Jag lever i en rosenträdgård!

Jag tror att jag har en rosenträdgård, men egentligen får jag leta efter rosorna. De finns där. Nånstans. Bland allt det andra.
Rosorna är i minoritet.
Men jag har hakat upp mig på dem.
Just nu så ser jag bara dem.
Alltså har jag en rosenträdgård!

Men den här sommaren är de fler än nånsinn och faktiskt, så är det nog den finaste blomningen jag någonsin haft. Allting är megastort och frodigt. (Inte bara rosorna då alltså.)

Det är med andra ord inte bara brännässlorna som trivs!

Nu är det dags för ett supermega inlägg med rosor. Eller kanske flera...vi får se.

I min trädgård finns det inga rosor på rad. Knappt rosor med bar jord runtom sig. Jag gillar inte det. Passar inte mig.
Några av provrosorna ser lite små ut och jag har fått klippa bort de omkringväxande perennerna för att de inte ska försvinna. (För er som är nya här får jag berätta att jag är en av rosprovodlarna som i år mottog x antal rosor och ska sköta dem väl och sen utvärdera dem för framtiden.) Men min dröm är att de ska ha fina perenner runtom sig som framhäver dess skönhet. A perfect match.

Provodlingsrosen Tiddly Winks.
En färgklick. Frisk och fin. Blommar överdådigt.


Inte bara rosor.
Gula gången är rätt tjusig nu. Det här är slutet på den. Först ett litet brokigt träd. Så litet att det knappt syns. En Lönn, Brilliantissimum. Blir mindre och mindre för varje år. Borde nog flyttas ut i solen, får troligtvis inte tillräckligt av nåt för det är en fullvuxen Rönn strax utanför bild, som tar både vatten och ljus.

Trädet som ser spretigt ut är Persika, 'Amsden'. I år blir det 5 persikor!! LYCKA!!!
Jag vaktar på de där persikorna...varje dag! Som en hök! De är inte klara än.

Det gula till höger är mitt MEST älskade träd, asklönn 'Kelly's Gold'. Ni har ju sett den förrut.
Förra hösten bestämde jag mig för att 'bulla' till trädet en aningen. Klippte in det ganska hårt. I år är det skitsnyggt! Och växer på som bara den.
Tog upp det på Allt om Trädgårds forum, och fick en del kommentarer...
Jag ska helt klart fortsätta klippa form på det. Tycker det blir mycket finare med en tät krona.
Vad alla än säger.


En annan snygging är den gula Djävulsbusken.
Som jag gjort från stickling.
Nu börjar den bli stor nog att tuktas lite den oxå.
Frisk och fräsch!


Persikan till höger. Gula gången bakom mig. Vita rabatten till vänster med prinsesskronan på sned.


Här är en av de nyplanterade rosorna som ska täcka min stora rosenpergola. En av Monsterrosorna. Köpt hos Koggens förra året. Första gången den blommar. Kommer just nu inte ihåg vilken honungsros det är. Köpte 2 olika vid det tillfället.
Han la tyvärr ner sin verksamhet tidigare i år. Det var synd tycker jag. Plantorna han skickade var fina och hans priser var betydligt mycket mer plånboksvänliga för en som bara vill ha allt ;-)

Jag har en stor pergola. Får plats med ca 8 klängrosor runt den. Hade till min lycka blomning ovanpå så de möttes däruppe. Underbar doft! Då kom megavintrarna, de där 2 på rad.
Mina rosendrömmar var ett minne blott. Några av rosorna till och med dog av förskräckelse.
Nu har jag köpt andra sorter, mer genomtänkt. Monsterrosor.
Banne mig om de inte möts på toppen om max 3 år!!
Jag har valt mestadels honungsrosor och multifloror. Klematis finns det ett gäng olika som trivs fint redan. Min allra finaste ros i år. Ispahan. En Damask.
Inte så gammal. Bara några år. Rotäkta.
Förra året kom det nån enstaka blomma. Kolla så hon ser ut i år!
Jag har hunnit klippa bort vissnade blommor på halva ungefär, så ni kan ju tänka er in i hur den såg ut när den blommade för fullt.
Lovely!
NoraNettan är mamma till denna.
Lär bli enorm i min zon.
Det får den inte bli!


Lykkefund är alltid ljuvlig.
Men rejält stor. Jag klipper henne med elektrisk häcksax och drar elkabel så hon ska hålla sig smal. Doften är underbar och jag hör andra säga att de inte kan resa bort när nån av honungsrosorna blommar. Jag brukar ligga på en solstol under henne, efter att jag badat varmt i badkaret. Ligger och svalnar och njuter av doften.


Mina fantastiska Flammentanz. Det är 2 st. Börjar se ganska risig ut om man tittar närmare. Jag har slarvat med uppbindningen och det finns mycket som behöver klippas bort. Dött. Men visst är den makalös!! Synd att den inte doftar. Måste ta itu med klippningen. Usch, tråkgöra!


Hela första delen av sommaren kämpade jag hårt med att lägga grus på gångarna och förstås plantera alla provodlingsrosorna. Jag tömde 6 släpvagnar, helt på egen hand. Grus resp jord.
Planterade 21 olika sorters provrosor där de flesta kom i 3 ex av varje.
Nu är grusgångarna klara och rosorna blommar!
Jag är mäkta stolt!

Den nya paviljongen blev oxå fin.


Här är den ros som slog ut först i år. Harrisson Yellow. En foetida. Lite speciell doft, men en färgklick. Växer kraftigt och jag försöker hålla den i min egen höjd, som max.


Henry Kelsey. En ros jag gillar skarpt. Många klagar på färgen. Att den är svårplacerad. Jag tycker den är ljuvlig! Ganska högvuxen. Blommar länge!

Händel. Inte fotad i år. Har nog precis börjat blomma.
Skulle gärna få varit mer kraftigväxande. Lite enbent. Har sällskap av en klematis. Kanske lite för tungt för denna lilla skönhet. Men själva blomman är så där vacker så man bara dör!


Trädgårdens mest provokativa ros. Har för all del gott om plats att växa på och trevligt sällskap, men ändå envisas h*n med att skicka rotskott en meter ut åt alla håll. James Mason. Rotäkta.
En man av namnet att döma.


Nu kommer en grandiost stor knopp.
Vad ska det bli?


Inte fullt utslagen. Ännu.
Jag tror att det är Kalmar, en slottsros. Men jag är lite förvirrad för jag trodde jag satt Kir Royal på den platsen. Kalmar var på en annan plats men blev en Johannisfeuer. Alla köpta på samma ställe, samtidigt.


Äntligen har jag fått den okända rosen idad. Tack Hellan!!
Det är en Rese De Rescht.
Otrolig doft när man stoppar näsan i den och nu är det spännande att se om den remonterar. Vilket skulle vara avgörande för att det säker skulle vara just den. En av mina mest älskade just nu. Växer perfekt formad!


Jag är svag för rosor i orange-rosa. Den här heter Aloha, men jag vet inte riktigt om det är en kordesii eller inte. Den skulle bli rosa enligt etiketten. Och var inte namnad med Kordes namn.
Men det kanske är en sån ändå! Då var det ju ett ännu mer lyckat inköp!


Undrar varför det finns så pass många rosor med mansnamn. Tycker rosor är kvinnliga.
Med sina nycker, tornar, dofter och små egenheter.
Det passar inte med mansnamn på rosor.
Eller??
Rhododendron kan ju få vara män...med skäggiga blad och annat. Lite mer robust sas.

Japp, detta var lite från nu. Mer kommer en annan dag.
Kramisar Lillianna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...