop med stenkyndeln nedanför.



Klematisarnas mest kända variant borde väl vara en 'Jackmannii'. Trevlig, med sina stora blommor och fina färg. Här ligger den som en mössa på en doftschermin. Jag försöker att bre ut den över busken så att det ska bli jämt fördelat men det är inte lätt, på våren växer den säkert 10cm om dagen och då är det lätt att missa.


Jag tycker den är fantastiskt fin med sina enorma blommor.Nu har det visst kommit flera Jackmannii varianter i bland annat vitt, men det här är den enda jag har för tillfället.



Ljus och snudd på skir som en fjärilsvinge är denna som heter 'Justa'. Såg ljusblå ut på bilden som satt fäst vid krukan, men som många så skimrar den en aning åt det lila hållet. Första och hittills enda blomman efter flytt. Inte så stor med tanke på att bladen brevid är en kantnepetas. Men rätt söt! Hon är planterad vid en ljusgul storblommig klätterros. Jag hoppas de kommer klä varandra.



'Miss Bateman' köpt på en Plantagen rea för inte så många kronor. Hon är jättefin och mycket stark. Kritvit! Blommar mycket och länge. Men jag är ändå inte helt säker på att det är en 'Miss Bateman'. Har sett att andra med samma namn har rödlila rufs i mitten och det har verkligen inte denna.
Vad tror ni? Är det rätt namn på min planta? Ändrar den färg med tiden?



'Mrs T Lundell' en viticella även den. Växer ganska mycket och blommar med hängande blommor. Mer lila, som på den översta bilden, i verkligheten tycker jag.



Det här är en klematis som många verkligen älskar. När det är klematisföredrag på trädgårdsföreningarna brukar den nämnas bland favoriterna. Min har inte riktigt kommit upp till den statusen ännu. Men jag håller gott hopp.
Den lär blomma 2 ggr per säsong och med fyllda blommor på försommaren och enkla på sensommaren. De som har studerat den närmare kan inte se om blommorna kommer från olika gamla stängler. Vissa säger att det beror på om blommorna kommer från fjolårsved eller årsved, men det är alltså inte helt solklart att det är så enkelt.
 'Multi Blue' heter den iallafall.ete




Randiga klematis verkar det finnas gott om. Den här heter 'Nelly Moser' och är tjusigt tvåfärgad.En av de första som blommar i min trädgård, med enorma blommor. Varje nskild blomma är stor som en förrättsassiett. Har inte mätt med linjal ännu men jag ska nog försöka komma ihåg det till nästa sommar. Klipps inte heller ner som viticellorna utan gallras endast.



Vackra röda 'Niobe' blommar oxå på fjolårsved och ska inte heller klippas, bara gallras. Riktigt röd är hon inte men det är väl det närmsta man kan komma när det gäller klematis.


'Rouge Cardinal' är den andra röda klematisen jag har. Den är rätt röd, eller mer vinröd, när den precis slagit ut men sen är den alldeles perfekt i färgmatchning med fackelblomster, alltså rätt ceriserosa. En trevlig färg som det finns många perenner att sätta ihop till en helhet.



'Valge Daam' har levt i skuggan bakom en enorm en. Under en storm blåste halva enen itu och jag bad maken att vi skulle ta bort den. Det var säkert en sån där en som nån satt från en julgrupp på 70-80-talet, och nu var deb alldeles för stor för de flesta trädgårdar. Men den var ganska fin så jag tyckte ändå att den stod bra. Jag har dessutom bevakat den stenhårt de senaste året för att se om den är värdväxt för päronrosten. Det verkade inte vara så för jag hittade aldrig de oranga svamptungorna som sades vara lätta att upptäcka. Ialla fall så hade den rykt direkt om jag hittat rostsvampen i den men tills dess jag gjorde det fick den vara kvar. Nu blev det ju inte så eftersom den delade sig. Det var snabba ryck för när jag ropade att maten var klar nån dag senare och han inte kom in fick jag gå ut och se vad han höll på med. Det var knappt att jag hittade honom där han var gömd i delarna av den fallna enen. Vi klev över stammar och barr i flera dagar innan vi kunde forsla bort den. Den kändes verkligen ännu större när den låg på marken.
Nu kommer det som var ett skuggparti, med med Hostor, vita blommor och silvriga blad vara i full sol. Får se hur det går...jag har planer på hur det ska se ut. Men det kräver en del grävning och flyttande av växter.



Här kommer en av dem som är onamnad. Den är köpt som Hagleys hybrid, men så blev det inte.
Den är ganska mörk i färgen och har långa ögonfransar. Normalstor blomma. Blommar sent som de flesta storblommiga. Den väser mycket så jag har klippt ner som om den vore en viticella dvs hård nerklippning på hösten eller våren.



Nu ger jag mig för den här gången, det finns fler men jag tar några i taget...


Blooming friday - trädgårdspynt!

Kul med tema på trädgårdspynt!



Jag gillar trädgårdspynt men har faktiskt precis kommit på det! Än så länge finns det inte alls mycket sånt i min egen trädgård, men det kommer var så säker!


Inspirerad av andra!

Varje år försöker jag följa med på så många trädgårdsresor jag får tillfälle till och som utgår från någonstans inte alltför långt bort. Förra året hade jag med mig kameran och tog en del bilder. Självklart frågade jag ägarna om jag fick fotografera.

När jag är mitt uppe i en resa är det så mycket att titta på och det är folk överallt. Oftast är det en hel busslast som åker och då pratas det mycket om vilka växter som heter vad, en viss tidspress är det och finns det växter att köpa samlas alla där och kastar sig över det som finns i hopp om att finna efterlängtade växter. Även jag brukar komma hem med diverse impulsköp... Det är roligt!

De här bilderna är från 1 trädgård på en resa till Båstad-Helsingborgstrakten, arrangerad av Huskvarna trädgårdsförening. Vi besökte flera trädgårdar under dagen. Just nu är minnet inte så gott så jag kommer inte ihåg vad ägaren heter, men jag återkommer...(pinsamt!)

Trädgården är stor, flera tusen kvadratmeter. Mycket höga häckar och större träd. Allting är stort och välvuxet som det så gärna blir i den nedre delen av vårt land.
Tänk den som bodde i zon 1! Lyckos!! Jag hoppas de uppskattar vad de har!



Busken nedan är en av mina absoluta favoriter! Variegerad kornell. Inget märkvärdigt och finns på de flesta plantskolor för dryga hundralappen styck, växer tacksamt och har världens snyggaste blad!  Jag är oxå oerhört förtjust i engelskt rött så den här kombinationen tilltalade mig verkligen. Ska absolut hitta en hörna i min egen trädgård och göra nåt liknande...
Jag är helfrälst på gulbrokiga växter och har samlat på mig en hel del de senaste åren.




I trädgården (det fanns hur mycket som helst att titta på) fanns denna fina soff-gunga. Den hängde mellan 2 enorma träd. Måste vara en dröm att sitta där och dricka en kopp kaffe!


Det var en stor trädgård och det var en hel del slingrande gångar mellan de olika trädgårdsrummen.
En av gångarna såg ut så här.



En annan gång var täckt med täckbark. Visst är det fint med plister?! Och så användbart då plister är en snabb marktäckare som dessutom blommar väldigt länge.
När man kom till en korsning var det skyltar som talade om vilken gång som ledde vart. Det var bra, speciellt för mig som går vilse så fort jag vänder mig om...



Trädgården innehåller flera dammar. Den här liknar dammar jag sett i engelska magazin för några år sedan. Vem som inspirerat vem vet jag inte. Den berömda Anne Just i Danmark har nåt åt det här hållet med, som en kanal ungefär.
Det är verkligen snyggt iallafall! Stramt, enkelt och proffsigt!



Det här är en del av en av de andra dammarna. Den var verkligen urmysig med sina trädäck och bro rakt över. Här kommer jag precis fram till dammen. Den lilla bänken ser inbjudande ut!
Mannen min har börjat prata om en damm och jag tror jag ska hejja på lite...


Jag står precis vid den lilla bänken. Dammen är full av vita och aprikosa näckrosor! Såå fint!




Här har jag gått över den lilla bron och tittar tillbaka in i dungen. Hostorna är enorma!



Ja, det här är verkligen en trädgård värd att besöka! Jättefint!

Krönikan i januari- Hej, mitt vinterland!

Fortfarande trevligt med riktig vinter, eller vad tycker ni?
Här i Småland har det varit mycket snö och ganska kallt en tid nu. Kallare än vad vi är vana vid och precis som varje år slås lokaltrafiken och elbolagen ut bara av chocken på att det viskas ordet vinter. En del andra med för den delen…



Jag undrar när de stora bolagen ska inse att vi är ett vinterland och verkligen börja bygga samhället med tanke på vädrets skiftningar, med skiftande temperaturer och ibland för mycket nederbörd, av olika slag. Strömavbrott är aldrig roligt och vi har verkligen haft vår beskärda del den här vintern.

De här vintrarna som vi har haft de senaste åren är ju egentligen de som är undantagen, inte regeln. Vi har snabbt vant oss vid regniga vintrar och geggiga gräsmattor när det egentligen är så här som det är nu som vi var vana vid. Vem minns inte sin barndoms vintrar när man åkte snowracer ner för backen på kvällarna och skrek -Se upp i backen, annars får du tusen hål i nacken! Det var alltid massor av snö då!



Jag hoppas och tror i alla fall att växterna klarar sig ganska bra den här vintern, i alla fall så länge snön stannar kvar som ett skyddande täcke. Även om det har varit kallt så skyddar ju snön. Jag är mer orolig för att sork och möss roar sig kungligt under det fina snötäcket och att trädgården ska välta i sin brist på rötter till våren.

Fåglarna flyger skyttetrafik mellan den stora sälgen och vårt av rönnbär överbelamrade rönnbärsträd. Katterna studsar i snön när de sjunker ner med tassarna i skaren. Det ser lustigt ut när de flyger upp!

Sen trängs de om att komma in genom kattluckan och snabbt lägga sig i soffan framför kaminen. Aldrig har väl våra katter spenderat så många timmar i soffan som de gör nu!



Den här tiden på året är egentligen ganska skön. Om man klarar av att ta det lugnt vill säga. Jag tittar gärna igenom förra årets bilder och ser sånt som jag skulle vilja ändra eller förbättra. Ser växter som är på fel plats eller har blivit alldeles för stora och behöver delas. Njuter också av de bilder som blivit extra bra! En del kan till och med få sitta inramade hemma på väggen.

Det blir en hel del tid framför datorn, men det är rätt avkopplande. Och väldigt socialt!
Jag har verkligen trillat djupt ner i bloggträsket! Bloggar är något som jag tror kommer mer och mer. Det är så lätt, inte alls svårt. Alla klarar av att ha en, om man bara försöker.
Allas vår ’LindaLunda’ har skapat en grupp på facebook där man kan anmäla sin egen trädgårdsblogg och lättare hitta andra som bloggar om samma sak. Sånt är roligt! Vi är många som tycker det är roligt att titta på sommarbilder mitt i vintern och få höra om hur andra har det i sin trädgård. Det byts säkerligen en hel del plantor mellan trädgårdsbloggare och kanske blir det till och med träffar till sommaren. Kolla in några trädgårdsbloggar om du inte redan gjort det!

Nu till bilderna. Den gröna bilden är från i höstas, tagen i början på september. Det är nog den bästa tiden i min trädgård! Allting är överdådigt och storvuxet. Ni ser kanske att kärleksörten har börjat byta färg, det är ju tecknet på att kvällarna och framförallt nätterna blivit kyligare.
Bilden med den stora kvarlämnade krukan är tagen inne i Jönköping. Visst ser det en smula sorgligt ut med en vissnad krukplantering, den var säkert alldeles underbar där den stod grön och fin i all sin prakt.





Blooming friday

Jag har oxå beundrat temat Blooming friday i några månader, bland annat...så nu ger jag mig på ett försök.
Temasidan hittas här.











En gammal goding...antingen hatar man den eller så älskar man den. Fingerborgsblomman alltså.







Flox - pålitliga och doftande!

Flox (Phlox) hör till mina favoriter. Jag skulle gärna vilja ha många många fler.
Den här är en vårblommande Flox och den doftar, Åh så den doftar!
Jag brukar klippa av några stänglar och ta in och ha i vas. En liten, liten bukett fyller ett helt rum med väldoft! Den är ljuvlig.
Färgen är ljust blå.



Den är extremt lätt att föröka oxå. Bara klippa av och sticka ner nån annanstans. Rotar sig även i vasen. Sprider sig på egen hand i sidled, ganska friskt. Men absolut inte så man behöver oroa sig.

Jag har en cerise variant som oxå kryper fram och blommar tidigt. Har faktiskt inte luktat på den, men det får jag nog ta och göra.
Den heter Phlox stolonifera 'Rosea'.




Höstflox finns det hur många som helst av. Namnsorter som är mer eller mindre lika varandra. De kan skilja något i höjd oxå. Jag har några som jag vet namnet på och några som är oidentifierade. Skulle det vara så att du vet något namn på någon av mina oidade så är jag väldigt tacksam för ett litet mail....eller en kommentar!



Det här är en gammal sort, tror jag... Jag har nog fått den via nån trädgårdsförenings växtbytardag och sen har jag delat den ett flertal ggr.
Färgen är gällt mörkcerise, någon planta är nästan flouricerande, men jag gillar dem! Har kommit på att den passar exakt ihop med vissa rosor, som dessutom blommar samtidigt. De klär varandra mycket bra!


 
En annan oidad höstflox är den här ljusrosa. Jag har inte haft den så länge ännu så den är inte så stor på bredden.



De blir lite blekta med tiden.



En till högrest madam, oxå den oidad, är den här som är mer lila än cerise.
Jag är inte helt säker på om de 2 följande bilderna är på samma växt eller om det är på 2 olika...men jag tror att det är samma fast fotograferat i olika tidpunkter på dagen och därmed olika ljus.





































Så här ser den ut iallafall, mer lila än cerise. Passar mycket bra till de rosor som går i lila- blå ton.




Sen har jag en vit flox, den är nog högst av dem alla. Den är även 100% mjöldaggsfri och har aldrig haft mjöldagg hos mig Jag har den på flera platser både i sol och skugga. Riktig pålrot har den så den är inte att leka med om man vill gräva upp den.
Just den här gör en lustig sak oxå. Den ställer bladen efter vädret. Är det fuktigt och lagom ser man inte jorden om man tittar uppifrån. Är det torrt och regn på väg ställer den bladen korsvis exakt så att regnet faller ända ner till marken. Tittar jag uppifrån ser hela växten ut som ett stort plustecken. Det är fascinerande!



I somras var jag på ett trevligt trädgårdsbesök och fick den här fina! Den heter 'Goldmine' oxh är en riktig snygging! Jag hoppas den växer snabbt så jag kan dela den, för bladen är verkligen underbara! Jag fick en med vitvariegerade blad oxå, men den måste jag ha missat att fota för jag hittar den ingenstans. En snygging det oxå!



Floxar är trevliga växter. Det finns ett knep man kan använda sig av för att få njuta av deras blommor under en ännu längre tid än ordinarie blomning. Vill man göra det klipper man av ungefär varannan stjälk, ungefär vid midsommar, några bladpar ner. Antingen klipper du av den främre delen eller så klipper du varannan i hela plantan. Jag gör lite olika, det spelar inte så stor roll. Fördelen blir att när plantan blommat på sin ordinarie tid kommer det ett andra flor direkt efter då de man klippt kommer igång senare.

Enda som kan vara nackdel hos Flox, tycker jag, är att de får mjöldagg. Bäst är nog att leta efter resistenta sorter eller försöka flytta runt dem så att de mår så bra som de kan.

Men de är fina växter, står stadigt och är en färgklick!

Har du några som jag inte har är jag intresserad av byte. Gärna flera på samma gång! Jag byter gärna mot annan perenn om du hellre vill ha det! Hojta bara till...



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...