Blommig fredag - Om jag började från början

Länge sen jag deltog i en utmaning... men här kommer jag som en en återvändare.
Blommig fredag med temat 'Om jag började om från början skulle jag...'fast jag var visst försent ute (blev däckad av feber) så jag får vara utanför denna gång.

Letade febrilt efter bilderna från sommaren då vi flyttade in. Det var år 2000 och vi köpte vårt stora gamla hus, med en helt eftersatt stor tomt. Ägarna innan oss hade hundar och de hade stängslat in en liten ruta åt dem, resten lät de vara. Det fanns 7 väldigt gamla äppelträd. De klippte max 2 träd om året så ni kan ju tänka er hur de såg ut... Men man har ju olika intressen här i livet..så det har jag full förståelse för.

Det kanske var tur för huset att det var just jag och min man som hamnade här.

Våra drygt 2500 kvadrat var överväxt med högt gräs, sly och smålök.
Vi började med att försöka hitta tomtens gränser, vilket inte var det lättaste då inget fanns markerat. Förr i tiden markerade man med en stor sten. Gärna lite nergrävt. Vi hittade dem aldrig utan började röja där vi gissade att tomtgränsen var.

På tomten fanns en risig häck av gul ölandstok, en Pion (troligtvis Sarah Bernard), en mörkblå Akleja, en hög höstaster, praktlysing, 2 Flammentanzrosor, ett buskage vita syrener, en gul gullribs, 2 olika Schersminer en med doft och en utan, en Koreagran, 2 modell större ädelgranar, rabarber och några vinbärsbuskar samt 1 grön krusbärsbuske. Det var en rönn, olika äppelträd, 2 päronträd och några olika sorters körsbär, ett gult plommonträd och ett riktigtrisigt bigarråträd. 2 olika färger på Try, en ask och en sälg, några björkar och en Forsythia fanns oxå.

Det blir ju en liten samling när man rabblar, men på denna stora tomt är det ju ganska fjuttigt. Mycket gräs!

Vi grävde jordvärme bara någon månad efter att vi flyttat in.
DET skulle vi inte gjort om, ifall vi visste att gräsmattan skulle vara som en mindre puckelpist år efter år trots idoga försök att dränera, rätta till och så nytt.
Nu har vi borrat för bergvärme istället och ser fram emot att äntligen kunna få en gräsmatta värd trädgården.


Den här bilden är några år. Så ser det inte alls ut nu... Men visst finns många av växterna kvar. En del är borta, tex det underbara kokardblomstret som jag älskade!


Nu på väg mot vårt 17:e år med huset och trädgården är det lite skillnad.
Det är vildvuxet och djungellikt. Jag behöver strama upp det lite... Så om jag skulle böja om från början skulle jag absolut satsa mer på vintergrönt/barrväxter.


Vi har precis köpt mer mark och den består just nu av åkermark. Vad som växer där nu måste absolut bort, annars kommer jag få rensa ihjäl mig. Så jag får ju börja om kan man ju säga.

Kommer bli en fantastisk odlingssäsong i år! Längtar ihjäl mig.

//Lillianna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...