MIna vita skönheter! Vitblommande buskar och träd

Nästan -17 grader. förra veckan Alldeles för kallt. Och inte har vi mycket snö heller...men nu damp det ner en decimeter snö och blev snudd på nollgradigt. Dagen efter -14...herregud vilka väderomslag vi har nu för tiden!
Mina stackars växter lider, jag hör nästan hur de kvider där ute.

Jag har en del växter som inte alls gillar våra senaste vintrar. De växer inte alls på i den takt de borde. Samtidigt vill jag inte hålla på och gulla med dem. Vill de inte så vill de inte.
Här är en liten goding.


Ett snödroppsträd. Liten är just ordet. Lär kunna bli ett mindre träd i vårt land, men hos mig växer den baklänges. Halesia carolina.

Blommar med snödroppsliknande små små blommor, ja precis som snödropparna. Mycket skirt och sött! Kanske något större blommor än snödroppens. Är planterad i sur jord.

Jag tänkte att den skulle få bli en liten kompakt buske istället för ett träd. Men förra vintern frös den ner så pass mycket att den inte ens syntes under aklejorna som var brevid. I år är det nog inte tal om blomning heller...gissar jag. Köpte den 2008 så den är ju inte direkt nyinflyttad.

Som närmsta granne har den en Magnolia tripetala. Oxå den i sur jord. Ni vet den där Magnolian med enorma blad. Den verkar trivas bättre...och jag hoppas den blir jättestor. Står precis brevid poolen, tänkte att den skulle få ge ett lite Medelhavsuttryck.
Magnolior växer ju inte skitfort, men å andra sidan växer ju inte Snödroppsträdet alls...så vi får väl se vem som tar täten.Skulle båda växa sig trädstora skulle Snödroppsträdet få flytta på sig. Men än så länge är det ingen risk. En liten skir buske vid fötterna tror jag Magnolian skulle klara av. Kanske till och med gilla.

Här är en annan trevlig, betydligt mer pålitlig buske. Vidjehortensian Annabelle. På bild är den i början av sin blomning. Lite senare blir blommorna som runda bollar. Enorma. Är det en blöt sommar blir de nästan i fotbollsstorlek. Tunga!  Tyvärr ser det väldigt pinnigt ut på vintern då den tappar alla bladen och kvar är fröställningen och grenarna.
Jag klipper dem ganska hårt varje vår, mest med tanke på att de ska bli kompakta och stadiga.


Vitblommande tibast. Daphne mezereum Alba. Köpt som liten pinne med liten rot på en trädgårdsresa 2007. Har nu blivit en liten fin buske. Det som är speciellt med den är att den blommar på bar kvist. Den blommar först av allt i min trädgård när det gäller buskar och träd.
Stoppar man näsan i blommorna doftar den gudomligt. Min lilla buske har inte varit så stor att den har förärat trädgården med väldoft, men det kommer nog när den växer till sig.

Jag har satt den långt bak i en rabatt. Ganska oåtkomligt. Bären är bland det mest giftiga vi odlar i privatträdgårdar. Säkerligen smakar de bäver, men för att inte nåt barn ens ska komma på tanken att smaka på dem eller leka med dem (nu är mina egna barn så pass stora att de vet sånt här) så plockar jag bort bären för hand varje år.Makalöst blommande Rönn. Ett av de träd som redan var ganska stort när vi flyttade in för 12 år sedan. Fick höra av nån att de inte har så lång livslängd och det känns ju rätt tråkigt, då borde det vara på väg mot döden redan nu... Jag har försökt plantera Mistel i den, men det gick inte alls.

Ett fint träd är det iallafall. Enstammigt. Får röd höstfärg. Ger mycket mat åt fåglarna.Den här tog mig ett bra tag att ida. Tror att det är ett amerikanskt hagtorn. Väldigt vackert när det blommar. Ett skirt växtsätt. Men luktar avlopp....och har stora taggar i blomklasen! Hade faktiskt planer på att flytta det till en mer framträdande plats i trädgården, men jag är tveksam...luktar som sagt inte så trevligt. Får fin höstfärg och bär på hösten. Troligtvis har nån fågel suttit i den stora eken ovanför och bajsat ut ett litet frö som grott.


Det finns nog mer vita...men det får räcka så här den här gången!

/Lillianna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...