Andra generationen av vit maskros.

Eller vilken färg den nu skulle ha...
Första generationen blev mer aprikos rosa och mer fylld. Nu är den definitivt mer enkel och vitare.
Rätt fin!!

Men jisses vad svårt det är att gå förbi maskrosblad utan att dra upp dem!! Jag lixom hajjar till varje gång...



Hur ser era 'odlade' maskrosor ut?


Riktigt mustiga färger...

Nu är äntligen försommaren här!
Det gick fort när det väl började och nu kommer det nya blommor dag för dag. Körsbären står redan i blom och det flyger vita blomblad i vinden. Äpplena är på gång.

Förra året gjorde jag en sen höstplantering alldeles utanför ytterdörren. Det är en smal liten plätt men jag kände att jag ville ha nåt där istället för gräsmatta. Gräsmatta är verkligen det tristaste man kan ha...iallafall hos oss med tung lera där det är omöjligt att få en plan gräsmatta. Jordvärmen gör sitt och ju mindre gräsmatta vi har desto gladare blir jag!
Iallafall så köpte jag några roddar/azaleor på höstkanten och satte ner dem i en torvblandad jord mix med plastmatta under. Sånna växter trivs inte alls i lera så man bör se till att separera deras jord från den befintliga.

Nu blommar den första av dem!!
Titta så vacker hon är!!

Alldeles röd! Jag älskar röda växter!

Hon ska vara lågväxande och lite krypande. Planterad i kanten på rabatten så hon syns ordentligt. Iofs kan man inte låta bli att se henne med den färgen!

Nu väntar jag med spänning på de andra. Jag hoppas de blir rätt färg på dem, svårt att veta när man köper dem på hösten (men desto billigare!)



En annan liten färgglad fröken är sockblomman. Den här är någonstans mellan cerise och röd. Finns i andra färger oxå. Blommar inte så många dagar men underligare blomma får man leta efter så det är verkligen värt att försöka se den i blom. Bladen är fina och det är en marktäckare så den har prydnadsvärde även efter blomningen.

Min planta är inte så stor ännu. Men den växer för varje år. Jag har hört att den lär kunna konkurrera ut kirskål och att den ska vara extremt svåruppgrävd med kompakt jordsystem, men min lilla planta får gärna bre ut sig mer. Har inga planer på att flytta den.



Underbart är kort, nu gäller det att gå runt ofta och hinna se allt!

Varför inte ta och sticka lite?

För nästan ett helt år sedan klippte jag av några toppskott från en av mina absolut mest favoriserade buskar, stack ner dem i en kruka och satte en plastpåse runt. Nu har jag 8 små fina minibuskar!
Det är väl fantastiskt!
Varken svårt eller avancerat...

Ni undrar förstås vilken buske det är...
Det är en gulbrokig kornell. Cornus alba 'Gouchaultii
Jag gillar den verkligen! Röda stammar och gulgröna blad. Frisk och fin! 


Den är ingen dyr buske att köpa men i min stora trädgård skulle jag kunna plantera ett 10-tal och då pockar det ju på förstås. Så nu ska jag bara ta och plantera ut dessa småttingar. Så får de växa till sig på plats.


Roligt!! Roligt!

Jag är så kass på att komma ihåg att vattna krukor, men har jag plastpåse på så håller de fukten alldeles av sig själva där inne! Oftast så ställer jag krukan inuti påsen och tar en gummisnodd runt öppningen. Låter öppningen vara stor som en femkrona ungefär. Då kan jag vattna in i påsen och skotten får luft.

Brukar sticka några olika varje år. Fläder är superenkelt men det är bara att prova sig fram.



Jag skulle hemskans gärna vilja ha några kvistar från fläderbusken som heter 'Madonna'. Den är fläckigt variegerad. Så snygg!! Är det nån som har den så skriv en kommentar så kan vi fixa ett byte.

Betong - WOW!!

Förra året blev jag såå inspirerad av alla fina betongföremål som jag såg överallt hemma hos vänner och bekanta. Framförallt i trädgårdssammanhang passar det ju otroligt bra med ett material som tål både regn och frost. Nåt som inte blir förstört bara för att man låter det stå ute i regn och rusk.



Insåg snabbt att jag måste gå på djupet med både hur man gör och samtidigt få tips på vad man kan göra. Önskade mig dessa böcker och fick dem av snälla mamma och pappa. Rekommenderar dessa böcker till den som vill veta mer om betong! Klart läsvärda!!

Tyvärr blir man så inspirerad av att läsa i dem att man inser att det här med betong kommer bli en passion...som om det inte räckte med det andra jag redan ägnar mig åt! Farlig läsning alltså!

Den här fina grodan köpte jag på Tullgarns slott förra sommaren. Tyvärr var den inte helt i betong för grodan vittrade sönder under vintern. Jag lät den stå ute eftersom jag trodde den skulle tåla det. Så i år är det en kula istället. Utan groda på.



Jag är ju helt tokig i loppisar, har alltid varit och ofta blir det ett besök varje eller varannan vecka på min favoritloppis. Passar på att titta runt lite när min dotter är på en träning och jag annars skulle sitta där utanför och bara vänta. I höstas hittade jag de här ljusstakarna, av betong så klart. Så läckra!! Tycker jag iallafall!! Jag tror jag har visat bilden tidigare men ni får se den igen. Lampan är oxå därifrån...



Här är en 'Green-Man' som jag fått i gåva av en trädgårdsvän. Han vaktar vårt hus och trädgården åt mig. Söt va!?



Nu är det alltså dags för mitt första egna försök att gjuta i betong.
Så fort jag såg nåt som jag skulle kunna tänkas gjuta i köpte jag det och nu har jag några olika grejer att prova.
Idag ska jag prova 2 större utomhuskrukor, glaserade i typ varmgult. De ska kläs in så de ser ut att vara ev betong. Jag brydde mig inte så mycket om färgen, krukorna var på utförsäljning och jag fick 2 för 1 på redan nedsatt pris. Helt ok pris alltså, med tanke på vad jag tänkte göra med dem... Som ett första projekt vill man ju inte lägga flera hundra och så blir det inget fint av det. Jag vet ju lixom inte hur slutresultatat kommer bli. Fortfarande spännande!!




Här har jag satt en liten kloss över det befintliga hålet, jag vill ju kunna plantera i dem sen. Krukorna är klädda med nät, grövre än hönsnät. Jag fick nätet begagnat i en stor rulle. Lite rost och knöggel gör inget, det ska ju vara vara som armering.




Började med att leta efter borrmaskinen och 'vispen'. Det tog mig en bra stund, garaget är inte så där överdrivet strukturerat om man säger så. Makens territorium!  Hittade den och kunde även konstatera att där jag kört med min kompostkvarn fanns det ingen ström. I uttaget alltså. Ännu en propp måste gått. Och jag som trodde att jag hade kört så hårt att det fastnat och den gått varm och slagit ifrån. Hmmm, tål att tänkas på hur det ska åtgärdas.

På med de blåa diskhandskarna! De är bra!! Har dem när jag grejar i rabatterna med, tycker inte alls om att få jord under naglarna!




Vände på krukorna och började kladda. Upptäckte ganska snabbt att jag blandat det alldeles för löst. Det rann längs med sidorna innanför nätet och det blev vattnigt uppepå. Sen kom jag på att hon som berättade hur man skulle göra sa att man skulle börja nerifrån så då försökte jag göra en kant runtom, längst ner. Ibland får man tänka till, haha!



Nu gick det bättre! Gjorde snabbt slut på det jag blandat så det var ett evigt spring och göra mer. Men jag tänkte ta det lite lugnt och göra lite i taget.



Men det blev ganska tjockt nertill. Klappade, geggade och flyttade runt geggan. Den hade en förmåga att bara glida iväg. Skrattade för mig själv och kom att tänka på stay ups, ni vet sånna där strumpor som skulle sitta uppe av sig självt. De fanns en gång i tiden som hel strumpbyxa oxå med typ gördel runt magen. Satt åt så förbannat (så man skulle se smalare ut) så när man äntligen lyckats få på sig dem och var helt svettig efter ansträngningen hängde det en valk utanför, ovanför alltihopa. Jättesnyggt, verkligen!! Jag ville inte att min kruka skulle ha en sån valk så jag bearbetade länge!



Jag gjorde slut på en hel 25 kg säck finbetong. Trodde att det skulle räcka till bägge krukorna men det blev nästan en klar bara. Får åka och köpa mer betong och fortsätta bygga på.
Här under presenningen står de nu och svettas. Nu ska det härdas, torkas långsamt. Ska vattna på dem så att det inte torkar för fort.

Det var roligt!!! Jag ska definitivt göra mer!!






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...