Klätterställningar av olika slag.

Vi diskuterar klätterställningar på rosforumet hos Allt om Trädgård. Jag tror att det finns lika många kombinationer som det finns trädgårdar.

Tänkte visa vilka jag använder.
Vet inte om de är mer funktionella än andra men det är roligt att diskutera. Kanske kommer man på nån bra variant i slutänden som fler gilla.

Här är min stora rosenpergola. Den har horisontella väggar (som jag inte är nöjd med) och öppet tak. Vid den växer det 8 rosor, 4 på vardera sida samt en drös med klematis av viticella slaget. Vintern 2010/2011 frös i stort sett de flesta rosorna ner till marknivå. Flera så illa att de tvärdog. Jag som var så glad för att de äntligen tagit sig upp över taket!! Och doften var underbar!! Men inget varar för evigt.
Våren 2011 beställde jag nya klängrosor modell monster. Nästan bara honungsrosor och multifloror. De växte en del första året men ingen blommade. Ser fram emot iallafall nån blomma på dem i år.

Pinnen till vänster är snöstopp och stopp för mig när jag drar vattenslangen. Den ska inte stå där för alltid. Bara tills min stackars Katsura kommer upp i höjd. Det verkar dröja för djuren betar av den varje vinter. Pinnen till höger är ena halvan av en blivande liten pergola. Det ska bli en stolpe till på andra sidan samt en överliggare som håller fast dem. 2 rosor är planterade där. Den fina American Pilliar stolpen men den envisas med att frysa ner varje vinter så jag får se hur långlivad den blir..


Här är annan variant. Rätt enkel. Kommer från en armeringsmatta (tror den heter 5200) som jag bad maken klippa på längden. Har sen böjt den först på mitten och sen 2 mjukare böjar. Man böjer genom att ta en bräda som man sätter där böjen ska vara sen drar jag nätet och trampar på det så att det blir en lagom skarp böj. Rätt enkelt och snabbt. Den här är bara ner stucken i marken. Klematis klänger på den. Funkar ypperligt!


Här är en annan modell. Det är en stolpe som rosen får svinga sig upp mot. Binder löst som en stor ring runt alltihopa, använder elkabel. Den är gummiklädd och skaver inte. Riktig elkabel. Köper på ÖB eller nåt sånt ställe, i låda. Kostar några hundralappar men det är väldigt mycket kabel då. Klart värt det!! Svart syns minst. Använder den till alla uppbindningar! Syveränt!

Har både trä resp järn som stolpar på det här sättet.
Så här har jag gjort metallvarianten. Det är en enkel fristående klätterställning där jag köper ett rör + en stång(metallpinne eller smalare dimension på rör) som passar inuti röret. De ska matcha varandra alltså. 2 olika tjocklekar. Borra hål i den smalare stången och sätt i en spik som bildar stoppet. Banka ner röret bredvid rosen och sen den längd på stång du vill ha stoppar man inuti. Spiken som ger stoppet gör att inte stången glider ner så långt. Bara så fjupt att det blir stadigt. Går att ta bort stången om inte rosen kommer upp i höjd eller byta till en längre ifall det är åt det hållet. Funkar fint i min lera. Har nog kört ner röret 60-70cm i marken minst. Banka med hammare. Jag köpte rören hos en plåtslagare. Jag tror han lät mig betala dyrt, men det var det värt.

Rosen syns inte för den frös oxå ner under vintern, det här är en bild från 2011.


Här är en av trädgårdens säkra kort. Under den enorma blommassan finns en stolpe i trä lodrät som sitter fast i slipersen med vinkeljärn samt en överliggare i samma tjocklek. Det är rejäla stolpar! 14x8cm tror jag. Och det behövs för tyngden måste vara rätt enorm. Jag klipper den här rosen med elektrisk häcksax efter blomningen. Binder och drar allt jag har för att få den smalare. Det är en honungsros som heter Lykkefund och den planterades 2005. Helt underbar när den blommar!!! Vilken doft!!


Trädgårdens andra storklättrare. Bakom de 2 Flammentanzarna hänger en hel armeringsmatta! Den är 5,20m på bredden och 3 eller 4m och nåt på höjden. Bara mattan väger över 20kg att lyfta upp så det var 2 mans arbete att få den på plats. Den hänger på fastskruvade vinkeljärn, några stycken. Den hänger löst kan man säga, haha... Tanken är att vi ska vika ner den när vi behöver måla om huset. Det börjar närma sig med det, men vi har ej försökt...så jag vet inte om det fungerar i realiteten. Tänkte att man skulle kunna ha stöttor som den lutar mot och sen måla med pensel på skaft. Jag får väl återkomma när vi testat om min teori höll. Jag och maken stod på varsin stege och hakade på den. Han stor och stark och jag vinglande med darrande armar. Det var astungt!! Men det gick! Bilden är från 2009. Rosorna tog skada även de i de kalla vintrarna, men är på bättringsvägen. Ålder på dem är okänt. Gissar på mitten av 90-talet. De var inte så här stora när vi flyttade in, men jag gödslade med hästgödsel och då dubblade de sig på en sommar. Hade det lite snålt innan gissar jag. Dags för en giva igen!


Enkelt blomstöd. Bara ner stucken armeringspinne. Finns i olika tjocklekar. Har slipat lite på toppen så man inte river sig. De kan vara rejält vassa. Maken kapar åt mig med vinkelslip. Rosen heter Buff Beauty. Man kan ju sätta nåt snyggt på toppen om man hittar nåt.


Köpt ihopfällbar spaljé. Knappt 10 års hållbarhet, den går nu på sista rycket. Tappar färgen och styrseln. Men den kostade nog inte mer än en hundring heller. Inte värt att renovera iallafall. När den rasar blir det armeringsnät. Rosen heter Grand Hotel och är sammetsröd.


Japp, det var lite olika klätterställningar.

Jag funderar på att snöra samman lite olika armeringspinnar, men har inte kommit dit än. Vi får väl se senare i sommar. Alltid så många planer!!!

 /Lillianna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...