Börjar så smått att planera för sommaren...

Just nu känns den långt borta, men det märks att vi är på rätt sida om årsskiftet. Dagarna har blivit lite längre. Eller inbillar jag mig det bara?

Och med vad och var ska man börja? Jag vet ju att allt inte kommer bli som jag har tänkt mig. Det kommer händelser och aktiviteter i vägen utan att jag kan göra något åt saken. Tex så ska vi fira gemensam 40-års fest mitt i sommaren. Jätteroligt!! Det kommer ställa krav på oss att vi ska hunnit med både det ena och andra. Vi vill att det ska bli trevligt, god mat förstås, som vackrast i trädgården och så ska det finnas sittplatser för alla som kommer. Både ute och inne. Kanske kommer mina trädgårdsplaner inte så högt upp i prioriteringsordningen då. Mer än att se till att det ser snyggt och städat ut. Mannen min har bestämt att det mesta som vi är mitt uppe i när det gäller renovering ska vara klart då. Sånt som vi hållit på med länge. Inga nya projekt innan dess...sen återstår iofs stora projekt som nytt kök och totalrenovering av badrum men det kommer bli något annat år.

Men lite måste jag få drömma om ändå...


Det blir oxå lite husvagnsturer. Kanske inte så långa men desto fler. Sånna saker är ju roliga, så jag vill verkligen inte vara utan dem. Lite spontana grillkvällar och en hel del trädgårdsbesök hos trädgårdsvänner vill jag inte heller försaka. Fotograferandet tar mer och mer av min tid, men det är ju så roligt! Så det vill jag oxå hinna med!

En och annan heldags trädgårdsresa står med på schemat. Hoppas jag iallafall. Alltid roligt att åka med på dem, men inte alltid lätt att få en plats. Och kanske en och annan heldags fotoutflykt oxå. Hm, hur ska tiden räcka till?

MEN drömma måste jag. Och göra upp planer. Tänka, fundera, drömma och längta. För det är väl det som är halva nöjet? Och just nu drömmer jag om ett lusthus, några fler portaler som ger lite avskiljnadskänsla och en så där lite lagom stor damm. Med koi i. Inte direkt några projekt som jag kan sätta igång med på egen hand. Det krävs både tid, pengar och arbetskraft för detta. Jag hoppas maken inte är så svårflörtad...jag vill ju så gärna!!


Jag vill göra något drastiskt av min stora enorma rabatt. Visserligen är det den som 'gör' trädgården men jag är ändå inte riktigt nöjd med den. Måste förändra. Bygga nytt. Behöver det!

Sedan några år tillbaka har vi ett trettiotal torvbalar liggande i trädgården. Inte heller det är ett projekt jag ror i land på egen hand. Tyvärr, måste jag erkänna. Så jag försöker inte ens. De har fått avvakta i väntan på att andra projekt blir klara. Men nu är vi klara med utbyggnad, takomläggning och byte av alla husets fönster + nytt tak på uteplatsen och större trädäck så kanske det här året är året då det händer saker i trädgården. Vi har oxå haft en snickare inne i huset som gjort klart alla tråkiga snickerier runt fönster och en del dörrar. Sånt som maken skulle gjort men insett att han inte hunnit med, då blev det till att ta hjälp utifrån och ingen är gladare än jag. Det var stort kryss i taket sas. Han är ganska bestämd på det där att han ska göra allt själv, mannen min. Nu är det klart, nu återstår det bara att måla måla och måla. Men det fixar jag! Måla kan jag!

Just för att det har varit så himla mycket renovering de senaste 2 åren så har jag verkligen backat med trädgården. Inte krävt något. Inte önskat något. Visst gräver jag och rensar, planterar och köper nytt, men alla planerna som fanns har legat på is. Har lixom inte velat tjata om det när det har varit så mycket annat att göra. Men snart!!! Snart!! Då!!


Det ska bli ett surjordsparti, modell våtbäddar där alla torvbalarna ligger. Jag tror det blir bäst att göra så ordentligt eftersom vi har styv lera och leran är känd för att äta upp allt man blandar ner i den. Så det känns inte som nån större vits att bara börja blanda i torv och mull, det kommer vara ogjort arbete. Det är snart borta. De här våtbäddarna ska byggas av trä (vi har ingen sten att tillgå eftersom vi bor mitt i ett åkerlandskap) och grundas och bottnas med plast, presenning och linoleummatta är det tänkt. Det borde hålla. Ramarna av trä är delvis byggda, torvbalarna finns där men eftersom det står/stod en del träd i området finns det ytliga rötter som måste tas bort alternativt grävas runt. Vi tog ner en enorm gran förra vintern och den har sin stubbe kvar, som måste bort förstås...sen är det bara att fylla på....måste shoppa lite oxå förstås...!

Mannen min gillar att bygga av trä. Så fast han (eller var det barnen?) kom och visade mig en tidning med ett vitt otroligt väidigt fint och underbart järnlusthus (som jag verkligen skulle vilja ha!) så tror jag att han hellre lägger några tusen på att bygga det åt av trä mig än köper det färdigt...
Det här superfina lusthuset (man kallar det väl lusthus eller säger man paviljong?) finns i Esters trädgård som jag besökte förra sommaren. Jättefint och skulle nog även passa mannen min i smaken. Nu är bara frågan var det ska stå?


Jag skulle vilja ha det i den södra delen av trädgården men det finns lite olika förslag. Egentligen tror jag att det kommer hamna på ett helt annat ställe, men eftersom vi är 2 i trädgården måste mannen få vara med på ett hörn och bestämma. Jag brukar komma med förslag som jag gått hela vintern och grunnat på, sen tar det honom 2 minuter med att ändra om det ursprungliga till nåt helt annat nån annanstans. Men det brukar bli bra!


Samarbete är roligast så han får gärna vara med och bestämma. Men drömma gör jag på egen hand...sen blir det som det blir ändå!
Så nu drömmer jag alltså om en paviljong som den här. Känns inte helt omöjligt...ni får verkligen hålla tummarna!


När man kommer ner förbi stora rosenportalen har jag funderat på vad som ska stå där och vara blickfång. Som det är nu saknas det något. Blicken måste fastna någonstans. Kanske det kunde vara en bra plats för paviljongen?Så här ser det ut nu på ett ungefär. Bilden är inte från förra sommaren. Ställningen till vänster är barnens gungor. Måste nog leva med den några år till, även om den inte direkt är vacker...men sen har jag planer för den med...


Det hela hänger på hur mycket växter jag måste flytta på. Sätter jag paviljongen längre ner i trädgården kan jag ha kvar de låga växterna framför. Gångarna måste förstås göras om. Men ska jag ha växthuset närmare måste jag ju flytta alla de små...och det är ju lite synd kanske. Hm...får nog fundera lite till.

Dammen måste oxå få sin plats. Helst samtidigt...! Mannen min pratade (helt på egen hand) om en kanal en gång. Ingen blev mer förvånad än jag. Så den måste vi oxå planera in...iallafall var den kan komma att ligga.
Jag vill ha en damm med mycket grönska och en liten spång, kanske en bro.
Den här dammen hade ingen bro men är så fantastiskt fin ändå. Den finns hos Furets plantskola. Finfin, visst är den?! Hon som äger har en underbar trädgård. Mer bilder kommer någon annan gång i ett eget inlägg.


Tänk vad roligt ungarna skulle ha om det fanns en liten spång de kunde sitta på och dingla med benen ut i vattnet. Fiskarna skulle kunna komma och kittla dem under tårna. För den sortens fisk verkar ju vara väldigt tama. Jag vill hemskt gärna ha en egen damm!

Den här dammen är nog bland de finaste jag sett. Den finns hos NoraNettan.  Men den är rätt stor, så jag vet inte om jag skulle få plats med en så stor hemma hos mig.Sen var det visst några portaler jag önskade mig oxå. De behövs för att lumma in och skapa lite mer rumskänsla. Vill gärna ha fler stycken. 

Oj, vad långt det blev! Men har ni kommit så här långt så får jag verkligen tacka för intresset!!

Nu önskar jag er en trevlig helg...så drömmer vi vidare....snart är det vår!!

/Lillianna

10 kommentarer:

 1. Åhh de två översta fotografierna är helt underbara !
  Vilka mästerverk.
  Vi är lika gamla du och jag... skall väl försöka fira det jag med i år.....kanske....
  Esters trädgård är verkligen något extra!

  SvaraRadera
 2. Hej LindaLundaa! Jasså du fyller jämt du med...jag tänkte försöka få iväg mig på en Englandsresa...vad ska du fira dig med?

  /Lillianna

  SvaraRadera
 3. Låter som att du har många och fina planer. Har också besökt Nettans damm. Gillar hela hennes trädgård!

  SvaraRadera
 4. Nydelige bilder fra din vakre hage.
  Lengter også etter våren.
  Ha en fortsatt fin søndag.
  Klem fra Mio

  SvaraRadera
 5. Om man inte har drömmar så kommer man inte så långt.....
  Tack för svaret om bilderna...undrar om jag vågar mig på att ändra i koden.....har en försöksblogg förståss, där kan jag ju testa ;))

  SvaraRadera
 6. Hej Lillianna!
  Kul att du gillade vårt lusthus, eller vad man nu ska kalla det. Vi brukar tassa runt problemet och säga "rosenrummet" istället. Det är så jag ser det i mina drömmar, även om vintrarna envisas med att frysa ner rosorna hela tiden...
  Jag har nyss fyllt de där magiska 40 och drömmer också om en trädgårdsresa till England...
  Kram Ester

  SvaraRadera
 7. Hej Lillianna!
  JApp, jag kom hela vägen. Det är roligt att läsa om funderingar och följa tankens gång. Jag kikade också på Esters "hus" förra året, och blev väldigt sugen på något liknande... Åh, jag får nästan magsår på alla mina önskningar i egna trädgården.... Jag måste ju jobba borta på sommaren!

  Ha det gott!
  Kram H.

  SvaraRadera
 8. Your garden is like a dream, beautiful!
  I will follow you!
  Best regards!
  María José

  SvaraRadera
 9. Nu är det ju så att du redan har tagit de perfekta bilderna på tulpaner och Vallmo med uppvaktning, så jag får väl gräva ned min gamla Canon någonstans och resa ett minnesmärke över den. Så får jag ta tag i penslar och palettkniv igen för att försöka överträffa dina sagolika bilder!
  www.galleriwirgard.se BrittMaries blogg. Eiramttirb ....

  SvaraRadera
 10. Nu är det ju så att du redan har tagit de perfekta bilderna på tulpaner och Vallmo med sällskap, så det är bara för mej att gräva ned min gamla Canon och resa ett minnesmärke över den! Sen får jag ta tag i penslar och palettkniv och försöka tävla med dej den vägen!
  www.galleriwirgard.se BrittMaries blog.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...