Formklippt eller inte?

Nyss hemkommen från en härlig semestervecka på Cypern.
En och annan utflykt till städer i närheten men mestadels liggande raklång i en solsäng. Det är avkoppling på hög nivå. Händer inte så ofta i vanliga fall. Finns ju lixom inga rabatter som pockar på rensning, inga plantor att plantera och ingen diskmaskin som skriker efter uppmärksamhet.

Jag bestämde mig för att fotografera de olika blommor jag råkade passera. Cypern är den solsäkraste och torraste ön i hela Medelhavet. Inte speciellt grön ö, men en del växter trotsar värmen och växer vidare.

Den här tjusiga formklippningen kunde jag inte motstå. Kunde inte se nån som arbetade med träden så kanske är det så här de kommer se ut under en tid. Kul utseende va?Allting växer ju helt annorlunda i medelhavsklimat. Men knepen att mota bort ohyra/skadedjur verkar vara densamma.


Det här är hotellet vi bodde på. Omringat av palmer av olika slag. Blommande Nerium (?) och några spretiga rosor som ser helt malplacerade ut. Vår balkong/markterrass är den som syns till vänster i bild. Kan varmt rekommendera det här hotellet. Vi åkte med resebyrån Apollo, hotellet heter Marlita och ligger nära Fig Tree Bay. Vi hade all inclusive men man kan välja andra varianter med och det finns restauranger på gångavstånd om man hellre vill äta ute. Stor pool och precis brevid en fin strand. Jättetrevligt ställe!


Visst känner ni igen bladen på den här? Det är den inomhusblomma vi brukar kalla för 'skvätt iväg'. Eller 'snurrpalm'. Tror jag iallafall. Den är här på Cypern mer än 3 meter hög. Jag står under den och sträcker mina  armar uppåt för att kunna fotografera blomman. Har nog sett den blomma hemma oxå, men inte så här tjusigt. Lite kuriosa är att min farbror som är född i Egypten tog med sig frön därifrån hem till Sverige på 70-80-talet. Nu kan den köpas på gardencenters...och finns i var kvinnas hem.

Den är ganska lik gummiplantan i bladen men den verkar ha röda blommor. Det är ju alltid lite svårt att ida växter när de inte alls växer eller ser ut som de gör i vårt klimat.


Blått, blått, blått. Det är Greklands färg i mina ögon. Har lärt mig att det är endast en ö som har de grekblå fönsterluckor och dörrar som vi svenskar så gärna vill se. Det som vi tycker är typiskt grekiskt. Någon gång ska jag åka dit, det är visst inte den mest bad eller barnvänliga ön, men för en kamera med damsällskap borde den ju passa... Motiven som pryder i stort sett alla vykort som är fotograferade i Grekland är tagna på ön Santorini.

Men den här entrén är rätt fin den med tycker jag!


Häcken som kantade den här trädgården såg så mjuk ut. Vi ville nästan gå fram och klappa den. Kvällssolen bränner på fasaden. Det är mörkt vid 18-tiden så det gäller att hitta hem först, för vi hittade ingen gps-karta över Cypern och Googles karta funkade sådär i telefonen. Det är ju tur för mig att maken har bra lokalsinne. Jag har en del fotografiskt minne och kan tala om hur fönsterluckorna/staketet eller huset såg ut, men jag har verkligen ingen aning om hur jag tar mig dit eller var jag själv är... Som tur är brukar han inte tappa bort mig.


Jag tror att det här är en makam. Det är det Thailändska namnet. Men jag är inte säker. Min ena dotter fick med sig en kärna som vi planterade. Hon har en klasskompis som är från Thailand och han hade med sig frukter hem efter ett besök där, som alla barnen fick smaka på. Efteråt planterade vi kärnan och den grodde snällt. Nu har vi ett mini träd på ca 30 cm som skulle kunna vara nåt liknande. Fast frukten som de åt såg inte alls ut så där säger dottern, så kanske det där är blomman. Hemma i Sverige fäller den i hop bladen parvis om natten. Motsatta eller hur man ska säga.

Den har stått ute hela sommaren men ser inte ut som om den stortrivs. Kanske är det för kallt för den ändå?


Närbild på Nerium. Visst är det en sån? Vi kallar väl dem för Oleander. Eller blandar jag ihop dem nu.


Titta! En hel häck av vackra Bouganvillea. Tänk om den hade doftat oxå! Tyvärr gör den inte det, men visst är det vackert ändå.


Närbild på blomman. Riktigt kallt lila. Jag gissar på att de klipper dem på hösten för vi såg ganska många klippta häckar men få som blommade som den här. Och nu är det ju höst. Hotellen har öppet oktober ut, sen stänger de för vintern.Inte säker på vad detta är. Nån som vet? Jag tror den står mitt i Bouganvilleahäcken eller klättrar. Bladen såg jag aldrig.


Lustiga kottar som växer uppåt och i klump. Nån slags barrväxt kanske. Som svansar.


Här är doften sagolik!! Det är en Gaura. Ett sommarljus. 100% säker! Jag har en liiiiiten planta i min trädgård hemma. Den ska visst betraktas som ettåring men säg det inte så högt så den hör för jag har haft min iallafall 5 år. Blommar på en till tre stänglar. En förvuxen kaktus. Inte min fav. Men skuggan är cool.


En egen liten fontän i skuggan. Prydligt. Stensatt. Symmetriskt.  Ser lite tråkiggt ut med galler för fönstren, men så är vi mitt i turiststråket oxå. Kanske man måste ha det så då.
 
 

Även palmerna bär frukt. Precis brevid palmen satt en skrynklig cypriot. Jag sträckte över kameran och pekade på palmen. Han nickad sitt godkännande när jag fotograferade den. Helst hade jag veat fota honom med, men det tordes jag inte. Är inte så bra på det där med människor som man måste be om lov...


Påminner om en krukväxt man kan se här hemma i bland tycker jag. Med röda bär. Är det nåt vi brukar ha i julgrupper eller så?


 Det var den planterade växtligheten på Cypern det. Så här såg det oftast ut när man tittade ut utanför städerna. Eller så var det ingen växtlighet alls. Bara brun torr mark.LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...