Formklippt eller inte?

Nyss hemkommen från en härlig semestervecka på Cypern.
En och annan utflykt till städer i närheten men mestadels liggande raklång i en solsäng. Det är avkoppling på hög nivå. Händer inte så ofta i vanliga fall. Finns ju lixom inga rabatter som pockar på rensning, inga plantor att plantera och ingen diskmaskin som skriker efter uppmärksamhet.

Jag bestämde mig för att fotografera de olika blommor jag råkade passera. Cypern är den solsäkraste och torraste ön i hela Medelhavet. Inte speciellt grön ö, men en del växter trotsar värmen och växer vidare.

Den här tjusiga formklippningen kunde jag inte motstå. Kunde inte se nån som arbetade med träden så kanske är det så här de kommer se ut under en tid. Kul utseende va?



Allting växer ju helt annorlunda i medelhavsklimat. Men knepen att mota bort ohyra/skadedjur verkar vara densamma.


Det här är hotellet vi bodde på. Omringat av palmer av olika slag. Blommande Nerium (?) och några spretiga rosor som ser helt malplacerade ut. Vår balkong/markterrass är den som syns till vänster i bild. Kan varmt rekommendera det här hotellet. Vi åkte med resebyrån Apollo, hotellet heter Marlita och ligger nära Fig Tree Bay. Vi hade all inclusive men man kan välja andra varianter med och det finns restauranger på gångavstånd om man hellre vill äta ute. Stor pool och precis brevid en fin strand. Jättetrevligt ställe!


Visst känner ni igen bladen på den här? Det är den inomhusblomma vi brukar kalla för 'skvätt iväg'. Eller 'snurrpalm'. Tror jag iallafall. Den är här på Cypern mer än 3 meter hög. Jag står under den och sträcker mina  armar uppåt för att kunna fotografera blomman. Har nog sett den blomma hemma oxå, men inte så här tjusigt. Lite kuriosa är att min farbror som är född i Egypten tog med sig frön därifrån hem till Sverige på 70-80-talet. Nu kan den köpas på gardencenters...och finns i var kvinnas hem.

Den är ganska lik gummiplantan i bladen men den verkar ha röda blommor. Det är ju alltid lite svårt att ida växter när de inte alls växer eller ser ut som de gör i vårt klimat.


Blått, blått, blått. Det är Greklands färg i mina ögon. Har lärt mig att det är endast en ö som har de grekblå fönsterluckor och dörrar som vi svenskar så gärna vill se. Det som vi tycker är typiskt grekiskt. Någon gång ska jag åka dit, det är visst inte den mest bad eller barnvänliga ön, men för en kamera med damsällskap borde den ju passa... Motiven som pryder i stort sett alla vykort som är fotograferade i Grekland är tagna på ön Santorini.

Men den här entrén är rätt fin den med tycker jag!


Häcken som kantade den här trädgården såg så mjuk ut. Vi ville nästan gå fram och klappa den. Kvällssolen bränner på fasaden. Det är mörkt vid 18-tiden så det gäller att hitta hem först, för vi hittade ingen gps-karta över Cypern och Googles karta funkade sådär i telefonen. Det är ju tur för mig att maken har bra lokalsinne. Jag har en del fotografiskt minne och kan tala om hur fönsterluckorna/staketet eller huset såg ut, men jag har verkligen ingen aning om hur jag tar mig dit eller var jag själv är... Som tur är brukar han inte tappa bort mig.


Jag tror att det här är en makam. Det är det Thailändska namnet. Men jag är inte säker. Min ena dotter fick med sig en kärna som vi planterade. Hon har en klasskompis som är från Thailand och han hade med sig frukter hem efter ett besök där, som alla barnen fick smaka på. Efteråt planterade vi kärnan och den grodde snällt. Nu har vi ett mini träd på ca 30 cm som skulle kunna vara nåt liknande. Fast frukten som de åt såg inte alls ut så där säger dottern, så kanske det där är blomman. Hemma i Sverige fäller den i hop bladen parvis om natten. Motsatta eller hur man ska säga.

Den har stått ute hela sommaren men ser inte ut som om den stortrivs. Kanske är det för kallt för den ändå?


Närbild på Nerium. Visst är det en sån? Vi kallar väl dem för Oleander. Eller blandar jag ihop dem nu.


Titta! En hel häck av vackra Bouganvillea. Tänk om den hade doftat oxå! Tyvärr gör den inte det, men visst är det vackert ändå.


Närbild på blomman. Riktigt kallt lila. Jag gissar på att de klipper dem på hösten för vi såg ganska många klippta häckar men få som blommade som den här. Och nu är det ju höst. Hotellen har öppet oktober ut, sen stänger de för vintern.



Inte säker på vad detta är. Nån som vet? Jag tror den står mitt i Bouganvilleahäcken eller klättrar. Bladen såg jag aldrig.


Lustiga kottar som växer uppåt och i klump. Nån slags barrväxt kanske. Som svansar.


Här är doften sagolik!! Det är en Gaura. Ett sommarljus. 100% säker! Jag har en liiiiiten planta i min trädgård hemma. Den ska visst betraktas som ettåring men säg det inte så högt så den hör för jag har haft min iallafall 5 år. Blommar på en till tre stänglar.



 En förvuxen kaktus. Inte min fav. Men skuggan är cool.


En egen liten fontän i skuggan. Prydligt. Stensatt. Symmetriskt.  Ser lite tråkiggt ut med galler för fönstren, men så är vi mitt i turiststråket oxå. Kanske man måste ha det så då.
 
 

Även palmerna bär frukt. Precis brevid palmen satt en skrynklig cypriot. Jag sträckte över kameran och pekade på palmen. Han nickad sitt godkännande när jag fotograferade den. Helst hade jag veat fota honom med, men det tordes jag inte. Är inte så bra på det där med människor som man måste be om lov...


Påminner om en krukväxt man kan se här hemma i bland tycker jag. Med röda bär. Är det nåt vi brukar ha i julgrupper eller så?


 Det var den planterade växtligheten på Cypern det. Så här såg det oftast ut när man tittade ut utanför städerna. Eller så var det ingen växtlighet alls. Bara brun torr mark.



Cadwell Hill Barn - trädgården

Nu har turen kommit till trädgården. Jag är hemma hos Elisabeth som bor i vackra Cadwell Hill Barn, West Littleton, Chippenham, South Gloucestershire.
Vill ni se insidan av hennes hus finns det ett tidigare inlägg...

Jag står precis utanför dörrarna som leder ut på baksidan ut i trädgården. Det är mycket formklippt här. A topiary garden som det heter.







Många olika träd och buskar. Inte så mycket blommor. Många statyer och blickfång. Stiligt och smakfullt! Vackert!

I mitten av rundeln står en eldbehållare.



Elisabeth har gjort allt det här! Hon visade oss bilder på huset när det bara var en gräsmatta runtom. Vilken skillnad! Så fint! Hon är verkligen duktig!
Hon är förstås med i Gula boken.. men vi hittade till henne i en bok med rekommenderade B & B för trädgårdsälskare. 


Hela baksidan är mycket välplanerad, välskött och inte det allra minsta ogräs syns nån stans. Elisabeth berättar att hon har en handy-man som hjälper henne med det tyngsta. Sen gör hon allt annat själv.

Jag går runt och tittar på alla fina träd och buskar som växer här. Efter att ha frågat snällt får jag lov att försiktigt ta sticklingar på de jag tycker om. Lyckligare än så kan man knappast bli och jag plockar fina klacksticklingar som jag stoppar i en liten plastpåse.



Nu går jag vidare ut ur det här rummet. Brevid den formklippta delen av trädgården finns en hög häck med lavendel inunder. Jag upptäcker att det är 2 höga häckar tätt brevid varandra. Uppklippta. Finns ett namn för den typen av klippning, men just nu kommer jag inte ihåg vad. Skymtar något längst bort och jag måste bara gå igenom den långa smala gången och se vad som står där.


En ensam något mossig dam står där och tittar lite snett på mig när jag kommer fram. Tycker hon ser lite sorgsen ut. Kanske skulle jag hålla henne sällskap en stund, men jag vill se mer så jag lämnar henne snart.


Jag går tillbaka till baksidan. En av de många uteplatserna i den formklippta delen av trädgården. Just nu skuggad av huset, men säkert i full sol senare på dagen. Palmliljan blommar makalöst vackert. Väldigt mysig sittplats.


Fina gjutjärnsmöbler och vackra tunga urnor med margeruiter. Min nya älsklingsbuske (!) Choisya finns oxå nära. Den växer överallt här i England. Det är den gula busken nere i hörnet av bilden. Mycket vanlig här i England, men såå snygg!!!
Engelsmännen har en helt annan syn på trädgårdar än vad vi har. Även de som inte är direkt trädgårdsintresserade har häckar med blandade bladfärger. Vi ser några få hus med tråkiga tomma gräsmattor, men inte många. De flesta lever och andas med naturen runt omkring dem. Smyckar sin plätt på jorden med iallafall något litet grönt.


En bild på eldkorgen. Runt om växer låg buxbom och grå Lavender cotton (Santolina). Det används mycket Santolina och Helichrysum i sånna här buxbomsparterrer och även som kantväxt. Tyvärr inte mer än räknad som sommarblomma hos oss. Men fin!


Urnor av sten. Och överallt staplade stenhögar som underfundament till prydnadsföremål. All den här vackra stenen fascinerar mig. Kanske för att jag själv bor i en jordbruksbygd och den sten jag får upp ur jorden är lätträknad, mer röd än svart och oftast klotrund.


Elisabeth är en samlare, precis som både A-M och jag är. Vi pratar latin och engelska så gott vi kan och försöker identifiera alla träden och buskarna. Det här vackra trädet kallas för weddingcake. Vi kommer att se många av samma sort ju fler trädgårdar vi besöker. Det heter Cornus controversa 'Variegata' och jag bara måste ha ett eget! Så fint med sitt våningsväxande sätt. Inte säker på att det är superhärdigt, men jag får väl testa om jag skulle råka snubbla över ett ex nånstans.


Elisabeth frågar vilken typ av trädgård jag gillar. Jag måste nog fundera en stund och sen säga att jag gillar det här formklippta. Inte har jag en endaste formklippt historia i min egen trädgård, men jag tycker det är skitsnyggt rent ut sagt! Men eftersom jag samlar på typ allt i perennaväg så måste jag nog inse att jag bara får plats med enstaka formklippta buskar.



På andra sidan om den formklippta delen leder ett rep oss längs en lång mur kantad av perenner och sommarblommor. Det är en lång rabatt.



Här är jag i andra änden på rabatten och tittar tillbaka mot huset. Bakom mig finns en lite mer vildvuxen del med massor av hög vegetation, komposthörna och en skuggad stig. Stigen leder till den formklippta häcken på andra sidan om den forklippta delen fast i utkanten av trädgården. Det här är en trädgård där man upplever varje rum för sig. Höga häckar och träd skymmer sikten så varje gång jag går runt en stor växt eller ett hörn ser jag något nytt. Spännande!



Sista uteplatsen med matbord och parasoll. Innanför glasväggen har hon ett litet vardagsrum med tv. Kanske kan hon till och med öppna glasväggen och sitta ute och titta in på kvällens tv-program, om hon nu skulle vilja se något annat än sin egen fantastiska trädgård.


Jag tackar allra ödmjukast för att ha fått stanna över natten i det här fina huset, och se den här fina trädgården. Är ni i närheten och behöver någonstans att bo så rekommenderar jag Cadwill Hill Barn Bed and Breakfast!

Hjärtliga Trädgårdshälsningar
/Lillianna





Cadwell Hill Barn - så som i himmelen!

Andra natten, efter att ha besökt Waterperry garden (se tidigare inlägg) lotsades vi ut på landet. Långt ut på landet. A-M (min reskompis) hade mailat med en kvinna som ägde ett B&B i området. Såg väldigt fint ut på bild. Vi hade köpt ett kontantkort till hennes nyinköpta telefon för att kunna ringa inom landet och dessutom surfa. Med en ny telefon i handen och ett telefonnät som inte är i närheten av det vi har hemma, eller så är det helt enkelt bara väldigt annorlunda, tog det flera dagar innan vi fick support och kunde få allt att fungera. Så vi kunde ta emot samtal men inte ringa.

Alltså var vi på väg ut på landet, med endast koordinater till byn vi skulle till och det började mörkna.


Vi körde ut bland åkrarna och kommer in i världens sötaste by. Mörka stenar och stenhus med charm. Trähus verkar inte existera i England, inte på landsbygden iallafall. Alla husen har egna namn. Inga gatnamn då utan personliga husnamn. De slutar på Barn, Hill, Farm och Manor.

Vi hittar inte förstås. Åker fram och tillbaka i den här byn. Har ingen aning om vart vi ska. Stannar till vid byns kyrka och ser en röd telefonkiosk. Ser mycket pittoreskt ut. Lyckas ringa på den knäppa telefonen. B & B ägarinnan skickar ut en bil efter oss. Han hittar oss och vi följer efter. Nu är det becksvart och vi hade aldrig hittat på egen hand vilket vi villigt erkänner

Framme vid huset möts vi av en mycket charmant kvinna. Hon välkomnar oss och och visar oss in. Hela huset är upplyst och vi tror att vi har stigit rakt in i en artikel från en inredningstidning! Så snyggt! Pampigt och så långt ifrån IKEA man kan komma! Vi är förstummade.

Huset har 2 ingångar på motsatta sidor. Ena utgången leder ut i trädgården. Den kan vi bara ana, för det är mörkt. Men vi blir lovade en visning dagen efter. Elisabeth frågar om vi vill ha té men vi är trötta och tackar nej.

Här är vårt sovrum.



Morronen därpå serveras vi frukost vid det här tjusiga bordet.

Hon driver sitt B & B för sällskapets skull så när vi blivit serverade ber vi henne sätta sig hos oss. Det är så intressant att träffa människor från andra länder. Naturligtvis har vi trädgårdsintresset gemensamt men vi hinner in på en hel del andra ämnen med. Hon är verkligen jättetrevlig och vi pratar i munnen på varandra alla 3.

Vi är nog ganska intensiva både jag och A-M, men vi har väldigt roligt tillsammans!
Elisabeth ger oss en riktig engelsk frukost med bacon och ägg, kaffe, toast och juice. Mycket gott!

I vasen står en fröställning från en jätte allium. Taklampan har elektriska ljus, så den lös över oss kvällen innan.



Efter frukosten får vi en husvisning. Elisabeth är nyfiken på hur det ser ut hemma hos oss och vi försöker beskriva. Vi pratar om den nordiska inredningstrenden som råder med vitt, vitt, vitt och ljust trä. Hon tilltalas av det oxå visar det sig.

Det är underligt. Med vissa människor känns det som om man alltid har känt varandra, samtalet bara forsar fram. Jag är ganska säker på att det var ömsesidigt!


Allting i hela huset är mycket snyggt komponerat. Gediget med stil.  Elisabeth vet vad hon gjorde, men så är detta inte heller hennes första hus. Vackra gobelänger klär väggar och det hänger tjocka tyger som draperier här och där.



Här har vi kommit upp på övervåningen. Som vi har för oss själva. Är det inte vackert som en dröm! Men jag skulle inte våga ha mina 3 barn därinne, haha.
Nu hade vi inte så mycket tid över att slå oss ned. Snarare bråttom ut i henne vackra trädgård för att få se och njuta ännu en stund innan vi ska vidare till dagens planerade utflyktsmål.

Vi får till och med titta in i köket. Elisabeth skyndar sig att plocka ner BH och trosor som händer på tork men jag ber henne hänga upp strumporna igen så jag hinner ta ett kort. Tycker detta är urcharmigt!!



Nästa inlägg blir från Elisabeths underbara trädgård!

/Lillianna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...