Skimmer och Flox!

Känner för lite skimmer idag!
Så här kommer en show-off kavalkad.
Inga nya bilder från i år, bara underbara bilder från förra året. Som legat och väntat.

Regnet har öst ner hela natten. Det skulle visst komma mer än 40mm på bara några timmar. Känns som om det är lite väl mycket...
Inte ett enda lite uppehåll på en hel dag!
Regnar konstant.

Igår var jag ute i duggregnet hela dagen. Med regnjacka. Och svettades därunder. Hade en sån där underbar trädgårdslust, som bara infinner sig då och då.Ni vet! Och som varar i många timmar.
För en gångs skull blev jag inte avbruten heller, så jag bara fortsatte och fortsatte.
Planterade lite, rensade lite, klippte en massa och njöt av doften.



Jag är hög på min trädgård nu.
Eller är det efterdyningar efter att ha sniffat för mycket på Valerianan?
Den har frösått sig och jag har flyttat runt dem till strategiska platser. Jag vill känna den doften överallt! Men sen är jag snabb på att klippa ev blomställningarna, fast ibland missar jag nån.

Katterna blir visst alldeles knäppa när de tuggar på den.
Men jag har inte gått i närkamp. Bara sniffar och passerar.

Flox, phlox. Konstigt namn! Men underbar blomma!
En av de pålitligare blommorna. I år har jag glömt att pincera dem. Brukar göra det, kanske ska se till att få det gjort. Blomningen blir dubbelt så lång. 


En cirkus-ros. Ensam primadonna med fjädrar, publik och plym! Till och med hår på den smala halsen!



Okänd dam, med vita blad.
En fådd Flox, onamnad men desto vackrare!


Gammal Flox. Vanlig. Kär. Omhuldad. Vårdad.
En sån som man ofta ser utanför gamla torp och sommarstugor.
En växt man gärna delar med sig av.


Vad skimrar mer än smala spiror i vitt? 
De vajar i den svagaste bris. Nätt och vackert.
En del säger att de doftar, men jag känner den knappt fast jag stoppar näsan i den. Det hade ju varit alldeles underbart då de precis som min kära fru Valeriana är på min höjd!


Lite flammig och skär.




En rosa Flox, passar ypperligt till skirt rosa rosor. Blommar tacksamt samtidigt med rosorna oxå.
Varmt rosa. 


En frösådd planta som varit så liten så liten, har nu vuxit till sig rejält utöver alla gränser och riskerar att bli flyttad. Underbar!! Skulle gärna vilja ha den vita oxå!!
Är det nån som har den vita varianten är jag intresserad av byte!!
Min lilla vän har precis börjat fröa av sig!
Som ulliga boor.

 
Veronica. En växt med många skepnader. Här hög och pampig. Full med humlor och bin!


Katsura. Med doft av äppelkaka och vaniljsås.
Min lilla planta äts hårt varje år, men jag har hopp om att den ska bli stor och belyst i motljus.


Slutet på augusti är höjdarnas tid. Skimret som var så skirt går över i hetta och passion. Ljuset är ibland hårt.


Fackelblomster! Min favorit bland många! Lätta att föröka, bara klippa av och sticka ner i jorden. Älskas av fjärilar oxå!


Närbild på rosenpimpinellen. Härligt spretig och yvig!


Nu borde det väl ha slutat regna, men nej. Inte än... och ingen sol i sikte heller!

/Lillianna



I en kruka så söt

Har 4 Lönnar i kruka. De har stått i garaget hela långa vintern. Kan inte bestämma mig om de ska få stå kvar i kruka, men med ny bättre jord, eller om jag ska plantera ut dem.

Efter att ha köpt små lönnar (på höstrea) några ggr och planterat ut dem har jag märkt att höstplantering inte alls fungerar speciellt bra. De har varit fina vid planteringen men döda på våren.

Så de här lite större exemplaren har jag vinterförvarat. Funkade alldeles utmärkt då de fällde alla bladen på höstkanten och inte behövde speciellt mycket vattning under vintern.



Så nu är ju frågan om jag ska fortsätta ha dem i kruka och släpa in dem i garaget i vinter igen?


Flikigast av dem alla. Lite hängande växtsätt oxå. Är säkert väldigt snygg när den kommit upp ännu mer i storlek. Brevid min kommande damm kanske?


Jag får nog ha dem i garaget nåt år till. Dammen är ett stort projekt som jag inte vet om jag reder ut utan grävskopa.

Underbar röd färg på den här! Varmt röd!! Inte dyster eller så!


Aklejor - så ljuvliga och sköna!

Åh, vad jag älskar mina Aklejor!!
De är absolut en av mina favoriter.
Kolla vilken uppfinningsrikedom de har!
Ingenting är omöjligt!
De gör som de vill!


Tog en runda i trädgården igår kväll och fotade ALLA aklejorna, men några få undantag. Tog en eller max 2 bilder på samma. Kom in med strax över 200 bilder!



Nä, jag ska inte lägga ut alla, jag lovar! Bara några favoriter!


Jag har gjort collagen i Picasa (det är gratis på nätet).
Bilderna är fotograferade med min exellenta systemkamera och macro objektiv. De är tagna direkt ur kameran. Inte redigerade alls. Bara förminskade och namnade.


Aklejorna är sådda. De självsår sig med en enorm fart! Jag skakar alltid ut fröna här och där på sensommaren. Gräver bort de som jag tycker är för vanliga eller där det blir för trångt. Det blir trångt!! Nu för tiden finns det knappt några vanliga kvar för det blir mer originella variationer för varje år. Fast jag tycker det är kul!



Kolla vilka kjolar!


De flesta ursprungs fröna är köpta hos en privat frösäljare, som jag köpt nästan alla mina från frön genom åren. Hon kallar sig för Lingon-ben. Jag får hennes frölista varje år, men nu är det länge sen jag sådde nåt. Det är fullt, kan man säga :-) Är det nån som  är intresserad kan ni maila mig och få hennes lista för egen kontakt. Hon har mycket bra sortiment, till bra pris och fin kvalitet.

Bladen är fina också. Speciellt de variegerade. Jag har 2 variegerade sorter. Vet inte om det är nån skillnad på dem mer än att blommans färg skiljer dem åt. Jag har aldrig jämfört bladen brevid varandra.
Av nån anledning så fröar de av sig en hel del variegerade bebisar, men de överlever inte om jag inte flyttar dem samma år när de är pytte små. Kanske behöver bladen sol och de får inte det under moderplantans skugga? Numera är jag vaksam.


Ett år bad jag min frösäljare henne att få en mix av alla hennes aklejor. För det betalade jag 20kr tror jag. Jag bara kastade ut dem i rabatterna. Och SE vilka fina Aklejor jag har nu flera år senare!!
En del kan man härleda som avkommor efter Nora Barlow. De med 2 färgade lager på lager kjolar kommer från en som heter Pom-Pom.  Den stora lila är nog en avkomma från pastellakleja McKanas giant. Men som sagt. De korsar sig snabbare än vinden och är totalt hämningslösa, så ingen av dem har namn.


Här är nog den typ som är mest fashinerande just nu. Lite mitt i mellan.
Jag tycker de är störtsköna!! Ser lite fel ut, men ändå vacker.


Som en polkagris! Så otroligt läcker!


Krinolinkjol med spets och korsett. Känns så gammeldags på nåt sätt.


Baksidan är fin på de som nickar. Lite grön ton har smugit sig in i en del.


Fylld, så fylld. Som en gräddbakelse. Eller Ahlgrens bilar, det finns bara ett ställe att stoppa dem. I munnen. Synd att man inte kan äta dem!

Jag går runt med sax och klipper av i stort sett alla överblommade blommor. Det tar en del tid, men de blommar snällt vidare för mig då. Brukar låta de gå i frö i augusti. Då har jag haft dem nästan hela sommaren! Det är tacksamt!!


Visst är de fina!
Ha en fin dag!

/Lillianna

Klätterställningar av olika slag.

Vi diskuterar klätterställningar på rosforumet hos Allt om Trädgård. Jag tror att det finns lika många kombinationer som det finns trädgårdar.

Tänkte visa vilka jag använder.
Vet inte om de är mer funktionella än andra men det är roligt att diskutera. Kanske kommer man på nån bra variant i slutänden som fler gilla.

Här är min stora rosenpergola. Den har horisontella väggar (som jag inte är nöjd med) och öppet tak. Vid den växer det 8 rosor, 4 på vardera sida samt en drös med klematis av viticella slaget. Vintern 2010/2011 frös i stort sett de flesta rosorna ner till marknivå. Flera så illa att de tvärdog. Jag som var så glad för att de äntligen tagit sig upp över taket!! Och doften var underbar!! Men inget varar för evigt.
Våren 2011 beställde jag nya klängrosor modell monster. Nästan bara honungsrosor och multifloror. De växte en del första året men ingen blommade. Ser fram emot iallafall nån blomma på dem i år.

Pinnen till vänster är snöstopp och stopp för mig när jag drar vattenslangen. Den ska inte stå där för alltid. Bara tills min stackars Katsura kommer upp i höjd. Det verkar dröja för djuren betar av den varje vinter. Pinnen till höger är ena halvan av en blivande liten pergola. Det ska bli en stolpe till på andra sidan samt en överliggare som håller fast dem. 2 rosor är planterade där. Den fina American Pilliar stolpen men den envisas med att frysa ner varje vinter så jag får se hur långlivad den blir..


Här är annan variant. Rätt enkel. Kommer från en armeringsmatta (tror den heter 5200) som jag bad maken klippa på längden. Har sen böjt den först på mitten och sen 2 mjukare böjar. Man böjer genom att ta en bräda som man sätter där böjen ska vara sen drar jag nätet och trampar på det så att det blir en lagom skarp böj. Rätt enkelt och snabbt. Den här är bara ner stucken i marken. Klematis klänger på den. Funkar ypperligt!


Här är en annan modell. Det är en stolpe som rosen får svinga sig upp mot. Binder löst som en stor ring runt alltihopa, använder elkabel. Den är gummiklädd och skaver inte. Riktig elkabel. Köper på ÖB eller nåt sånt ställe, i låda. Kostar några hundralappar men det är väldigt mycket kabel då. Klart värt det!! Svart syns minst. Använder den till alla uppbindningar! Syveränt!

Har både trä resp järn som stolpar på det här sättet.
Så här har jag gjort metallvarianten. Det är en enkel fristående klätterställning där jag köper ett rör + en stång(metallpinne eller smalare dimension på rör) som passar inuti röret. De ska matcha varandra alltså. 2 olika tjocklekar. Borra hål i den smalare stången och sätt i en spik som bildar stoppet. Banka ner röret bredvid rosen och sen den längd på stång du vill ha stoppar man inuti. Spiken som ger stoppet gör att inte stången glider ner så långt. Bara så fjupt att det blir stadigt. Går att ta bort stången om inte rosen kommer upp i höjd eller byta till en längre ifall det är åt det hållet. Funkar fint i min lera. Har nog kört ner röret 60-70cm i marken minst. Banka med hammare. Jag köpte rören hos en plåtslagare. Jag tror han lät mig betala dyrt, men det var det värt.

Rosen syns inte för den frös oxå ner under vintern, det här är en bild från 2011.


Här är en av trädgårdens säkra kort. Under den enorma blommassan finns en stolpe i trä lodrät som sitter fast i slipersen med vinkeljärn samt en överliggare i samma tjocklek. Det är rejäla stolpar! 14x8cm tror jag. Och det behövs för tyngden måste vara rätt enorm. Jag klipper den här rosen med elektrisk häcksax efter blomningen. Binder och drar allt jag har för att få den smalare. Det är en honungsros som heter Lykkefund och den planterades 2005. Helt underbar när den blommar!!! Vilken doft!!


Trädgårdens andra storklättrare. Bakom de 2 Flammentanzarna hänger en hel armeringsmatta! Den är 5,20m på bredden och 3 eller 4m och nåt på höjden. Bara mattan väger över 20kg att lyfta upp så det var 2 mans arbete att få den på plats. Den hänger på fastskruvade vinkeljärn, några stycken. Den hänger löst kan man säga, haha... Tanken är att vi ska vika ner den när vi behöver måla om huset. Det börjar närma sig med det, men vi har ej försökt...så jag vet inte om det fungerar i realiteten. Tänkte att man skulle kunna ha stöttor som den lutar mot och sen måla med pensel på skaft. Jag får väl återkomma när vi testat om min teori höll. Jag och maken stod på varsin stege och hakade på den. Han stor och stark och jag vinglande med darrande armar. Det var astungt!! Men det gick! Bilden är från 2009. Rosorna tog skada även de i de kalla vintrarna, men är på bättringsvägen. Ålder på dem är okänt. Gissar på mitten av 90-talet. De var inte så här stora när vi flyttade in, men jag gödslade med hästgödsel och då dubblade de sig på en sommar. Hade det lite snålt innan gissar jag. Dags för en giva igen!


Enkelt blomstöd. Bara ner stucken armeringspinne. Finns i olika tjocklekar. Har slipat lite på toppen så man inte river sig. De kan vara rejält vassa. Maken kapar åt mig med vinkelslip. Rosen heter Buff Beauty. Man kan ju sätta nåt snyggt på toppen om man hittar nåt.


Köpt ihopfällbar spaljé. Knappt 10 års hållbarhet, den går nu på sista rycket. Tappar färgen och styrseln. Men den kostade nog inte mer än en hundring heller. Inte värt att renovera iallafall. När den rasar blir det armeringsnät. Rosen heter Grand Hotel och är sammetsröd.


Japp, det var lite olika klätterställningar.

Jag funderar på att snöra samman lite olika armeringspinnar, men har inte kommit dit än. Vi får väl se senare i sommar. Alltid så många planer!!!

 /Lillianna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...