Älskade blad!!

Blad är underbara! Olika former, härliga färger, stora eller små. Silvriga, vinröda, spräckliga, gula eller tjocka som pannkakor. Jag älskar blad. Måste nog säga att jag älskar blad lika mycket som jag älskar blommor. Fast på olika sätt förstås. Bladen fyller en annan funktion än blommorna. Bladen finns där hela tiden men kräver mer planering av plats och omgivning än blommorna. Blommorna är där för en kort period, vackra som tusan under den tid de presterar. Blommorna gör mig mättad, förtjust, entusiastisk och lyrisk. Blommor betyder längtan och väntan. Sen är underbart alldeles för kort. Alltid. Där kommer bladen in.
Bladen gör mig lugn, harmonisk och alldeles hagalen! Jag kan bara inte få nog av blad just nu. Måste bara ha mer och mer! Var på en plantskola häromdagen. Hittade INGENTING!!!! Hur kan det vara så??

Tog en tur i trädgården med kameran inställd på blad...mellan regnskurarna och det blåste. Men varför fotografera när det är vindstilla, man behöver en utmaning då och då...
Det blir många bilder...som vanligt...fast det är svårt att inte ta med alla när man har en så stor trädgård som jag har. Vill ju inte välja bort nåt sas...så jag delar upp inlägget på 2. Det andra kommer om ett tag.

Det här får bli lite rundvandringstema lixom. Häng med!

En av de vanligaste Funkiona (Hosta) som funnits i handeln länge länge. Tillsammans med en alunrot 'Cappuchino'. Alunroten är så där lite kaffeblaskig i färgen.

Hostor är alltid snygga! Här en storbladig mörkgrön tillsammans med kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla. Hostor kan man inte ha för många av!!! Lättskötta, fina och trogna. De dör inte ut av sig självt, inte de normalstora varianterna iallafall. Har några sånna där mini mini och de är väl tveksamt om de står sig i konkurensen....

Det här är en dammväxt. Vet inte vad den heter...har nog googlat och hittat den men inte lagt det på minnet.
Växte hos en trädgårdsvän och jag fick med mig en liten bit en gång för några år sedan. Den stod då både i och brevid deras damm. Med växten följde en förmaning om att det skulle sprida sig otroligt mycket och att jag skulle vara vaksam. Till och med klippa bort blomman. Jag skulle uppskatta om den spred sig ens det allra lilla minsta! Eller fröade av sig. Tycker den är jättesnygg!! När jag gör damm ska jag definitivt se hur den trivs där.

Vid entrén har jag satt några buskar/träd. Syftet är att få insynsskydd från vägen som är bakom syrénhäcken. Vi bor på vägen till kyrkan, så det är mycket trafik bakom häcken, framförallt på helgerna. Nu äntligen är den så hög att ingen ser över. Vill oxå ha lite välkomnande känsla när man kommer hem. Och doft gärna!
Detta är trädgårdens enda torvparti, än så länge. Några roddar (verkar inte gå så bra hos mig, kanske blåser det för mycket så de torkar ut), azaleor (går bättre). En underbar katsura (!) som jag älskar, inte bara för doften utan för de vackra bladen och det gracila växtsättet. Gulbladig fläder, en doftande schersmin, en doftande konvaljbuske och en bibba rosenhallon. Egentligen superkasst väder att fota i. Det blåser halv storm och jag har täckjacka på mig. Men varför göra det enkelt för sig?

Rosenhallon har vackra blad. Blommorna är oxå fina. Tycker att det är en bra växt, fast många andra rynkar på näsan åt den. Nu, efter dryga 10 år har den börjat trivas och skicka rotskott. Det är väl inte till dess fördel så att säga. Men den är inte värre än andra kraftigväxande perenner, bara att rycka upp om man vill ha färre.

Katsura är en härlig bekantskap. Jag har 2. Är inte helt säker på att det är samma sort. Såg på en plantskola att det numera finns en rödbladig oxå. En sån vill jag ha!!! Tyvärr gillas den av rådjur/hare oxå så den ena plantan blir nog mer buskig i formen än den här som är på bild.


På hösten luktar det pepparkaka om den! Lite knäckigt bränt, men gott!
Varje vår tar frosten de första bladen, men den tål det och skickar strax ut en ny omgång. Verkar växa på bra.

Nu har jag hunnit runt huset och är på altanen. En silverfryle. Såg hemskt risig ut efter vintern, men jag kammade den lite med fingrarna och se så fin den blev!! I bakgrunden en blå bolltistel.

Solfjäderlönn. Ljusgröngula stora blad. Jättesnygg!! Väcker uppståndelse bland icke trädgårdsmänniskor, helt klart!! Växer extremt långsamt! Samplanterad med olika hostor och daggkåpa. Under en Thuja. Kanske en sån där växt som alla trädgårdsvänner försöker sig på någongång. Har hört att den kan vara kinkig och till och med dö. Min frodas, men den blev halverad när en av katterna hoppade ner från trädet ovanför och landade mitt i den lilla lönnen. Halva lilla trädet gick av...men den lever iallafall!

Flädrar har jag många! Trevliga buskträd! Lätta att föröka! Den här är inte registrerad under något namn utan fick sitt arbetsnamnet av plantskolans ägare. Den har sin variegation i gult-grönt och verkar hålla i det gula under hela sommaren.
Snygg snyggelisnygg snygg! Visst är han!!

Mitt gula låga gräs har jag på många platser! Fröar rätt friskt, men är så välkommet!! Det heter Milium effusum, hässlebrodd. Här tillsammans med marktäckaren ormöga och en variegerad trädgårdsprakttry. Trädgårdsprakttryn är ett kapitel för sig. Något tveksamt.

Åhh, här är en älskling till! En gulbladig Schersmin. Har aldrig blommat och växer sakta sakta. Undrar om den kommer dofta? Jag köpte en till likadan och har på en annan plats. Så fin och fräsch! Bladen ser ut att bli lite brända ibland när den står i full sol, men nu har nog syrénerna kommit upp i höjd och skuggar snällt.

Här står min fina solfjäderslönn igen och skiner! Hela 'Högen' går i lime/lila. Rabatten heter högen. Tycker det är en snygg kombination. Inte så ovanligt kanske, men det passar mig...

Mina diskhandskar är med i år igen. Nya förstås...det är åtgång! Men för 14.95 eller vad de nu kostar kan man ju unna sig nya efter ett tag. Här hänger de på tork, blir svettigt inuti. Jag upptäckte att om jag hängde dem på armeringsjärn så kommer det inte in tvestjärtar!

Den låga busken i framkant är en gulbladig Spirea. I det släktet finns det oxå några fina nyare sorter!! 

Gulplister, daggkåpa och kärleksört gör en kontrast i formspråket. Just nu ungefär lika höga, men sen matchar de inte lika snyggt längre.

Hostor med gul kant gör sig bra på min 'Hög'. Den här har ganska stora blad. Kommer inte ihåg vad den heter just nu, men det har nog en skylt som det går att kika på.

Spirean lite närmare. Lite gula åt det oranga hållet. Låg växande sort förstås.

Nysört. Nysrot. Eller vad heter den? Veratrum nigrum...jag är bättre på latinet... Snygga blad, men en 'sådärväxt'. Blomman finns i olika färger, men det är för bladen man har den. Kanske den blir snyggare om några år när den blir en rugge.

Mitt allra mest älskade träd. Utan tvekan! Kelly's gold. En asklönn. Gulbladig. Härdig, fin, vacker etc. Jag lovordar den! Älskar den! Fryser inte ner en mm! Är gul och fin hela sommaren. Växer snyggt och snabbt. Kanonfin helt enkelt! Ut och köp om du inte redan har den! Syrran heter Flamingo men den fryser och ser just nu allmänt maläten ut, så den är inte med på bild. Hade ett spontant trädgårdsbesök häromdagen och de undrade om den var sjuk eller full med ohyra...ja, det säger väl allt. Men den är riktigt snygg mitt under sommaren. Då ska ni få se den, lovar!

Många blad tillsammans.Kan ni se vilka det är?

Mina gula Schermin igen, med svärdslilja framför och en ensam orange vallmo.

Malört, plistret 'Nancy' och hasselört. En ensam tulpan. Och vad ser jag, en Arum italicum - Italiensk munkhätta. Det är en sån där som jag letade mig tokig efter....innan jag hittade den!

'Kelly's gold' flankerad av småttiga blåa blommor.  Jag har både kaukasisk förgätmigej och ormöga under den. Fint tillsammans!

Åh, här har vi en snackis! Gilla eller ogilla???

I min vita rabatt står det brokiga blågullet. Inte riktigt vitt på nåt sätt..haha....men jag kan lixom inte med att flytta det. Skulle nog passa bättre på 'Högen'.
Katten min är som tokig i mitt blåsvingel! Han har riktigt stubbat det! Tuggar och tuggar. Underligt! Borde inte vara gott så hårt som det är att ta på.

Fina och trevliga lungörter finns det gott om. Här silvrigt skimrande. Blommorna är väl sisådär, men bladen...Jaaaa!!!

Lungört och förgätmigej. Jaaaa...igen!!! Ett 'fulplister' har visst hoppat in i bilden oxå. Det ska bort!
Nu har jag tagit mig en bit in i trädgården. Mer finns det...men det kommer en annan dag!
Vilken gillade du bäst???

/Lillianna1 kommentar:

  1. Hej!
    Jag ser fram emot söndagens besök!
    hälsn
    AnnA

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...