Älskade blad - fortsättning

Här kommer då fortsättningen!
Många blad finns det men nu börjar mina ögon söka sig till alla aklejorna...de ser så fina ut och alla är de olika. Måste ta med mig kameran ut en dag när det inte blåser så.

Iris i motljus är underbart! De här är den vilda svärdsliljan, den gula som ibland växer i kärr och dammar. Hos mig växer den i styv lera i full sol. Växer väl kanske inte så där jättemycket på bredden men jag gillar verkligen bladen så jag vattnar lite extra på den ibland när jag kommer ihåg.

Djävulsbuske. Har flyttat den och satt den tillsammans med 2 gulbladiga buskar där den ska ge kontrast till mina älsklingsbuskar/träd.

Det gula lila gräste igen. Hässlebrodd.

Här är en brunnäva med brunfläckiga blad. Den heter Samobor och blomman är precis som den vanliga brunnävans. Men det är för bladen man har den sas...

Fläder, fläder, fläder... Äntligen börjar min lilla buske se något ut för världen! Jag gjorde den från ett toppskott och länge länge stod den och stampade!! Härligt ljusgrön färg!!!

Det gula lilla plistret är en av favsen oxå. Håller sin gulhet hela sommaren, fröar tyvärr inte av sig men brer ut sig i lagom delbar takt. Jag delar och flyttar hej vilt! Jättefin!!!

Här ser ni min allra mest varigerade rabatt. Jag har typ tryckt ner en av allt som är lite annorlunda... Vilken blandning!! En riktig sillsallad!! Till vänster i bild ser ni en flikrabarber. Den blommar just nu och blir bara högre och högre. Jag undrar om jag ska klippa bort blomman??? Nån som vet??

Varför fota när det är vindstilla när man kan fota i full storm??? Bladet på dagisen är inte vikt...det blåser fram och tillbaka...



På andra plats bland buskfavoriterna kommer den helt gulbladiga kornellen. Lyser som en stjärna!!! Eller som en sol menar jag. Tillsammans med den rödbladiga lilla Töreln som fröar glatt.

Andra hållet.

Kolla bara!!
Stolpen är slangstyrare och vinterskydd åt den fortfarande inte speciellt stora katsuran... Katsuran får idog hjälp med beskärningen varje vinter. Jag placerade den där för jag hoppades kunna njuta av motljus genom de rödgröna bladen....det lär väl dröja om jag inte vill krypa fram förstås. PÅ andra sidan huset har jag en yngre Katsura som nu vuxit om mig i längd. Dit går inte rådjuren tydligen!



Åh, ljuvliga blad!!! Min älskling!! Lätt att sticka så jag har stuckit den och har numera små buskar på betydligt fler ställen!!



En vacker ormbunke. Passa väl egentligen inte alls in i min soldränkta trädgård, men jag kunde inte motstå den!


Vackraste bladen i hela trädgården säger en del besökare. Tyvärr är den ympad på stam och ympen fryser en bit varje år. I vinter försvann halva kronan. Ska bli ett klot är det tänkt. Den växer så, så man behöver inte klippa den. Såg en överdimensionerad likadan i Skåne förra sommaren. Ett enormt klot på säkert 2 meter i bredd. Stammen och stödstolpen var ungefär lika grova...haha! Tror inte mitt lilla träd kommer bli så fint, men jag kan ju hoppas! Eller flytta det!

Gulbladig djävulsbuske har jag oxå. Finare än den mörka tycker jag.

Avslutar med den gula schersminen. Vem sa att gult var fult??? Det tycker väl varken du eller jag???



Välkommen tillbaka till nästa inlägg, det blir nog om aklejor!

/Lillianna

Älskade blad!!

Blad är underbara! Olika former, härliga färger, stora eller små. Silvriga, vinröda, spräckliga, gula eller tjocka som pannkakor. Jag älskar blad. Måste nog säga att jag älskar blad lika mycket som jag älskar blommor. Fast på olika sätt förstås. Bladen fyller en annan funktion än blommorna. Bladen finns där hela tiden men kräver mer planering av plats och omgivning än blommorna. Blommorna är där för en kort period, vackra som tusan under den tid de presterar. Blommorna gör mig mättad, förtjust, entusiastisk och lyrisk. Blommor betyder längtan och väntan. Sen är underbart alldeles för kort. Alltid. Där kommer bladen in.
Bladen gör mig lugn, harmonisk och alldeles hagalen! Jag kan bara inte få nog av blad just nu. Måste bara ha mer och mer! Var på en plantskola häromdagen. Hittade INGENTING!!!! Hur kan det vara så??

Tog en tur i trädgården med kameran inställd på blad...mellan regnskurarna och det blåste. Men varför fotografera när det är vindstilla, man behöver en utmaning då och då...
Det blir många bilder...som vanligt...fast det är svårt att inte ta med alla när man har en så stor trädgård som jag har. Vill ju inte välja bort nåt sas...så jag delar upp inlägget på 2. Det andra kommer om ett tag.

Det här får bli lite rundvandringstema lixom. Häng med!

En av de vanligaste Funkiona (Hosta) som funnits i handeln länge länge. Tillsammans med en alunrot 'Cappuchino'. Alunroten är så där lite kaffeblaskig i färgen.

Hostor är alltid snygga! Här en storbladig mörkgrön tillsammans med kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla. Hostor kan man inte ha för många av!!! Lättskötta, fina och trogna. De dör inte ut av sig självt, inte de normalstora varianterna iallafall. Har några sånna där mini mini och de är väl tveksamt om de står sig i konkurensen....

Det här är en dammväxt. Vet inte vad den heter...har nog googlat och hittat den men inte lagt det på minnet.
Växte hos en trädgårdsvän och jag fick med mig en liten bit en gång för några år sedan. Den stod då både i och brevid deras damm. Med växten följde en förmaning om att det skulle sprida sig otroligt mycket och att jag skulle vara vaksam. Till och med klippa bort blomman. Jag skulle uppskatta om den spred sig ens det allra lilla minsta! Eller fröade av sig. Tycker den är jättesnygg!! När jag gör damm ska jag definitivt se hur den trivs där.

Vid entrén har jag satt några buskar/träd. Syftet är att få insynsskydd från vägen som är bakom syrénhäcken. Vi bor på vägen till kyrkan, så det är mycket trafik bakom häcken, framförallt på helgerna. Nu äntligen är den så hög att ingen ser över. Vill oxå ha lite välkomnande känsla när man kommer hem. Och doft gärna!
Detta är trädgårdens enda torvparti, än så länge. Några roddar (verkar inte gå så bra hos mig, kanske blåser det för mycket så de torkar ut), azaleor (går bättre). En underbar katsura (!) som jag älskar, inte bara för doften utan för de vackra bladen och det gracila växtsättet. Gulbladig fläder, en doftande schersmin, en doftande konvaljbuske och en bibba rosenhallon. Egentligen superkasst väder att fota i. Det blåser halv storm och jag har täckjacka på mig. Men varför göra det enkelt för sig?

Rosenhallon har vackra blad. Blommorna är oxå fina. Tycker att det är en bra växt, fast många andra rynkar på näsan åt den. Nu, efter dryga 10 år har den börjat trivas och skicka rotskott. Det är väl inte till dess fördel så att säga. Men den är inte värre än andra kraftigväxande perenner, bara att rycka upp om man vill ha färre.

Katsura är en härlig bekantskap. Jag har 2. Är inte helt säker på att det är samma sort. Såg på en plantskola att det numera finns en rödbladig oxå. En sån vill jag ha!!! Tyvärr gillas den av rådjur/hare oxå så den ena plantan blir nog mer buskig i formen än den här som är på bild.


På hösten luktar det pepparkaka om den! Lite knäckigt bränt, men gott!
Varje vår tar frosten de första bladen, men den tål det och skickar strax ut en ny omgång. Verkar växa på bra.

Nu har jag hunnit runt huset och är på altanen. En silverfryle. Såg hemskt risig ut efter vintern, men jag kammade den lite med fingrarna och se så fin den blev!! I bakgrunden en blå bolltistel.

Solfjäderlönn. Ljusgröngula stora blad. Jättesnygg!! Väcker uppståndelse bland icke trädgårdsmänniskor, helt klart!! Växer extremt långsamt! Samplanterad med olika hostor och daggkåpa. Under en Thuja. Kanske en sån där växt som alla trädgårdsvänner försöker sig på någongång. Har hört att den kan vara kinkig och till och med dö. Min frodas, men den blev halverad när en av katterna hoppade ner från trädet ovanför och landade mitt i den lilla lönnen. Halva lilla trädet gick av...men den lever iallafall!

Flädrar har jag många! Trevliga buskträd! Lätta att föröka! Den här är inte registrerad under något namn utan fick sitt arbetsnamnet av plantskolans ägare. Den har sin variegation i gult-grönt och verkar hålla i det gula under hela sommaren.
Snygg snyggelisnygg snygg! Visst är han!!

Mitt gula låga gräs har jag på många platser! Fröar rätt friskt, men är så välkommet!! Det heter Milium effusum, hässlebrodd. Här tillsammans med marktäckaren ormöga och en variegerad trädgårdsprakttry. Trädgårdsprakttryn är ett kapitel för sig. Något tveksamt.

Åhh, här är en älskling till! En gulbladig Schersmin. Har aldrig blommat och växer sakta sakta. Undrar om den kommer dofta? Jag köpte en till likadan och har på en annan plats. Så fin och fräsch! Bladen ser ut att bli lite brända ibland när den står i full sol, men nu har nog syrénerna kommit upp i höjd och skuggar snällt.

Här står min fina solfjäderslönn igen och skiner! Hela 'Högen' går i lime/lila. Rabatten heter högen. Tycker det är en snygg kombination. Inte så ovanligt kanske, men det passar mig...

Mina diskhandskar är med i år igen. Nya förstås...det är åtgång! Men för 14.95 eller vad de nu kostar kan man ju unna sig nya efter ett tag. Här hänger de på tork, blir svettigt inuti. Jag upptäckte att om jag hängde dem på armeringsjärn så kommer det inte in tvestjärtar!

Den låga busken i framkant är en gulbladig Spirea. I det släktet finns det oxå några fina nyare sorter!! 

Gulplister, daggkåpa och kärleksört gör en kontrast i formspråket. Just nu ungefär lika höga, men sen matchar de inte lika snyggt längre.

Hostor med gul kant gör sig bra på min 'Hög'. Den här har ganska stora blad. Kommer inte ihåg vad den heter just nu, men det har nog en skylt som det går att kika på.

Spirean lite närmare. Lite gula åt det oranga hållet. Låg växande sort förstås.

Nysört. Nysrot. Eller vad heter den? Veratrum nigrum...jag är bättre på latinet... Snygga blad, men en 'sådärväxt'. Blomman finns i olika färger, men det är för bladen man har den. Kanske den blir snyggare om några år när den blir en rugge.

Mitt allra mest älskade träd. Utan tvekan! Kelly's gold. En asklönn. Gulbladig. Härdig, fin, vacker etc. Jag lovordar den! Älskar den! Fryser inte ner en mm! Är gul och fin hela sommaren. Växer snyggt och snabbt. Kanonfin helt enkelt! Ut och köp om du inte redan har den! Syrran heter Flamingo men den fryser och ser just nu allmänt maläten ut, så den är inte med på bild. Hade ett spontant trädgårdsbesök häromdagen och de undrade om den var sjuk eller full med ohyra...ja, det säger väl allt. Men den är riktigt snygg mitt under sommaren. Då ska ni få se den, lovar!

Många blad tillsammans.Kan ni se vilka det är?

Mina gula Schermin igen, med svärdslilja framför och en ensam orange vallmo.

Malört, plistret 'Nancy' och hasselört. En ensam tulpan. Och vad ser jag, en Arum italicum - Italiensk munkhätta. Det är en sån där som jag letade mig tokig efter....innan jag hittade den!

'Kelly's gold' flankerad av småttiga blåa blommor.  Jag har både kaukasisk förgätmigej och ormöga under den. Fint tillsammans!

Åh, här har vi en snackis! Gilla eller ogilla???

I min vita rabatt står det brokiga blågullet. Inte riktigt vitt på nåt sätt..haha....men jag kan lixom inte med att flytta det. Skulle nog passa bättre på 'Högen'.
Katten min är som tokig i mitt blåsvingel! Han har riktigt stubbat det! Tuggar och tuggar. Underligt! Borde inte vara gott så hårt som det är att ta på.

Fina och trevliga lungörter finns det gott om. Här silvrigt skimrande. Blommorna är väl sisådär, men bladen...Jaaaa!!!

Lungört och förgätmigej. Jaaaa...igen!!! Ett 'fulplister' har visst hoppat in i bilden oxå. Det ska bort!




Nu har jag tagit mig en bit in i trädgården. Mer finns det...men det kommer en annan dag!
Vilken gillade du bäst???

/Lillianna











Lite rosskott och en mindre storm.

Besökte 2 trädgårdsvänner. Fick förstås med min lite nya roliga plantor hem. Bla 3 rotskott från rosor. Har funderat och funderat. I halv storm, som det var på eftermiddagen, har jag huttrat, grävt och finurlat. Var skulle de stå bäst?
Hur stora blir de och hur mycket plats behöver de ha?
Jag tycker alltid att man tänker för snålt. Tror att det där knyter jag upp, eller den där tar säkert 10 år på sig att växa till sig.

Roligt med trädgårdskompisar är det iallafall!

/Lillianna

En del kära återseenden...

Förra året spontanshoppade jag en sån där Magnolia som alla pratar så gott om. Den där långbladiga sorten som får enorma blad och ser rätt exotisk ut. Råkade få syn på en sån hos en besöksträdgård och slog till. Billigt var det så jag tyckte att jag gott kunde chansa. Jag och surjord är inte riktigt överens ännu. Jag jobbar på det, men leran här är inte riktigt med på noterna. Jo just det, den heter Magnolia tripetala. Paraplymagnolia. Glömde säga det.
Nu går jag varje dag och tittar på knoppen i toppen. Tycker den ser precis ut som fikonplantan som jag har förvarat i garaget i kruka hela vintern. Hm, jag undrar vad det var jag köpte egentligen...
Jag planterade den brevid poolen. Tänkte att det skulle vara snyggt, lite medelhavskänsla sas.

Fikonplantan har förresten sitt allra första fikon!!! Jippie, äntligen! Ska bli mycket spännande att se vad det blir. Jo, jag förstår att det ska bli ett fikon men jag menar hur lång tid det tar, om det går att äta och smakar gott eller så alltså.

Medelhavskänsla är årets ord i trädgårdsvärlden. Jisses vad alla tjatar...och butikerna hänger på. 129kr för ett 1,5m högt olivträd, på en lågprisaffär. Har inte slagit till än. Olivträd kommer stå hemma hos varje Svensson värd namnet den här sommaren gissar jag. Lixom nya harangen: villa, vovve och olivträd.

Igår (11 maj) slog syrenerna ut. Har det varit så här tidigt nån gång innan?
Äppelträden blommar för fullt.
Vi hade första åskskuren igår.
Ekpollen är det som är värst just nu.
Vi har en invasion av getingdrottningar. Jag är vass med flugsmällaren och har utan att överdriva slagit ihjäl säkert 100 st de senaste 2 veckorna.  Kan bara ana mig till mängden getingar det komma bli i sommar om alla som fortfarande lever får 400 bebisar var... Undrar om man ens kommer kunna sitta utomhus och äta överhuvudtaget?

Den här äppelblomsbilden tog jag förra året, den 2 juni. Tror inte vi kommer ha några äppelträd i blom då.

Det är inte överallt det är kära återseenden. Grävde upp mina fina Alchymist rosor. Det är stor sorg. Måste köpa nya!!! Grävde oxå upp climbing Schneewittchen, fast den dog egentligen förra vintern men jag hoppades in i det sista att den skulle vakna. En ganska fin klematis klädde in den nakna tjocka stammen så jag låtsades inte om att den var död. Vaknade tyvärr aldrig. Grävde oxå upp Schnewalzer och Duftwolke. Hm, synd.
Grannen grävde ner vår andra katt igår. Det var ännu mindre roligt. De kom in med halsbandet. Fortfarande oklart om han blev påkörd eller skadad av nåt djur. Han låg död under deras trappa. Inga synliga skador. Barnen sörjer förstås.

Nu har det hunnit gå några dagar sen jag påbörjade det här inlägget.
Blogger hade stängt en tid och jag låg på alla 4 ute i rabatterna. Vädret har gått från soligt till lynnigt. Vi har åskskurar om vartannat, brännande sol för att några minuter senare få en kort skur. Idag lyser solen med sin frånvaro och det ser riktigt ruggigt ut. Men jag får nog dra på mig byxorna och gå ut ändå. Ska försöka gräva upp en riktigt stor try. Maken vägrade, han sa att jag måste börja och se om det ens går....den är enorm verkligen!! Men den står mitt i mitt tänka hallonland. Eller fortsättningen på hallonlandet. Det ska bli dubbelt så stort. Hallon är gott! Och jag vet en bättre plats för den.  Vi får väl se hur det går.

Mina vita tulpaner frodas. Det röda i bakgrunden är pionblad. På en pion som jag trodde skulle bli vit. Den blev knallrosa...Kan inte längre stå kvar i mitt vita land med andra ord. Fast bladverket gör sig snyggt i bakgrunden så här. 


Barnen har ritat teckningar och fått bilder utskrivna på vår saknade katt. Sorgbearbetning. Han blev en kort bekantskap, vi hade inte haft honom speciellt länge. En ny katt har flyttat in. Här är det snabba ryck. Han är grå och heter Sören. Vi hoppas han 'håller' längre. Katt måste man ha!!

/Lillianna

Förändringarnas vindar...

Äntligen!!! Äntligen har jag kommit igång med det som jag gått och klurat på hela vintern! Eller längre än så faktiskt!

Nu ska min stora älskade rabatt få lite nytt liv. Sliperserna ska bort! Härligt!!! Visst är det skönt att sätta knäna mot dem när man ska rensa, men det är så förbaskat mycket myror i dem + att sorken bara äääälskar att göra gångar under dem. Dessutom så sköt leran så mycket efter den här rekordvintern att flera av slipersarna numera inte ligger där de ska. De har helt enkelt flyttat på sig och då måste det till större möblemang för att få dem på plats igen. Så nu ska de rackarna bort!!!


Jag har även planer på att förändra hela looken på den nedre delen av trädgården så nu sätter jag illblått snöre där jag ska göra en avskärmning. Flyttade en liten goding som har mörkröda blad hela säsongen. Den ska bilda buskage tillsammans med en rosmarinpil och växter i silver/rött bland annat.Det ska bli ett rum med färgtema. Om jag klarar det...


Här är jag i full gång med slipersarna. De är tunga...och långa!
Jag var lite för ivrig och försökte släpa bort dem på egen hand vilket resulterade i att jag råkade dra en av dem över min fot. Slet upp halva stortånageln...så det blödde. Jaja, så kan det gå....kunde inte få i foten i en sko på flera dagar. 



Och så blir det visst lite mer rabatt på sina ställen. Allt för att få mindre gräsmatta!! Gräsmatta som är välskött är bara helt underbart, men det kommer vi aldrig få på den här tomten. Jordvärmeslingan förstör den illusion av gräsmatta som finns varje år. Nu efter 11 år vet vi att gräsmattan ser ut som en berg och dalbana varenda vår och hur mycket vi än fyller på, sår nytt och gör om så ser det likdant ut året efter. The never ending story, tyvärr!



Nu följer jag väderprognosen med spänning. Ser fram emot helgens regn, som är mer än välkommet. Sen blir det kanon att starta den stora växtkarusellen.
/Lillianna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...