Aklejor - så ljuvliga och sköna!

Åh, vad jag älskar mina Aklejor!!
De är absolut en av mina favoriter.
Kolla vilken uppfinningsrikedom de har!
Ingenting är omöjligt!
De gör som de vill!


Tog en runda i trädgården igår kväll och fotade ALLA aklejorna, men några få undantag. Tog en eller max 2 bilder på samma. Kom in med strax över 200 bilder!Nä, jag ska inte lägga ut alla, jag lovar! Bara några favoriter!


Jag har gjort collagen i Picasa (det är gratis på nätet).
Bilderna är fotograferade med min exellenta systemkamera och macro objektiv. De är tagna direkt ur kameran. Inte redigerade alls. Bara förminskade och namnade.


Aklejorna är sådda. De självsår sig med en enorm fart! Jag skakar alltid ut fröna här och där på sensommaren. Gräver bort de som jag tycker är för vanliga eller där det blir för trångt. Det blir trångt!! Nu för tiden finns det knappt några vanliga kvar för det blir mer originella variationer för varje år. Fast jag tycker det är kul!Kolla vilka kjolar!


De flesta ursprungs fröna är köpta hos en privat frösäljare, som jag köpt nästan alla mina från frön genom åren. Hon kallar sig för Lingon-ben. Jag får hennes frölista varje år, men nu är det länge sen jag sådde nåt. Det är fullt, kan man säga :-) Är det nån som  är intresserad kan ni maila mig och få hennes lista för egen kontakt. Hon har mycket bra sortiment, till bra pris och fin kvalitet.

Bladen är fina också. Speciellt de variegerade. Jag har 2 variegerade sorter. Vet inte om det är nån skillnad på dem mer än att blommans färg skiljer dem åt. Jag har aldrig jämfört bladen brevid varandra.
Av nån anledning så fröar de av sig en hel del variegerade bebisar, men de överlever inte om jag inte flyttar dem samma år när de är pytte små. Kanske behöver bladen sol och de får inte det under moderplantans skugga? Numera är jag vaksam.


Ett år bad jag min frösäljare henne att få en mix av alla hennes aklejor. För det betalade jag 20kr tror jag. Jag bara kastade ut dem i rabatterna. Och SE vilka fina Aklejor jag har nu flera år senare!!
En del kan man härleda som avkommor efter Nora Barlow. De med 2 färgade lager på lager kjolar kommer från en som heter Pom-Pom.  Den stora lila är nog en avkomma från pastellakleja McKanas giant. Men som sagt. De korsar sig snabbare än vinden och är totalt hämningslösa, så ingen av dem har namn.


Här är nog den typ som är mest fashinerande just nu. Lite mitt i mellan.
Jag tycker de är störtsköna!! Ser lite fel ut, men ändå vacker.


Som en polkagris! Så otroligt läcker!


Krinolinkjol med spets och korsett. Känns så gammeldags på nåt sätt.


Baksidan är fin på de som nickar. Lite grön ton har smugit sig in i en del.


Fylld, så fylld. Som en gräddbakelse. Eller Ahlgrens bilar, det finns bara ett ställe att stoppa dem. I munnen. Synd att man inte kan äta dem!

Jag går runt med sax och klipper av i stort sett alla överblommade blommor. Det tar en del tid, men de blommar snällt vidare för mig då. Brukar låta de gå i frö i augusti. Då har jag haft dem nästan hela sommaren! Det är tacksamt!!


Visst är de fina!
Ha en fin dag!

/Lillianna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...