Krönikan i februari- Att baka en trädgårdskaka!



En del drömmar,  2 delar svett och ett helt livs passion!
Det är receptet på trädgård för mig! Man kan inte vara utan någon del, alla måste finnas med. Vissa har kanske ännu fler ingredienser, men jag nöjer mig med dessa. Tror jag.
Alla drömmer om saker de vill ha eller nya projekt de vill göra. En del drömmer mer än andra. Förrut drömde jag om alla växter som jag ville ha. En del har jag fått tag på, många har jag sått och andra står fortfarande på önskelistan. De som jag inte har fått tag på får fortsätta att vara just drömmar. Några är kanske ouppnåeliga beroende på pris, tillgänglighet eller härdighet. Men de flesta är ändå värda att prova. Om man bara får tag på dem. Jag drömmer gärna vidare.



Svettas gör jag. I mängder. Varje år gräver jag, klipper och rensar. Står på alla 4 med fingrarna i jorden och tankarna nån helt annan stans. Drömmer och längtar. Ser ostartade projekt växa fram för mitt inre och tänker på hur jag ska kunna lösa diverse problem för att kunna få sätta igång med nåt nytt projekt. Jag bär oräkneliga korgar med klipp till komposten och hämtar redan färdig jord tillbaka. Fram och tillbaka. Många gånger. Komposteringen är en stor del av arbetet men också en stor del av glädjen. 
Kommer på att plantor skulle vara finare på andra ställen eller delar sånna som jag verkligen gillar och vill ha på fler ställen. Gräver och flyttar. Delar. Rensar. Aldrig blir jag färdig. Mer och mer gräver jag. Kommer på nya kombinationer och letar efter växter jag nästan glömt. Många delar svett är nergrävda i min trädgårdskaka. Men det är bra. Grävning är roligt! Jag vill inte bli färdig! Jag längtar tills det är dag att börja gräva igen.



Passionen är det som gör att lågan fortfarande brinner. Lika starkt, fast tiden går. Att drömmarna fortsätter att vävas. Att svetten lackar och det känns underbart, varje gång. Min passion för trädgården är grundstenen i hela arbetet. Om jag inte vore passionerad skulle jag inte sucka av välbehag när jag känner den tunga rosdoften komma smygande nere vid pergolan. Jag skulle inte gå förbi den där stora knoppen med längtan i blicken och undra om det är idag den kommer slå ut. Mina vänner skulle inte känna igen mig om jag inte blev alldeles till mig på en trädgårdsresa när jag ser hur fint de har gjort och det är en ren njutning bara att vara där. Jag skulle inte tillbringa timmar ute i trädgården, med både drömmar och svett som sällskap. Jag skulle inte heller sitta dregglandes över kataloger utan bilder, men största delen latinska namn. Vilken tur att jag är passionerad!
Ja, vad vore livet utan trädgård!



Nu har ljuset börja återkomma, solen värmer så smått. Fåglarna kvittrar och butikerna fylls av tulpanbuketter. Jag klipper äppelträden, pulsar runt i snön och ser hur knopparna sväller. Det är inte dags ännu, men det lovar gott för våren.  Dagarna är fyllda med längtan och drömmar. Aldrig har det varit så inspirerande att sitta och titta igenom gamla trädgårdstidningar som nu.
Bilderna idag är från årets första tulpanbukett.
Nu är det snart vår!!

Blooming friday - Färg efterfrågas!

Helt klart en av de skrikigaste blommorna i min trädgård.
En gammal sort som man oftast ser ligga utslängd (inte så snyggt!) över sina grannar eller utanför rabatten. Hon kastar sig hej vilt och orkar inte ens försöka ha raka blomstjälkar.

Har på senare år efterträtts av andra färger, enklare former med ännu större blommor och betydligt mer upprätstående namnsorter.


Hur som helst så är det en färgklick utan nåder!



Jag gillar orientvallmo, har några olika och skaffar säkert ännu fler.
Hon är makalös på att fröa av sig så klippa av fröställningen i tid är ett måste!










Sköna färger...









Jag köpte mig en rejäl bukett med färgglada tulpaner! Jag gillar verkligen dem som går i 2 färger. Satte dem i kallt vatten och i min allra grönaste vas. En Bröllopspresent för övrigt... Mitt på köksbordet. När mannen i mitt liv kom hem frågade han om det var Vår nu eftersom det stod blommor på bordet? Ja, vad svarar en tös på den frågan?




Vårkänslor ger de iallafall...

Med cirkus 10 minusgrader ute och strålande sol tog jag fram kameran och satte på macrot. Det var ett tag sen sist jag fotade närbilder. Siktade in mig på tulpanerna och hade en mysig stund i solen, som sken in på mig genom fönstret.
Den här blev väl härlig?



Alla bilderna i det här inlägget är i stort sett oredigerade. Beskurna, lite nivåer och förstås lite vanligt pill i Camera Raw.
Jag har en väldigt innehållsrik trädgård, som ni säkert har sett om ni kollat i min trädgårdskategori. Men jag är hemskans dålig på att plocka in blommor och sätta i vas. Det blir nån köpebukett tulpaner på våren, några vårblommor som barnen med glädje plockar och en och annan ros. De enda gångerna jag frossar i buketter är när syrenerna blommar! Plockar in buketter och ställer ut i hela huset. Jag älskar den doften!
Sen har jag en underbar flox som doftar himmelskt. Den har jag oxå i vas på flera ställen.







Många brukar ju köpa tulpaner i milda pasteller. Milt, skirt och vårlikt! Jag Många köper tulpaner i milda pasteller. Skirt, vårligt och milt. Jag kör eldfängt, som den yrhätta jag är. Ju mer färg desto bättre!



Ståndare och pistiller. Ganska konkreta kännetecken. Kanske inte så unikt, men måste förstås vara med nånstans iallafall.



Nästa bukett, om det blir nån, ska nog få vara cerise-lila eller nåt åt det hållet. Det är en fin färg det oxå!





Snart vänder det väl...

Åh vad det är mycket vinter i år!
Det bara snöar och snöar!
Vi har varit förskonade från strömavbrott, bäst att säga pepper peppar...men kaminen har gått varm varje dag både för värmen och myspyskänslans skull. Mycket sitta i soffan och se på film har det blivit. Fast det är ju skönt, så det är helt ok.

Barnen vill knappt vara ute. De tycker att det har blivit tråkigt att åka snowracer när de bara får lössnö i ansiktet. Och kramsnö har det endast varit en gång, den snögubben står fortfarande kvar utanför entrén, stelfrusen!

Och klippa träden som jag vanligtvis brukar ägna mig åt den här tiden på året är typ omöjligt när det är så mycket snö kvar i träden att jag inte ser grenarna. Fast jag har börjat så smått ändå och stegen har aldrig stått så stadigt som den gör nu i 30cm snö.

Nä nu får det banne mig bli vår snart! Måtte hemska februari gå fort!



Grått, vitt och en aningens kaffe-latte färg känns det som om den här vintern har bestått av.
Någon dag har det varit bortåt -20 grader kallt och strålande sol, men de har varit lätt räknade. För kallt för mig iallafall!

Den här bilden är visserligen från förra året, men det gör väl inget? Snart om 2-3 veckor är det äntligen dags för årets första blommor!
Julrosen (den vita) som jag vet blommar redan nu, under snön räknar jag inte. För den ser jag ju inte...
Men den finns nog där, det är jag ganska säker på.



Längtan, vad är väl längtan?
En smula tid, en smula lust.
Snart är den här!
Den efterlängtade våren!

Kan inte låta bli att fortsätta fylla på med förra årets vårbilder. Fast jag redan publicerat inlägget.
Ni har överséende med mig hoppas jag...
Det här är en alldeles vild vitsippa, i frihet.



Maskrosor odlar jag oxå, mest den aprikosvita varianten. En och annan gul ser jag med då och då, men då är jag snabbt framme med mitt ogräsjärn.
Kommer inte ihåg vad denna lilla lök heter. Är det vårstjärna tro?
Söta är de iallafall där de kommer som små blå klungor mitt i gräsmattan.



En av de mest vulgära blommorna i trädgården, om man nu kan säga så om blommor.
Den är så otroligt felproportionerad! Så enorm med sin stora färgglada blomma till det nätta ulliga lilla bladverket. Konstigt planerad helt enkelt! Men verkligen ursnygg och en riktig läckerbit! Jag drömmer om fler i andra färgställningar. Har inte direkt trillat över några nånstans, men gör jag det så slår jag till och köper dem! Den här lila har jag sått!



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...