Och där föll granen!

Ibland får jag en idé, och den här föll visst även maken i smaken! Knappt 2 veckor senare ligger den nu platt mot marken. Granen alltså!



Vi bor, sägs det, i en trädgård där det en gång har funnits en trädgårdsmästare. Så alla som har bott efter honom har bara avverkat och tagit bort. Nu är det tyvärr inte mycket kvar av hans arbete, desto mera av mitt. Jag är ingen trädgårdsmästare till utbildningen men jag har ändå lyckats skapa en ganska fin trädgård, med ett stort innehåll. Den enorma granen (silvergran?) har vuxit gott, den var riktigt tät upptill, men började se risig ut. Den lilla granen som syns strax bakom är en Koreagran med blå upprättstående kottar. Den ska stå kvar. Grenarna till vänster är en tall lika stor som den gran vi tog ner. Den har pålrot så den ska oxå stå kvar. Trädet till höger är en rönn. Rötterna och jag är inte överens men trädet är vackert och alla bären älskas av fåglarna, så det ska oxå stå kvar.

Här är stora stegen på väg upp. Vi ska ta bort så mycket av de nedersta grenarna vi bara kan nå, så att de inte faller över mina små buskar och mosar dem. Min man är strax under 2 meter lång, så ni ser att det är en stooor stege och ett stooort träd!



Fäller ut stegen.



Och så måste ni ju få se hur den ser ut upptill.



Här får vi hjälp av en vän! Nu är det 2 motorsågar i arbete. Jag och barnen håller oss inne. Vill inte vara i vägen när den faller. Men jag kilar in och ut med kameran för att föreviga detta stora!
Granen är fastbunden vid ett annat träd längre ner i trädgården, för att styra den i rätt fallriktning.



TIIIIIMMEEEEEEER!!! Nu faller den! Seeee uuuuupp! Håll tummen att den inte ramlar på nåt eller någon!


Puuh, det gick bra! Här sitter mina duktiga motorsågs män! De klarade av det fint! Granen föll exakt där den skulle!! Jag är så glad och tacksam!



Här ligger den i all sin prakt! Inte så liten va?
Vi klarade mitt nyplanterade buskparti med några cm. Vissa av grenarna landade mellan buskarna, men allt höll! Vilken precision!



Nu återstår att såga upp den i bitar som går att klyva till ved.



Sista bilden är tagen från övervåningen på vårt hus. Nu ska jag bjuda dem på kaffe och kaka! Kaffet är alldeles strax klart!



Vad ljust och fint det blev! Granen skuggade mycket mer än jag insåg, nu kommer mina växter som stod i regnskugga bli betydligt mycket gladare!

Behöver trädförslag!

Jag behöver lite hjälp. Kom gärna med förslag! Jag har verkligen ingen aning hur jag vill ha det just här.

I min vita rabatt har det alltid varit skuggigt till halvskuggigt, för en stor en har stått mitt i rabatten. Säkert utplanterad ur nån julgrupp på 70-80-talet. Förra vintern föll halva enen (som var flerstammig) i en storm och vi beslutade att ta ner resten oxå. Den var inte vacker när den blev halverad och eftersom jag har haft små angrepp av päronrost så misstänkte jag att det var den som var värd för svampen. Jag var mer rädd om vårt enda päronträd, om jag var tvungen att välja. Så vi tog ner enen.

Helt plötsligt var min skuggrabatt i full sol! Hjälp! Det är nu jag behöver hjälp!

Jag har enbart vita blommor där, blad med vit kant typ Hostor och en del annat roligt vitvariegerat. Enenen syns till vänster och trägrejen till höger är min varmkompost. Direkt i anslutning till rabatten står en enorm vit (ej doftande) Schersmin (lusbuske!!). Den ska rensas ur rejält för att återfå form och stil.



Nu finns det 2 alternativ.
Antingen vill jag ha en stor vit kvinnostaty, typ tjusig naken dam ni vet...under henne får det bli silvrigt/grönt men med växter som klarar full sol. Måste då flytta alla Funkiorna och de andra som vill stå skuggigt.

Alternativ 2 är att plantera ett träd eller flerstammig buske där. För att så småningom åter igen få känslan av vit rabatt. Med skugga under. Men då måste trädet/busken oxå gå i vitt. Inte bara blomningen utan även bladverket. Jag gillar ju verkligen variegerat!! Det ryms ett ganska stort träd så det finns egentligen ingen begränsning. Jorden är lera och läget söder.
Jag har funderat på Acer platanoides "Drummondii" men jag vet inte om den går riktigt i vitt eller om det känns mer gult? Nån som vet?

Här syns rabatten från andra hållet. Malörten är åt söder. (och torvbalarna, de är ett annat projekt!)



Vad tycker ni att jag ska göra? Om jag ska plantera ett träd/buske får ni gärna komma med förslag på vad jag ska välja. Jag är öppen för förslag!!
Hur ska jag göra??

Hjälp mig nu!!

Temyntorna i mitt hjärta!

En av de allra första växterna som jag köpte till trädgården var just en röd temynta. Mondarda didyma. Jag planterade den och tänkte inte så mycket mer på den. Den blommade inte första sommaren och gjorde inte så mycket väsen av sig. Jag glömde bort den. Jag hade fullt upp med annat.

Andra året i trädgården upptäckte jag en röd prick som jag blev förundrad över. Såg den på långt håll. Gick dit och kollade och såg den mest märkliga blomma jag någonsin hade sett. Den blommade i 2 våningar. Jag hade aldrig sett nåt liknande och var helt faschinerad!
Nu, drygt 10 år senare vet jag att det finns fler blommor som blommar i flera våningar. Men det visste jag inte då.

Nu har jag oxå fler färger av temynta.
Den röda temyntan till höger i bild är min första köpta planta. Den fröar gärna av sig och barnen blir som den till vänster. Jag kallar färgen för 'Jordgubbar med grädde'. Den blir alltså inte rosa utan mer rödvit. Bladverket är friskt ljusgrönt. Helt frisk planta!! Växer otroligt bra även på bredden! Det är den enda av mina som fröar av sig.


När jag gillar en art försöker jag få tag på fler. Ibland har jag tur och lyckas. Temyntor har funnits länge och man kan lätt komma över dem på växtbytardagar oxå så. Jag har några olika.

Den här rosa stod och skräpade på en höstrea, och jag slog till. Det var bara några tuffsiga blad i krukan men jag kände ju igen dem så jag betalade det jag skulle och planterade den snabbt. Den heter 'Croftway Pink'. Ganska högrest och milt rosa. Ohh, lovely!



Helt klart en av mina favs. Fast de är de nog alla när jag tänker efter! Så ljust och milt rosa. Passar otroligt bra ihop med rosen Märchenland. Precis samma nyans!! Sånt gillar vi!! Mer kombinationer. Det är inte bara jag som älskar dem, humlorna är som tokiga i dem oxå!



Det här är en annan trevlig bekantskap. Hon heter 'Beauty of Cobham'. Den är mer lila i sin framtoning och har snyggt färgade foderblad under själva blomman. Tyvärr inte helt fri från mjöldagg, men ändå värd att skaffa om man får syn på den. Den brukar väcka uppseende.


En av mina yngsta plantor heter 'Panorama'. Ganska mörkcerise i färgen. Jag har satt henne för skuggigt och måste nog flytta henne till våren. De trivs bättre i full sol. Jorden behöver inte vara så god för dem heller. De är överlevare och klarar torra lägen. Den blommar här i 2 våningar. Visst ser det underligt ut!




En riktigt brinnande röd sort är 'Cambridge Scarlet'. Det är ingen växt för blyga små flickor. Här måste man våga sticka ut ur mängden! Men visst är hon underbar!! Den brinner som eld!



Här är en närbild. Snygg eller ful? Vad tycker ni?


Ja, jag gillar mina temyntor.
Förra hösten såg jag en vit variant. Jag köpte den inte för jag tyckte den var lite för dyr. Men jag ångrar mig så. Nästa gång jag ser en vit så måste jag bara ha den!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...