Lite julklappsfunderingar med trädgårdstema...

 

Drömmen om en vit jul börjar göra sig påmind. Men i år låter det som om det utlovas en grön jul och sen en efterföljande iskall vinter.  Jag drömmer gärna vidare. Tycker inte riktigt om det där iskalla, men snö är ju vackert. Förra året blev rekordkallt, rekordvitt och rekordbra ur flera aspekter. Jag fick en underbar bokklapp. En riktig tungviktare i tomtens säck. Nog hade den stått på önskelistan i några år, men nu blev den äntligen verklighet. Ni som är inne i bokträsket vet säkert vilken bok jag pratar om. Eller egentligen är det ett helt bokpaket på 3 volymer. Kärt barn har många namn. Jag har hört den kallas ett samlingsverk utan dess like, uppslagsböckernas härskare, inspirationskälla nummer 1 eller till om med bibel. Jag kan inte annat än att hålla med. Prislappen är därefter också… men det är därför man ska önska sig den. Men det är ett verk man måste ÄGA. Den har sin givna plats i bokhyllan hos varje trädgårdsälskare värd namnet. Böckerna jag pratar om är Lars-Åke Gustavssons Rosor för Nordiska Trädgårdar. Det är gedigna böcker, med ett enormt bakomliggande arbete och man måste förstås bli imponerad. 
 

Några andra av tungviktarna i bokhyllan är Karin Berglund’s  Din Trädgård, Prismas stora bok om Trädgård eller Botanicas samlingsverk över rosor resp. perenner. Inte för att de går på djupet på samma sätt som i LÅG’s verk men mer för deras vikts skull. Det är stora tunga böcker men. De första två är böckerna är sånna som man kan bläddra i och titta på bilderna, få lite inspiration eller söka lite basic information.  De sista två är rena uppslagsböcker men lite svårtolkade då de använder sig av ett helt annat zonindelningssystem än det vi befinner oss i. Men hur som helst är de roliga att ha. Bra julklappstips alltså eller att själv skriva upp på önskelistan. 
 

Men julklappar kan vara så mycket mer, det behöver ju inte vara böcker. I nån reklamblaska som såg jag, kommer det inte en otrolig mängd så här när det går mot juletider, vad jag ska önska mig i år. Det är en lykta modell större med ett konstgjort ljus och inbyggt skymningsrelä. Himla smart. Kan man lätt ha på trappan ute och så tänds den när det blir mörkt och slocknar inte när ljuset brunnit ut utan när solen kommer upp. Ser sådär lite hemtrevligt och mysigt ut. 


En annan bra trädgårdsjulklapp som jag ska önska mig är ett bälte, rosa förstås, som man ska ha på sig i trädgården och ta med sig alla sina verktyg. Lite likt ett sånt där snickarbälte fast inte alls lika stort och fult. Lite mer kvinnligt och lagom. Finns hos Lilla fiskaregatans trädgårdsbutik på nätet. 

Tidningsprenumerationer är bra att få i julklapp eller att ge bort. Jag har 2 ständiga följeslagare och det är Allt om Trädgård och Allers Trädgård. Sen köper jag lösnummer av Trädgård & Blommor eller Drömhem & trädgård ibland. Den mest inspirerande tidningen jag någonsin läst ligger alltid nära till hands och är från Trädgård & Blommor, nummer 3/2010. Nu tummad och tejpad. En tidning med reportage från 15 olika privata trädgårdar. Fram för fler sådana tidningar…underbart roligt att titta på helhets bilderna och läsa om människorna. Mycket inspirerande. 
Den var tyvärr inte helt ok häftad och jag satt ute på en solstol och läste den första gången. Lämnade kvar den ute och fick senare leta efter varje sida som blåst iväg när jag varit borta en stund. Hittade alla sidorna utom 1. Den upptäcktes inbäddad i min Himalayanäva några dagar senare, hade varit ute under ett regn och fått uppleva lite blåst.  Jaja, så kan det gå. Äldsta dottern förbarmade sig över min tidning och tejpade omsorgsfullt ihop den och satte på ett komihåg band. Nu lever den säkrare. 

 

Nu önskar jag er en mysig första advent. Sista tiden går fort men det känns alltid så mörkt och jag tror alla längtar lika mycket efter att få sätta upp adventsljusstakarna i fönstrena, köpa hem glögg och baka pepparkakor.  Och snart är det vår igen… 

Trädgårdshälsningar från Lillianna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...