Krönikan i mars - Ju större desto bättre, eller?

Ju större desto bättre, eller?

När vi har visioner om trädgården drömmer de flesta av oss att vi får välja och vraka bland det vi tycker är vackrast. Hur mycket det kostar eller hur vi ska lyckas få våra ibland tunga projekt i hamn funderar vi kanske mindre på. En del av oss sätter igång med nya projekt innan de gamla är avslutade. Några av oss blir aldrig färdiga med det vi en gång i all iver påbörjat. En och annan kanske inte ens påbörjar sina drömmar. Det är väl tur att vi har drömmar och det är väl tur att vi är olika.

Jag gissar på att det finns fler än jag som har stora drömmar, men sen när sommaren kommer blir det inte alls som vi har tänkt oss. Av olika anledningar. Saker som kommer emellan. Prioriteringar som måste få förtur. Övriga familjemedlemmars semesterplaner tex. Det är inte alla familjer som offrar en veckas husvagnssemester för att glädja den ibland, eller kanske rättare sagt ganska ofta, trädgårdstokiga personen med ett nytt och hett efterlängtat förhoppningsvis ovanligt och ganska välvuxet träd. Eller vad hon nu kan tänkas drömma om. Nu pratar jag inte om träd i 50cm storlek som ni kanske förstår för då offrar jag snabbt och ärligt både glass och fika. Nej, istället går man där och drömmer om de där växterna som lätt kostar några tusen, men då är det stora exemplar förstås.Så fint det skulle vara med den gulgrön strimmiga barken när solen lyser på den…och den gula nästan lysande färgen på trädet i höstskrud. Ja, ni som har den jag suktar efter hemma i trädgården får ta en extra titt och känna er stolta! Jag avundas er! Men jag fortsätter drömma. Drömmar kan slå in!Det har visst gått lite trend i storleken på växter på senare tid. Framför allt män sägs gilla färger som är starka och klara. Om de själv får välja alltså. Blommor som män väljer är gärna röda, gula eller oranga. Färgglada. Många kvinnor väljer hellre en bukett i helt vitt, blått eller svagt rosa. Jag tror att det är kvinnorna som gärna färgplanerar rabatterna i trädgårdarna. Det är helheten som räknas. Män verkar hellre rikta in sig på samlandet och då gärna en art specifikt. Hur många män känner ni inte som odlar rosor? Rododendron? Orkideér? Hostor? Eller nåt annat.

Gärna lite krångligt…Undantaget, eller kan det vara regeln och det andra som är undantaget, måste vara alpiner. Då är det ju inte en specifik art som samlas utan olika men det gemensamma är odlingsbetingelserna. Storleken. Det viktigaste är att de är små. Så små. Och gärna ovanliga. En del kan vara så små att man med fördel plockar fram förstoringsglaset för att kunna njuta av de små blommorna. Pincett är också ett bra redskap, själv använder jag det mest på stickor i fingrarna. Det är nästan lika intressant att se blommorna som att se de stora, starka karlarna ligga ihopkurade på marken med ögonen fulla av kärlek till de små små växterna. Det är passion det!Jag är ingen man. Jag är typiskt kvinnlig. Jag blandar hej vilt i rabatterna. Visserligen försöker jag färgstämma dem på lite olika sätt, men jag mixar arter. Jag blandar storlekar, färger och växtsätt. Till synes oplanerat för den oinvigde, men det brukar bli fint. Tycker jag i alla fall. Jag till och med föredrar de storblommiga växterna. Helst de som är en aning oproportionella. Liljor är underbara, liljebaggarna inte fullt så underbara. Tehybrider med sina enorma blommor och underbara doft är ett måste. Backsippor är fina, de är helt vulgära i sin storlek om man jämför med det lilla klena bladverket. Jättevallmo är en till favorit. Men man måste klippa bort fröställningarna i tid. Dessa tilltalar mig. Storblommiga klematis får jag inte heller glömma. Inte heller dagliljor med stora blaffor till blommor. Ju större blommor desto bättre!För min del råder ju större desto bättre även i andra kategorier. Större blommor, större rabatter och större mängd olika sorter. Ja, det är kvinnligt det! Då får jag plats med alla blommor jag drömmer om. Kvinnor ’plottrar’ säger en del män. ’Sillsallad’ säger Gunnel Carlsson. ’Smörgårdsbord’ säger nån annan, jag kommer inte ihåg vem som sa det först.

Jag älskar min trädgårds ’sillsallad’. Jag vill också ha en större garderob, större bil (så att inköpen går in i bakluckan), större hårddisk (så blombilderna kan bli ännu fler) osv.
Ja, ju större desto bättre!
Tills någon bevisar motsatsen…


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...