Krönikan i juni - Nu är det väl ändå sommar mamma?Nu är det väl ändå sommar, säger yngsta dottern som är 5 år gammal. Det är både en fråga och ett påstående på samma gång. Hon ser upp på mig med allvarlig min. De tränar månaderna på förskolan och hon har lärt sig att juni är en sommarmånad, men hon är ändå inte riktigt säker.
Vem kan vara säker när man i maj månad får skrapa rutorna på bilen, använda motorvärmare och fortfarande gå ute med vinterjacka vissa dagar? Men idag skiner solen från en klarblå himmel och väderflickorna har lovat att det ska bli något varmare.  Ingen är gladare än min femåring. Fast jackan ligger med för säkerhetsskull…


I trädgården går det fort, med ett rasande tempo. Precis som det brukar. Snart är det alldeles ihopväxt i rabatterna, maskrosorna blommar för fullt tillsammans med hundkexen.  Jag springer efter dem med ogräsjärnet i högsta hugg. Usch vilken livskraft de har. Rosorna ska vi inte prata om, de är motsatta, minimala om de ens lever… Men varje vinter för ju med sig olika saker och jag tror nog att det är den värsta rosvinter i mannaminne som vi nyss upplevt.  Jag hoppas det dröjer många många år innan det blir ännu en sån vinter, mest med tanke på alla skador. Vackert har det ju visserligen varit!

En maskros vårdar jag dock ömt. Ni som har den vet vilken det är. Jag har den i rabatten och varje gång jag passerar hajjar jag till inför bladen och är nära att dra upp dem. Men när den väl blommar, den är ju bienn, så man får tåla sig. Då är jag glad att jag har den! Den är rätt fin! Tycker ni inte det? Jag har försökt att förvilda den på tomten men än så länge så är den ensam i rabatten. Kanske för att jag är för flitig med ogräsjärnet, vem vet?


Äppelträden har en makalös blomning som pågår just nu. Mina träd är alldeles vita av blommor. De surrar och brummar runtomkring dem så jag tror att det blir en stor skörd även i år. Getingdrottningar har vi ovanligt många men rönnbären blommar knappt alls. Jag njuter i lugnet och av dofterna. I år kommer vi kanske kunna plocka syréner till skolans avslutning, men bara kanske…de har precis börjat här hos oss och skolavslutningen är inte förrän nästa vecka. En bukett står på köksbordet och den doftar underbart starkt. Håller ju inte så många dagar men vi har 100meter häck att plocka av så jag byter ofta. Ren och skär njutning!
Nu är det en härlig tid, med trädgårdsresor, växtbytardagar, fikastunder utomhus och kort tid kvar tills semestern börjar.
Ha en underbar juni kära trädgårdsSverige!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...