Som den maniska samlare jag är...

kan jag ju inte leva utan växter! Många växter! Alla växter som går att få tag på.
Hade en liten tanke INNAN jag gjorde dammen att jag bara skulle ha ett begränsat antal växter i och dessutom runt dammen. Ingenting som blommade. Bara blad och ev. några variegerade.

Tror ni jag lyckades med det?

Fyllde dammen i början på maj.
Tillbringar varenda vaken minut i eller runt dess närhet!
Vilken glädje detta är!
Jag är helt såld!!

Nån vecka efter att vi fyllt börjar vattnet bli grumligt. Lite grumligt och rätt brunt. Ser inga tydliga alger men förstår att jag fått problem.
Kan inte se botten längre. Kan inte se fisken!
Petar ner alla växter jag kan få tag på i dammen! Är ute och letar i dikena och hämtar 3 enorma Kabbeleka plantor som jag tar med mig hem.
Sätter i flera enorma Iris plantor av olika sort. Planterar 2 stora plantor Randgräs (jag vet att det är varning på dem!) för att växterna ska rena vattnet. Sätter i Fackelblomster.

Redan där bröt jag min plan med att ha bara bladväxter i dammen.


Började med att gräva upp de växter jag redan hade som skulle kunna klara sig i vatten. Inte alla förstås...men så pass stora plantor att jag tordes chansa om de skulle dö under vintern. Typ drunkna alltså.

Sen råkade jag följa med på 2 bussresor (heldagsturer med trädgårdstema) och då hade jag ju möjlighet att köpa med mig en del spännande grejer.

Träffade min dammGURU MariePlant och fotade loss i henne trädgård! Om man kan bli hög på trädgård (klart man kan!) så hade jag en Halleluja-moment i hennes trädgård. Har besökt denna fantastiskt trevliga trädgårdsmänniska en gång tidigare och fotade även då. Trodde att jag hade gjort en inlägg från hennes trädgård men kan inte hitta det. Jaha, då har ni ju 2 fotorundor tillgodo.

Av henne fick jag tipset om att åka till en sjö och ta med mig lite vatten till min damm. Direkt när jag kom hem hämtade vi 18liter sjövatten från en stor sjö i närheten.
Satte oxå i min luftpump. Hade tänkt ha den till vintern men det var visst lika bra att sätta i den direkt och låta den blåsa. Den syresätter uppskattningsvis 3000 liter i timmen. Jag köpte den på Vattenliv.se samtidigt som jag köpte duken.
Av Marie fick jag lite vattenväxter att stoppa i dammen!

Den här lustiga (ganska fula) plantan köpte jag på en plantskola. Det är en vattenhyacinth. Inte härdig hos oss men jag ska försöka övervintra den i garaget. Kanske inne i köket oxå. Vi får se.
Den är berömd för sina vattenrenande egenskaper och förökar sig snabbt. Under 'nötterna' hänger ett kraftigt svart rotnät. Ser lite äckligt ut faktiskt.


Missne?


Musselblomma köpte jag oxå på en av plantskolorna på bussressn.


Vattenklöver


Pilblad? Verkar växa extremt snabbt!


Lite olika Iris som jag hade sen innan. Funkar minst lika bra i jord som i vatten. Observeras bör att alla som heter Iris sibirica INTE ska stå i vatten. Direkt i vatten kan Iris pseudocarus, Iris sanguinea och Iris laevigata stå. Allt enligt expertisen!. Jag är glad novis så jag går på deras erfarenhet.


Borde vara Iris laevigata om jag inte är helt förvirrad.


Brevid dammen shoppade jag lite olika gräs att ha. Det här är zebra gräs. Visst är det läckert!


Jaa, och vad kan den här heta då? Ett Carex tror jag....hm!


Den här är fådd som vit skunkkalla. Men jag har en känsla av att det är Missne.


Variegerat ödleblad som jag köpte i Danmark förra året. Den har stått i jord hela vintern. Ska nog trivas bättre såhär.
Jag har haft död på en planta tidigare så det blir spännande att se hur den klarar detta.


Min vilda Kabbeleka. Mycket frodiga blad. Knallgula blommor. Maken som älskar allt gult (ja han är man och det är visst den vanligaste älsklingsfärgen hos män) så den får stå även om jag inte uppskattar det gula till fullo.


Närmast i bild (suddigt) är humleblomster. Oxå den en vild växt, men en som jag sått och haft i trädgården i många år. Geum rivale. Nu fick några av dem hoppa ner i vattnet så får jag se hur de trivs där.


Det tar sig!
I början av det här inlägget berättade jag ju att vattnet började bli brunt och grumligt.
Det tog mindre än 1 vecka så blev vattnet helt klart!
Nu i efterhand (jag skriver faktiskt det här inlägget i november) så har vattnet varit helt klart hela sommaren. Så klart att varenda liten sten syns!
Om det är växterna, luftpumpen eller sjövattnet som gjort susen vet jag inte. Troligtvis alltihopa.


2 kommentarer:

  1. Så fint det har blivit! Lätt hänt att man köper mer än man tänkt, en "yrkesskada" tror jag :) Du kommer säkert att gräva upp o ändra flera gånger innan allt blivit som du vill:) Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  2. Åh, så fint du har det i och kring dammen! Inspirerande och värdefull läsning för mig som har en damm som i år hamnat lite på undantag... Måste höststäda och ta bort fallfrukt löv, fixa och dona. Sedan tillföra lite fler växter... När jag ser dina bilder kommer lusten åter, tack tack!
    Allt gott!
    /Katarina

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...