Just nu!

Det gäller att ta vara på dagen. Stanna upp och njuta av stunden.
Jag tycker jag springer in och ut med kameran hela dagarna.
Alltid är det något nytt att fotografera. Igår blev det hur många fina bilder som helst! Här är några av dem...
Det har verkligen exploderat i trädgården. På drygt en vecka har det verkligen gått från 0-100% och det känns snabbt med tanke på att vi var borta nästan en hel vecka i samband med midsommarhelgen.
Innan midsommar tyckte jag det såg ganska trist ut, men nu blommar det överallt! Det är underbart!

Idag var det 29 grader varmt och solen lyser intensivt. Det är en bra dag att passa på att blogga lite. Måste vilan hjärnan lite så den inte kokar...



Den engelska vallmon självsår sig där den tycker. Väldigt mycket dessutom. Här har den hoppat över huset och hamnat i en rabatt där det gulaste är min daggkåpa. Just där passade den verkligen fint!



Fingerborgsblommor i motljus.



Brinnande ljus i solnedgången. Egentligen är det en grönblommig alunrot som jag använder som kantväxt.En fin växt som jag gillar, men den kräver en hel del underhåll. Alla blomstänglarna måste klippas bort för låter man dem vara kvar blir det miljoner frön...och de gror!



2-åringar är jag inte så värst förtjust i egentligen, det blir sånna fula hål när de har gjort sitt. Men några fingerborgsblommor måste man ju ha! Underbara i motljus och egentligen i alla väder! Bara de inte blir för många.



De senaste dagarna har det blivit hundratals blombilder. Sen har jag ju varit på 2 st endagsresor med trädgårdsföreningarna och därifrån finns det en massa bilder med. Men men, det finns att göra ute oxå. Saxen är mitt ständiga sällskap. Klipper av alla vissnade blommor på aklejorna, de fortsätter då snällt att blomma hela juli ut.

Första paret ut!

Rosorna är igång, det är så dags! Jag har gått och tittat i flera veckor känns det som. Men nu är det alltså på gång! Först ut är 'Nevada'. Hon är speciell för mig! En ganska stor buske som är helt översållad med tefatsstora vita blommor. Doftar gott oxå. Underbar!



Med endast 2 blommor kommer 'Harrisson Yellow' på andra plats.
Taggig, mörkgrön och gul. Ganska manlig ros va, haha?



Nu väntar jag med spänning på nummer 3. Undrar vem det blir?

Lewisia, den lilla och söta prinsessan!

Inte så stor men ganska iögonfallande ändå. Min lilla frösådda 'Little Plum' har blivit stor! 
I år blommar hon med massor av blommor! Jag måste nästan räkna dem! De är många!
Så vacker!


Hon växer utanför rabatternas högborg. Ensam i gruset. I fattigmansland.




Med ögonfransar som topparna på en prinsesskrona.


I alla mest skimrande rosa. 


Ensam helst, med några undersåtar av samma sort. Egen avkomma förstås. Hon är frökonstant.


En riktig 'dockblomma'.
Och även namnet passar en prinsessa!
Smaka på det.
Lewisia.


Krönikan i juni - Nu är det väl ändå sommar mamma?



Nu är det väl ändå sommar, säger yngsta dottern som är 5 år gammal. Det är både en fråga och ett påstående på samma gång. Hon ser upp på mig med allvarlig min. De tränar månaderna på förskolan och hon har lärt sig att juni är en sommarmånad, men hon är ändå inte riktigt säker.
Vem kan vara säker när man i maj månad får skrapa rutorna på bilen, använda motorvärmare och fortfarande gå ute med vinterjacka vissa dagar? Men idag skiner solen från en klarblå himmel och väderflickorna har lovat att det ska bli något varmare.  Ingen är gladare än min femåring. Fast jackan ligger med för säkerhetsskull…


I trädgården går det fort, med ett rasande tempo. Precis som det brukar. Snart är det alldeles ihopväxt i rabatterna, maskrosorna blommar för fullt tillsammans med hundkexen.  Jag springer efter dem med ogräsjärnet i högsta hugg. Usch vilken livskraft de har. Rosorna ska vi inte prata om, de är motsatta, minimala om de ens lever… Men varje vinter för ju med sig olika saker och jag tror nog att det är den värsta rosvinter i mannaminne som vi nyss upplevt.  Jag hoppas det dröjer många många år innan det blir ännu en sån vinter, mest med tanke på alla skador. Vackert har det ju visserligen varit!

En maskros vårdar jag dock ömt. Ni som har den vet vilken det är. Jag har den i rabatten och varje gång jag passerar hajjar jag till inför bladen och är nära att dra upp dem. Men när den väl blommar, den är ju bienn, så man får tåla sig. Då är jag glad att jag har den! Den är rätt fin! Tycker ni inte det? Jag har försökt att förvilda den på tomten men än så länge så är den ensam i rabatten. Kanske för att jag är för flitig med ogräsjärnet, vem vet?


Äppelträden har en makalös blomning som pågår just nu. Mina träd är alldeles vita av blommor. De surrar och brummar runtomkring dem så jag tror att det blir en stor skörd även i år. Getingdrottningar har vi ovanligt många men rönnbären blommar knappt alls. Jag njuter i lugnet och av dofterna. I år kommer vi kanske kunna plocka syréner till skolans avslutning, men bara kanske…de har precis börjat här hos oss och skolavslutningen är inte förrän nästa vecka. En bukett står på köksbordet och den doftar underbart starkt. Håller ju inte så många dagar men vi har 100meter häck att plocka av så jag byter ofta. Ren och skär njutning!
Nu är det en härlig tid, med trädgårdsresor, växtbytardagar, fikastunder utomhus och kort tid kvar tills semestern börjar.
Ha en underbar juni kära trädgårdsSverige!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...