Började året med värme! -- Del 1.

Året inleddes med en resa till Gran Canaria.
Verkligen super skönt  med en veckas värme!
Vi var ett stort sällskap på 13 personer. Både barn och vuxna.


Vi var i Playa del Inglés och bodde på Parque Christobal.Ett stort hotell med all inclusive, pool och kvällsunderhållning.


Det var första gången jag besökte Gran Canaria. Har tidigare varit på Lanzarote.

Kanarieöarna har ju oxå en helt annan växtlighet än vad vi är vana vid.
Jag tycker det är jätteroligt och spännande att se vad som växer. Känner ju inte alltid igen det, men fota och identifiera i efterskott går ju fint.

Den här lustiga trädet växte inne på hotellområdet. Jag tyckte det såg ut som en jättestor Aloe Vera, men har fått höra att Aloen inte blir så stor. Den här växer som ett träd.

Här är en närbild på stammen. Ser ut som krokodilskinn. De beskar alla växterna inne på området ganska hårt och det gjorde att de inte såg likadana ut som de utanför.
Allting var mycket välskött och det städades och sköttes hela tiden.
Inte ett skräp någonstans. Varken inne i byarna eller på hotellet.

I sånna här små vita bungalows bodde vi på Parque Christobal. Mellan dem var det gångar av betong och olika växter utplacerade här och där. En vacker Bougainvillia. Oxå den hårt tuktad.

Det här fina trädet beundrade jag varje dag när jag passerade förbi. Kunde inte se mig mätt. Skira ganska ljusa blad, dubbelt parbladiga. Fröskidorna hängde uppe i trädet och såg ut som bananer. Alldeles svarta.
Jag plockade med mig en hem.

Hemma i köket har vi ett litet träd som kommer från ett frö från en frukt som en av döttrarna fick smaka i skolan. Han som bjöd på frukten hade precis varit i Thailand (hans mors hemland) och hade med sig frukt som klasskamraterna fick prova.  Vi sådde 1 frö och upp växte det en liten tanig sak.
Nu har vi nog haft den i 3 år och den är drygt 30cm hög.
Jag har googlat och kommit fram till att det är en Tamarind. Det thailändska ordet för frukten var Makam. Det var allt vi visste om den. Vårt lilla träd liknar verkligen det här stora vackra trädet. Men dotterns åt frukten och hittade en kärna i den, så troligen är det inte samma.

Fröskidan är rätt lång och man kan ha den som marackas för det skramlar fint om den.
Men jag ska nog öppna den och så fröna.
Pågår lite diskussioner om vad det är för växt. Bland förslagen är Flame Tree, Jakaranda och Tamarind det som är troligast.

Jag såg 3 träd med dubbelt parbladiga blad. Som jag tror är olika träd. Det som jag nu i efterhand kunde identifiera som Flame Tree blommade i väldigt vackra orangeröda färger. De hade lite större blad tyckte jag. Och lite mörkgrönare oxå, men det kanske beror på växtplatsen och tillgången på vatten.


Närbild på bladen.


Vi gjorde lite utflykter.
Här är vi på en promenad i Playa del Inglés..

De flesta husen hade höga häckar eller staket så att de var insynsskyddade där bakom.
Säkert en del fina trädgårdar, men de kunde bara anas genom en tillfällig glipa.


Palmer finns det gott om på Gran Canaria.
Här är en med frukt.
Visst ser det lite roligt ut?En annan växt som vi brukar ha som krukväxt inomhus. Här snyggt matchad med en blå vägg. Och i blom!!När palmer växer får de visst stå kvar. Här har man byggt trottoaren runt trädet. För inte har den bara stuckit upp helt plötsligt? Vad tror ni?


När vi skulle hyra bil stod de 2 krukor utanför biluthyrarens kontor. I den ena växte den en variegerad buske, mycket frodig och fin. I den andra samma sort men gulbladig.
Jag ÄLSKAR variegerade växter...som om ni inte visste det!
Även gulbladiga ligger mig starkt i smaken.
Jag frågade snällt och fick gärna ta mig en stickling.
Han tittade mycket underligt på mig...men sa ja.

Förvarade dem i en uppblåst plastpåse med lite fuktat papper runt stammen.
Den variegerade rotade sig i påsen så nu har den fått jord runt fötterna. Ska vänta och se om den gula rotar sig oxå.
Roligt roligt!!

Har lyckats klura ut med lite facebookhjälp att det är Änglatrumpeter jag fått skott från.
Kanske inte så ovanligt som jag trodde...men fina ändå. De ska visst dofta på morronen.
De var de enda jag såg på hela ön.


När vi var i bilen satt jag beredd med kameran hela tiden. Många bilder är tagna i farten och skärpan blir inte alltid hundra då. Maken vill inte alltid stanna lika ofta som jag ;-) Så det gäller ju ändå att passa på.

Mitt i allt det gröna flammade eldigt rött.

Den här växte i en rabatt. Ser ju ut att trivas ypperligt i torkan.
Vi var ju där i början på januari. Deras kallaste månad.
Temperaturen var ungeför mellan 20-23 grader dagtid. På kvällarna blev det betydligt kallare.
Men det som ändå förvånade mig var att det ändå var så frodigt överallt. Mycket som blommade.Bougainvillean är ju en klassisk värmeväxt. Verkar finnas i många färger.


Vi tog en rejäl åktur över ön under den dagen vi hyrde bil.
Förresten, nämnas att det skiljde rejält på pris från att boka bil via hotellet mot att gå ut och hitta en bilfirma på gatan.

Mycket dramatiskt landskap.
Väldigt vackert!

Uppe i bergen var det kallare. Kunde visst skilja ca 5 grader. Där regnade det oftare och var ofta molnigt.

Gran Canaria är unikt med sina skiftande klimatzoner. Från de varma i söder (med sin speciella öken) till bergstoppar med hög och klar luft till dalar fyllda med växtlighet.


Vi ville åka genom bergen och se så mycket vi skulle kunna hinna med under en dag. Vi bestämde oss för att åka till rom-destilleriet i Arucas. Vi reste i 2 bilar.

Den här bilden är från 'De 1000 palmernas dal'. Vet inte om man kunde gå in där emellan eller om det bara var något att se utifrån. Vi hade kommit ifrån den andra bilen som vi samåkte med så vi försökte stanna på vägen för att antingen komma ifatt dem eller hinna se dem om de kom ifatt oss.Enorma kaktusar.

Man får inte ha bråttom uppe i bergen.
Vägarna är fina men smala ibland.
Enormt mycket cyklister som tränar.
Ibland cyklar de i bredd. Nonchalerar den övriga trafiken totalt, så det gäller att se upp.

Kissepaus vid första bästa ställe.
Det kryllade inte av dem direkt.
Ett litet café med en liten restaurang och några bord utanför.
Vi tog en glass och sträckte på oss en stund.
Ganska kallt så allihopa satte på sig tröja eller jacka.

Vet inte om det är mandelträd eller körsbär som blommar? Det fanns träd med vita blommor resp rosa blommor. Inga blad, alla blommade på bar kvist.


I deras slänt växte denna.
Mycket snygg tyckte jag!

Fast det var ett så litet ställe så hittade jag en massa att fotografera. Tyckte det var störtcharmigt.
Det bara dök upp bakom en krök. Hade en liten parkeringsplats och en liten terass. Inte mer än så.
Men vi var inte direkt ensamma där, så välbesökt verkade det oxå vara.


Utsikten från den lilla parkeringen.

Nu sätter jag stopp för det här inlägget innan det blir alldeles för långt.
Jag har mycket kvar att visa...bla bilder från öns botaniska trädgård.

Hasta luego!

/Lillianna

3 kommentarer:

 1. Tack för den trevliga bildsviten! En liten tripp till Gran Canaria i fantasin!

  SvaraRadera
 2. Har varit på Kanarieörarna en gång och bodde då också på Playa Ingles. Ett jättestort komplex med massor av små enplanshus och två stora pooler. Vi flög 1:a klass eftersom det var mitt krav, jag är nämligen flygrädd, och det var riktigt mysigt. Sen bodde vi på det här lyxhotellet i två lägenheter (vi åkte med ett annat par).
  På mornarna kom det upp små damer i svartvitt ur marken med fullastade brickor och serverade oss frukost på altanen, men vi fick också en jättestor låda med konserver, frukt & grönsaker, sprit & vin och tilltugg - allt ingick. Vi hyrde en liten bil och gjorde en del utflykter också, men mannen i det andra paret var en känd rallyförare och skulle hela tiden köra - och bevisa hur duktig han var. Så det var inte fullt så kul på dom har snala och högt belägna vägarna.
  Rolle och jag badade i den ena jättestora poolen som inte var uppvärmd, utan höll runt 20/21 grader bara. Där var vi helt ensamma.....alla andra kletade i det 26/27-gradiga vattnet i den andra poolen. I havet kunde vi inte bada, det var bara runt 15 grader. Lite väl kallt!
  Vi hade jättetrevligt, men vi har aldrig varit tillbaka. Tror inte man har råd att bo på ett sånt här ställe och då blir man ju bara besviken!

  SvaraRadera
 3. Alltid roligt att få ta del av en reseskildring:) Det är många underbara och underliga växter man kan få syn på under resor till andra länder:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...