En del kära återseenden...

Förra året spontanshoppade jag en sån där Magnolia som alla pratar så gott om. Den där långbladiga sorten som får enorma blad och ser rätt exotisk ut. Råkade få syn på en sån hos en besöksträdgård och slog till. Billigt var det så jag tyckte att jag gott kunde chansa. Jag och surjord är inte riktigt överens ännu. Jag jobbar på det, men leran här är inte riktigt med på noterna. Jo just det, den heter Magnolia tripetala. Paraplymagnolia. Glömde säga det.
Nu går jag varje dag och tittar på knoppen i toppen. Tycker den ser precis ut som fikonplantan som jag har förvarat i garaget i kruka hela vintern. Hm, jag undrar vad det var jag köpte egentligen...
Jag planterade den brevid poolen. Tänkte att det skulle vara snyggt, lite medelhavskänsla sas.

Fikonplantan har förresten sitt allra första fikon!!! Jippie, äntligen! Ska bli mycket spännande att se vad det blir. Jo, jag förstår att det ska bli ett fikon men jag menar hur lång tid det tar, om det går att äta och smakar gott eller så alltså.

Medelhavskänsla är årets ord i trädgårdsvärlden. Jisses vad alla tjatar...och butikerna hänger på. 129kr för ett 1,5m högt olivträd, på en lågprisaffär. Har inte slagit till än. Olivträd kommer stå hemma hos varje Svensson värd namnet den här sommaren gissar jag. Lixom nya harangen: villa, vovve och olivträd.

Igår (11 maj) slog syrenerna ut. Har det varit så här tidigt nån gång innan?
Äppelträden blommar för fullt.
Vi hade första åskskuren igår.
Ekpollen är det som är värst just nu.
Vi har en invasion av getingdrottningar. Jag är vass med flugsmällaren och har utan att överdriva slagit ihjäl säkert 100 st de senaste 2 veckorna.  Kan bara ana mig till mängden getingar det komma bli i sommar om alla som fortfarande lever får 400 bebisar var... Undrar om man ens kommer kunna sitta utomhus och äta överhuvudtaget?

Den här äppelblomsbilden tog jag förra året, den 2 juni. Tror inte vi kommer ha några äppelträd i blom då.

Det är inte överallt det är kära återseenden. Grävde upp mina fina Alchymist rosor. Det är stor sorg. Måste köpa nya!!! Grävde oxå upp climbing Schneewittchen, fast den dog egentligen förra vintern men jag hoppades in i det sista att den skulle vakna. En ganska fin klematis klädde in den nakna tjocka stammen så jag låtsades inte om att den var död. Vaknade tyvärr aldrig. Grävde oxå upp Schnewalzer och Duftwolke. Hm, synd.
Grannen grävde ner vår andra katt igår. Det var ännu mindre roligt. De kom in med halsbandet. Fortfarande oklart om han blev påkörd eller skadad av nåt djur. Han låg död under deras trappa. Inga synliga skador. Barnen sörjer förstås.

Nu har det hunnit gå några dagar sen jag påbörjade det här inlägget.
Blogger hade stängt en tid och jag låg på alla 4 ute i rabatterna. Vädret har gått från soligt till lynnigt. Vi har åskskurar om vartannat, brännande sol för att några minuter senare få en kort skur. Idag lyser solen med sin frånvaro och det ser riktigt ruggigt ut. Men jag får nog dra på mig byxorna och gå ut ändå. Ska försöka gräva upp en riktigt stor try. Maken vägrade, han sa att jag måste börja och se om det ens går....den är enorm verkligen!! Men den står mitt i mitt tänka hallonland. Eller fortsättningen på hallonlandet. Det ska bli dubbelt så stort. Hallon är gott! Och jag vet en bättre plats för den.  Vi får väl se hur det går.

Mina vita tulpaner frodas. Det röda i bakgrunden är pionblad. På en pion som jag trodde skulle bli vit. Den blev knallrosa...Kan inte längre stå kvar i mitt vita land med andra ord. Fast bladverket gör sig snyggt i bakgrunden så här. 


Barnen har ritat teckningar och fått bilder utskrivna på vår saknade katt. Sorgbearbetning. Han blev en kort bekantskap, vi hade inte haft honom speciellt länge. En ny katt har flyttat in. Här är det snabba ryck. Han är grå och heter Sören. Vi hoppas han 'håller' längre. Katt måste man ha!!

/Lillianna

1 kommentar:

  1. Ja nu är det full blom i fruktträden även här.. och de två sista dagarnas kalla vind och regn bådar inte gott för sommarens päron o äppleskörd här hemma hos mig i alla fall. Din bild med tulpanerna i motljus är ljuvligt vacker.. gillar den såå. Olivträd.. ja jag har två och börjar hjärtligt tröttna på dem, tror inte riktigt det är min grej för de ser inte så fina ut om jag säger så.. =).. Ha en bra tisdag.. Moa

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...