Rundvandring - Underbara älskade högväxta rosor!Rosor kan man väl inte ha för många av...!Jag har både buskar, låga rabattrosor, engelska rosor och förstås klängande rosor som brer ut sig högt där upp i det blå. Någon gammaldags ros har det blivit på senare år, men de allra flesta är moderna rosor som remonterar. Doftar de är det plus i protokollet.

I det här inlägget tänkte jag bara visa min högresta rosor. Och några som är på gränsen mellan klättrare och storvuxen busk. Resten får komma senare.

Det här är en 'Coral Dawn' som beblandar sig med en clematis viticella 'Etoile Violet'. Klematisen är nästan i största laget för den här rosen men jag försöker att bre ut henne i sidled så gott det går.Jag köper iallafall fler och fler rosor för varje år som går. Ofta är det "rea"-rosor och jag har noll koll på hur de ska se ut mer än det som ev syns på etiketten. När jag kommit hem med dem googlar jag och läser på innan jag planterar dem på det ställe jag tror de kommer passa på. Hittills har jag inte flyttat speciellt många rosor men jag har i allafall 2 st som jag funderar på om de inte skulle vilja stå nån annanstans.

Här är 'Coral Dawn' igen. Jag har 3 st som klänger mot vårt (snart!) inglasade uterum. De växer med stela styva ben och blommar i toppen. Ju mer jag klipper ner dem desto bättre blir det i blomningen. Jag försöker att klippa grenarna i olika höjd men ganska hårt varje år. De växer snabbt upp i taket ändå. På det sättet får jag blomning nerifrån. Den blåa bollen är den gamla sorten av Bolltistel. En rosa flox matchar rosorna finfint i bakgrunden.Jag har en ros som har en alldeles speciell plats i mitt hjärta. Det är inte doften, för den känns knappt. Det är färgen eller nyanserna kanske jag ska säga. I år var den väldigt rosa och förra året var den mer vit med bara en aningens rosa kant. Den är lite föränderlig med andra ord. Det gillar jag!
Hon heter 'Händel'. Eller är det kanske en han?Läcker, men snudd på 'för mycket'.Sånt tilltalar mig! Lite extra av allt lixom ;-)Det finns ju förstås fler rosor att älska.Den här är helt klart en av dem jag inte kan leva utan! Frisk, fräsch och med en underbar doft! En engelsk madam!
Hon är dessutom mamma till en hel drös med andra engelska rosor. Blommar snällt på 150-200 cm höjd även om hon frusit ner nästan till marknivå.
Om ni inte har gissat vilken det är ännu så ska jag avslöja att det är 'Leander'
Hon är aprikosrosagul till färgen.  Helt underbar!Alltid en hel drös av blommor i toppen.Slutet av oktober ser hon ut så här. Då är blommorna inte lika tätt fyllda utan har en mer avslappnad nästan lite slafsig look. Mer gul än rosa. Men fortfarande vacker!När vi nu pratar om aprikosrosagula rosor finns det en till som bara måste få vara med på 10-i top! Den är kanske mer gul än rosa men den har den där föränderliga looken som jag är så svag för.
Och det är ju 'Alchymist' förstås!
Titta så vackert hon lutar sig mot ett gammalt äppelträd. I total harmoni!Tyvärr remonterar hon inte, men annars är hon i särklass!En högre buskros eller en klättrare som behöver beskäras för att få snygg form. Växer så det knakar gör hon iallafall.Varje enskild blomma är så tät och vacker. Med en liten snurr i mitten.Den absolut största rosen som inte är en klängros och finns i vår trädgård är en vacker dam vid namn 'Nevada'. Hon har blommor stora som assietter och börjar blomma något helt enormt vackert runt midsommar ungefär. Sen fortsätter hon lite försiktigare ända tills snön tar henne med storm. Lika oväntat varje år verkar det som. Den sena blomningen brukar skifta lite åt rosa, medan den första är helt vit. Härlig doft, vackra ögonfransar och helt frisk!Röd som en röd ros ska vara är min 'Sympathie'. Finfin doft och remonterar som en tok! Har trädgårdens torraste och varmaste läge men stortrivs!Klättrande 'Rosarium Uetersen' lever på nåder hos mig. Orsaken är att hon är så extremt långsamväxande. Hon har knappt passerat metern fast jag har haft henne i säkert 5 år, men hon är väldigt rikblommig och dessutom väldigt klen i växtsättet så jag vet inte hur man ska lyckas binda upp henne på nåt annat ställe än i pergolan. Så hon får troligtvis stå kvar. Hon är inte redo för komposten ännu, men hon skulle behöva sällskap som kan ta över ovanför henne dit hon inte kommer nå.


En ros som är väldigt härlig i blomman är 'Louise Odier'. Fin doft och vackra blommor i en något kall rosa ton. Tyvärr är den extremt drabbad av svartfläckssjuka. Varje år! I år plockade jag av i stort sett vartenda blad, innan de föll av sig självt. Hon var helt kal! Och tyvärr har jag hört att det är många andra rostokar som har samma problem.
Jag har satt upp henne mot en pelare eftersom den växer så bra på höjden. Kanske har jag en klematis som kan slingra sig uppför stammarna och dölja bristen på bladverk, vi får se. Det är tråkigt att göra sig av med växter, men den här ligger på gränsen just nu.Här är en bild på 'Blaze Superior'. Den står väldigt nära 'Louise Odier' och har troligen blivit smittad av hennes sfs.. I år var 'Blaze Superior' kraftigt angripen den oxå. Blommorna och växtsättet är extremt likt 'Flammentanz'. Ingen doft överhuvudtaget. Tydligen inte alls lika resistent mot sjukdomar som 'Flammentanz'. Det var en "rea" -ros, modell storchansning. Hon står vid lilla pergolan precis vid vår sittplats där vi sitter ofta, så presterar hon inte bättre får jag ta mig en funderare. Nästa år ska jag prova att täcka jorden med kompost och se om det kan göra skillnad. Sfs lär visst övervintra på nerfallna blad, men om man täcker dem med jord så kommer de inte åt att sprida sjukan vidare. Jag får återkomma med resultat nästa höst.Frisk och alldeles underbar är min vackra 'Märchenland'. Den är en ärvd ros så den var i ganska bedrövligt skick när jag fick den. Oidentifierad oxå, men med hjälp av rosforumet på Allt om Trädgårds hemsida så kom vi fram till vad hon heter.Först visste jag inte om det skulle vara en buskros eller en klängros, men jag tror nu att det kan bli lite mittemellan. Förra året blev hon ca 150cm hög och då behövde hon nåt att luta sig mot. I år blev hon dryga metern och var mer bred istället.En annan engelsk dam är 'Winchester Cathedral'  Hon är kritvit med några enstaka rosa stänk, ibland. Fick en stolpe den här sommaren och tog sig lätt upp mot 200cm. Väldigt taggig, underbar lite citrusluktande doft. Frisk och fräsch hos mig! Helt klart en jag gillar!
Jag har henne ihop med en klematis som jag köpt som 'Miss Bateman' men jag är nu osäker på om det är en sån eller inte. Hon ska visst ha röda pistiller men det har inte min.Den allra rödaste rosen är utan tvekan 'Grand Hotel'. Blodröd eller röd som sammet.
Noll doft att tala om, men stora fina röda blommor. Jag var tvungen att manipulera lite med färgerna i bilden för att få fram den där röda nyansen som den faktiskt har.Jag har haft henne i flera år men det är inte förrän nu som hon börjar komma igång. Remonterar.Jag har en klättrare med enorma blommor. Hon heter 'Schneewalzer'. Färgen är vit med ton åt gult. Fin doft och remonterande. Växer bra så här långt.
Mycket kan man säga om 'Flammentanz' men hon blommar som ingen annan, varje år lika magnifikt! Vanlig, enkel och snudd på tråkig är sånna ord man brukar få höra.Friskast av dem alla, med en växtkraft som förvånar. Våra 2 exemplar klär in en hel armeringsmatta och jag får ändå beskära henne för att hon ska hålla sig där! När besökare möts av den här väggen brukar det vara mycket Åhh och Ahh....


Jag har en enda ros som möjligtvis kan tävla med ovanstående, eller iallafall försöka.
Det är honungsrosen 'Lykkefund'. Hon växer som en raket och blommar helt explosivt, men tyvärr inte så länge.En annan solklar vit klättrare är 'Climbing Schneewittchen' som jag inte har haft så värst länge. När jag skriver solklar syftar jag på att hon beter sig som en klättrare från år 1, hon står inte och stampar innan hon sätter fart. Drabbades ganska hårt av svartfläckssjuka i år, men blommar mycket och doftar underbart! Jag ska nog jobba lite på henne nästa år...Nu har jag kommit till botten av min roslista när det gäller klättrare. Jag har planterat några till men de har inte bekänt form ännu så de får snällt vänta till ett annat år.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...