Första trädgården - Waterperrygarden

Nu, passar jag på att sitta en stund vid datorn. Under de senaste veckorna har jag varit på resande fot en hel del. Sett en massa underbara platser, träffat härliga människor och besökt en hel samling med helt underbara trädgårdar. Jag trodde att sommaren skulle innebära en massa trädgård och visst blev det så.
Min egen trädgård däremot har blivit en aningens försummad. Typ sådär 6 veckor av ouppmärksamhet....men jag ångrar inte en sekund av allt resande! Min egen trädgård får snällt vänta...

Ni vet ju att jag snart ska fylla jämt. Och som present önskade jag mig bland annat en resa till England. Egentligen var det så här. När jag blev med i en trädgårdsförening helt spontant, råkade hamnade som ordförande och aktiv medlem i styrelsen lärde jag känna en annan trädgårdspassionist. Lika passionerad som jag alltså. Vi har nästan exakt 10 år mellan oss, men lika stort intresse och i stort sett samma smak när det gäller trädgård. Vi skrattade lite då (för drygt 7 år sedan) och sa att när vi skulle fylla jämt nästa gång skulle vi ta en resa till England tillsammans. Nu i vintras kom vi på att det faktiskt var dags. Vi fyller jämt. Tiden har gått fort och nu stod vi där med ska vi eller ska vi inte.
Så vi bestämde oss för att göra slag i saken.

10 dagars resa. Augusti. Hyrbil. Bara trädgårdar på schemat. B&B.

Vi satt många timmar på internet, iallafall jag. Tittade i gula boken online. Letade efter vilka trädgårdar jag ville se. Skrev upp dem och tog reda på koordinaterna. Min GPS är värd sin vikt i guld!!! Utan den hade vi inte klarat oss hälften så bra som vi gjorde.

Sen diskuterade vi oss fram till vilka vi trodde skulle vara mest sevärda, så att båda fick igenom några önskemål var.

Vi bokade flygbiljetter och bil hemifrån. Men inget annat. Flög med RyanAir (billigt och punktligt).
När vi kom fram fick vi en annan bil än den vi hade valt. Men shit happens, det gjorde inget. Den var likvärdig och hade inbyggd gps. (inte ens i närheten av min dock).

Första dagen åkte vi direkt till Oxford. Åkte en sightseeingbuss (dubbeldäckare) och fick höra allt om de olika college som finns bevarat. Oxford är en stad med sin givna plats i historien, inte bara för engelsmän.

Dag 2. Vår första trädgård blev Waterperrygarden. Vi trodde att det skulle vara en enorm trädgård. Visst var den stor, men för oss 'latinlovers. Vi var i stort sett ensamma i denna fina trädgård. Det verkde vara en busslast med ett något åldrat gäng som kallade sig 'Waterperryfriends'och sen vi då.

Enorma rabatter! Och enorma murar! Vi gick och gick.


Alla rabatterna prunkar i flertalet färger, samstämt eller brinnande. Mycket prydligt och välskött. Man ser att det är planerat att vara vackert hela säsongen. Jag bara älskar dessa 'borderwalks'.


Trädgården har många olika rum. Alla med skiftande karaktär. Här är det en massa sten och snirklande gångar. Lite torrt och ökenaktigt, fast fullt med växter då förstås.


Vi har kommit fram till en avlång damm. Överallt i trädgården är det breda gångar, enorma gräsmattor och riktigt höga häckar. En del utropstecken här och var med formklippt. Mycket mycket välskött!

Trädgården deltar i något som de kallar Art & Craft. Så här och där står det statyer och diverse konstverk. Senare i augusti ska det visst vara ett stort jippo där konstnärerna har aktiviteter för allmänheten runt sina konstverk.I tidningarna från England (som jag prenumererat på i flera års tid) har jag sett att det varit ganska inne att klippa en gång och låta resten vara vilt. Självklart finns det representerat här.


En så lyckad kombo! Visst är det osannolikt vackert!! Trädgårdsmästaren leker mycket med kontraster i den här trädgården.


Här har vi mött en av de personer som arbetar i trädgården. Hon hade famnen full av en ljuvligt fång med blommor. Den skulle visst ges till en annan av dem som arbetar i trädgården men som för tillfället  låg på sjukhus.Nu närmar vi oss en hög häck. Har ingen aning om vad som väntar oss innanför den. Fullständigt omöjligt att gissa.
Bakom häcken uppenbarade sig vad vi trodde var en vit trädgård, men den kallades för den formella trädgården. Helt bedårande fin!
Smala gångar runtomkring mellan exakt klippta låga häckar. Pyramider och ett avancerat mönster av färger i mitten.


Vackra soffor att ta igen sig på en stund medan man tar in den vackra vyn.
Inte ett stort rum, men fullproppat av perfektion!Ett lapptäcke av färg, form och struktur. Mönster. Buxbom förstås.
De runda bollarna är rödbladig Berberis och de fyra stråken med böljade rött är rödbladig Salvia.
Utsökt vackert!!
Verkligen så långt från min egen trädgårds vilda om än ganska hänförande uppenbarelse att jag inte kan annat än njuta av lugnet.


Även här en staty, kanske vackrast av dem alla?


Nu har vi lämnat den formella delen och beger oss vidare. En snygg kombo med vita doftande Canada-Liljor (är det väl?) och bergomrrot.


En plats att sitta på inunder rosorna. Varje stolpe klädd med en klängros. Inte så stora, eller så har de oxå haft en hård vinter. Faktiskt så vet jag att de hade en hård vinter. De flesta vi pratade trädgård med påpekade detta. Deras köldrekord låg visst på -16grader i vintras och rejält med snö enligt deras mått mätt.


Riktigt mörk och ganska hög kärleksört kurtiserar med en näva i allra mest lysande lilacerise.


Inte många rosenstöd av trä har vi sett. Knappt några alls. Här är det mesta stort och gjort av kraftiga ställningar. Denna var nätt och söt. Med en härlig patina.En gång så lång att jag inte ens iddes gå igenom den. Ledde oss jämsides (på andra sidan häcken)m ed en enorm rabatt, där jag gick.


Nu ska vi snart lämna den här fantastiska trädgården. Jag tyckte det var roligt och eftersom det här var den första trädgården vi besökte kommer den nog ha en speciell plats i mitt hjärta.


Kanske inte den vackraste eller allra mest spännande av alla de vi besökt, men definitivt sevärd. Mycket välskött och fin. Rekommenderas varmt!!

/Lillianna


5 kommentarer:

 1. Tack för att ni bestämde er för att åka på resa till England och se trädgårdar. Ser så fram emot att följa alla inlägg. Älskar tanken på att åka iväg själv och nu har jag bestämt mig, det ska jag med...Frågan är om jag kan vänta tills jag har fyllt jämnt...
  Ha det bäst!
  Hélena

  SvaraRadera
 2. Åh tack för den kommentaren Hé lena! Har nog blivit lite beroende av att få respons på mina inlägg...;-)

  Klart du ska åka till England!! Jag med!! Skulle åka igen i morron om jag fick! Inte så fasligt dyrt, men visst blev det en slant...men kanske inte åka varje år direkt. Jag hoppas jag kan åka igen om nåt år. Provar kanske en färdig resa då. Vi kanske ses då!

  /Lillianna

  SvaraRadera
 3. Hänger gärna på! Tipsa om resan när det blir dags :-) Inte matar jag mina rosor med mycket gödsel, en skopa kogödsel på säck varje vår är det jag ger. Tricket är nog att det är tre istället för en planta//Hélena

  SvaraRadera
 4. Vilken underbara resa ni gjort;) kändes nästan som att vara med med alla fina bilder och du som berättar:) Tack för rundvandringen:) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 5. Hej Lilliana! Kul att se smakprov ur denna trädgård som jag inte sett förr, jag har också varit iväg 4 dagar och 8 trdgårdar, men inte ens orkat tänka tanken på att kolla genom bilderna ännu... Jag behöver vila från det ett tag känner jag. Sluttampen på säsongen är alltid intensiv.

  Jag tror att uttrycket Arts & Crafts är en stilriktning inom trädgård, som t ex klassisk, cottage, renässans, osv. Man kan ha statyer mm, men det behövs inte, det kan vara stilen på byggnader, köksträdgård mm som är lite "crafty" istället.

  Kramkram H.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...