Planer och att arbeta med marktäckare

Vad har vi nu tagit på oss?? Är vi riktigt kloka? (Ja det finns de som undrar!)

Jo, vi har köpt mera mark! Inte så lite heller...det bidde nog dryga 1100 kvm. Det kan ju tyckas mycket, men det ÄR faktiskt fullt i trädgården nu...och jag har inte gjort allt jag vill göra...!!

Egentligen är det för att mota bort blivande grannar, att det byggs hus precis inpå vårt när dalen byggs ut, men liten baktanke finns det ju oxå...

Mera TRÄDGÅRD helt enkelt!!

Så här fullt är det...! Kolla, får ju inte plats med en liten lök ens!
Och jag har lite planer på hur jag vill göra om.

En trädgård blir man ju aldrig färdig med och visst är det en del av charmen. Att allting växer och det blir fullt är ju en annan sak...

Jag behöver verkligen dela och glesa ut en del perenner!
Litet har blivit stort!

För 16 år sedan när vi flyttade in i huset fanns det inte mycket att tala om, i trädgårdsväg alltså.

Jag som då var hemmamamma (med skral ekonomi då vi levde på 1 lön i många år) köpte frön från privatodlare i flera olika länder (bl a Tyskland, Norge Ryssland, Holland, Danmark och Sverige) och sådde hundratals olika sorter.

Litet har blivit stort! Nu har en del sorter försvunnit. Antingen var de kortlivade, trivdes inte i leran eller trängdes ut av alltför starka grannar. Finns fortfarande rätt många olika sorter, både namnsorter och arter. Mitt excel-dokument är inte uppdaterat...nån gång kanske det blir ordning även där.
 

Så här ser det ut nu! Det är jordbruksmark = dyr mark!!
Kommunen skinnar oss, men OK, vi löser det.
Nu är den iallafall betald och vår.
Väntar bara på att tomtkartan ska anlända så vi vet hur stor hela tomten är.

Den snälle bonden har lovat att vända ner det som växer åt oss så fort våren är på väg. Det är vi mycket tacksamma för! Och jag hoppas verkligen att det han vänder ner stannar nere!!

Det växer typ klöver, nåt fodergräs och sen är stänglarna kvar från förra årets skörd. Vad han odlade då minns jag inte. Kan ha varit korn eller nåt... Inget jag vill ha iallafall!



Japp, mera trädgård ska det alltså bli!
Vill ha en lång stor Damm, många fler rosor (typ hundratals!) och mera  rabatter mellan gångarna. Helst ingen gräsmatta alls... Träd och buskar ska ge höjd och volym och sen ska jag jobba med marktäckare och de perenner jag redan har. Mycket mer marktäckare än vad jag redan har. Det går att dela så jag räknar inte med att köpa sånt.

Behöver nog inte köpa några perenner alls. Hittar sällan i plantskolor något jag verkligen vill ha...
Det mesta behöver delas så det finns och blir över. Där är inte tillgången som är problemet utan bristen på TID och så måste det vara bra väder, gärna duggregn. En bra regnjacka har jag!
Ska försöka få bort det jag tycker känns plottrigt och göra lite större sjok istället.

Mycket mer häckar och klot ska det bli. Ska sticka Liguster, Måbär och Avenbok. Kanske köpa lite barrotat billigt.

Förra året regnade det inte efter midsommar. Hemskt torrt och omöjligt att flytta runt växter. Det var torrt ända tills frosten kom. Riktigt torrt! Så det blev inte mycket gjort!

Vattna går inte när man har flera tusen kvm.

Marktäckare ska jag alltså jobba mer med!
Här växer lungört som en kant. Mycket smidigt! Den behöver inte ens putsning. Ser lite trist ut direkt efter blomning men klarar sig helt själv. I den här lilla rabatten finns en hel del som behöver flyttas.


Vill man ha en växt som tar för sig är denna ett givet val.
Buskstjärnblomma.
Typ omöjlig att rensa bort då den har rötter som är elastiska och lätt går av.
Men fin är den! Och den växer snabbt!



Nävor har jag ett gäng olika. Det här är den som jag använder mest. Superenkel att föröka. Bara klippa av en stjälk och sticka ner.
Det är en namnsort som heter Biokovo.
Blomningen är lila-rosa och den finns i fler färger.
Mycket bra att ha emot gräsmattan!

Gräsmattan däremot är inte vacker! Men det ska vi ändra på. Äntligen är jordvärmen borta (vi har borrat bergvärme) och vi kanske kan få en gräsmatta som inte sjunker längs med slangen varje år. Hopplöst har det varit! Maken har lagt såå mycket tid på att greja med den här lilla plätten gräsmatta.



Alunroten har jag som kantväxt i hela den stora rabatten som heter Paletten. Den är fin men kräver en hel del jobb med att klippa bort blomningen. Inte säker på att jag ska behålla den på alla ställen. Försöker hitta ersättare för att göra det lite mer lättskött. Den blommar, fröar enormt och skjuts dessutom upp under vintern.

Den stora Irisen behöver delas, den välter snart! Pionen kanske kan få ett stöd, maken har köpt sig en svets!! (Jag ska visst bara rita vad jag vill ha!)

Och till vänster i bild syns skuttaren. Scutellaria. Ja vad heter den nu. Frossört...inte förstår jag var det namnet kommer från...men skuttar gör den....värre än jag vet inte vad.
Snygg när den blommar men sen ser det bara visset ut.



Jag har ju Penningblad, Hasselört, Ormöga, Waldstenia, massor av Hostor, lammörona, vincor och säkert en del andra växter som sköter sig själva. Får bara klura lite...och börja flytta!

Det blir bra!
Längtar efter våren nu!

//Lillianna


Rosresan 2013 - Göteborgs Botaniska Trädgård, del 1

Vad är bättre start året än att starta med lite härligt somriga bilder från underbara trädgårdar?
Den här platsen känner nog många igen...

Jag var där tillsammans med mina 'rosforumister'  en väldigt varm dag i juli 2013.


Göteborgs Botaniska trädgård är ju känd för sina fina kombinationer. Här är årets tema, 2013, brons-gult i sommarblomsrabatten.
Riktigt lysande varmt!


Rödbladigt bryter snyggt i allt det gula-oranga. Många är ju rädda för att ha gult i trädgården. Egentligen förstår jag inte varför. För visst blir vi glada av den gula färgen.

På våren blir vi lyriska när vi ser Tussilago. Vi vänder alltid blicken mot Forsythiabuskarna som står som utropstecken och talar om att det kommer mer av våren. Maskrosorna kanske vi inte blir så glad av men när vi ser ett rapsfält så suckar vi och säger att inget kan se mer svenskt ut.

Så varför inte gilla gult?!

 .

Nästan svarta är 'trendigt'. Själv skaffade jag mig en svart viol ett år. Den fröade av sig som värsta ogräset och dök upp i hundratal några år senare.
Nu har det gått några år men den finns här och där fortfarande.


Ett hjärta som kanske symboliserar kärleken till varandra, eller kärleken till naturen. Tolkningen är fri...


Här fotograferade jag Petuinior som vara tiggde om att bli klappade. Mustigt dova i sin färgskala. En färg jag gillar!


Det är en verkligt varm dag och pausa i skuggan är skönt.



Katalpan blommar flitigt!


Hos en del växter får man titta inunder kjolen för att se intressanta saker.


Göteborgs botaniska trädgård är en stor trädgård! Det tar några timmar att knata igenom den. Måste man dessutom prata och peka på växter så kan man lätt tillbringa en hel dag i grönskan.


Liten samling!


Tjusigt., men jag minns inte vad det är för byggnad.... Nån som kan upplysa mig?


Hittade en rondell som låg ensamt som ett kuttersmycke och bara glänste i sin perfektion.


Curryeternell (?) tror jag att den silvriga heter eller Helgonört?. Om det är en sån så är den ettårig eller endast för mycket bra zon. Klarar sig iallafall inte i min lera.


Me like alltså! Men undrar hur det ser ut året efter när alla taklökarna har bebbat av sig?


Nu var det några år sedan jag var där senast så jag skulle gärna ta en tur dit igen! Kanske det kan bli i år!

//Lillianna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...