England - Special Plants Seed

En mycket speciell plantskola! Och nu menar jag verkligen speciell.
Här är deras hemsida.
Här kommer vi, 2 latin-nördar...som utan att skryta i stort sett lyckas identifiera alla plantor vi träffar på hemma i Sverige. Med få undantag!

Nu pratar vi inte längre om de växter som finns i lilla Sverige.
På den här plantskolan är det tvärtom. Här finns växter från hela världen. Vi känner igen en bråkdel och ändå har vi en karta med namnlista. Allt från ettåringar, bienner, perenner, klätterväxter, dammväxter, buskar och träd. Tätt planterat.

Mycket välskött, fint planterat och alldeles underbart!

Det första vi ser och passerar är plantskolan. Varmaste platsen i hela trädgården, utan att tveka. Naturligtvis råkade vi komma en av de varmaste dagarna. Temperaturen var runt 30 grader och sitta stilla är det ju inte tal om när man är på trädgårdsresa. Det gäller att se så mycket som möjligt, köpa på sig lite frön och kanske några få utvalda växter. Fotografera allt!


Djungelkänsla längs en smal gång. Min reskompis har mailat en del med ägaren och vi bestämmer oss för att gå in först och säga hej.


Lite rolig detalj innifrån huset. En tavla. Ser ni vad den är skapad av? Inne i huset är det café, butik och orangeri. En enorm glasvägg fylld med krukväxter. Boksamling.


Kunde inte låta bli att fota inne på toaletten. En fin liten Allium frösamling. Eller frön på tork rättare sagt. Det är frön från den stora alliumen. Fröbollarna är helt överdimensioerade, men coola.


Står på trappan och tittar ut över trädgården. Vet ännu inte vad som komma skall. Men jag har höga förväntningar efter att ha sett plantskolans innehåll.


Mitt på den runda gräsmattan står en vilstol. Jag har inte en tanke på att gå och sätta mig där. Svettas i värmen och vill se allt. Känner mig nästan lite stressad. Trädgården ser stor ut och jag fotograferar som en tok.

 Många fina ställen att stanna till vid i den här trädgården.

En sittplats under den blåa klematisen går inte av för hackor.

En storvuxen Kniphofia (fackellilja). Jag har några ynkliga hemma i trädgården. Trivs väl så där helt enkelt. Blommade nog andra året men sen dess är det bara blad.En vy siktad genom höga spiror av salvia. Just den här salvian lär vi kunna ha som ettåring hemma hos oss. Riktigt blå i färgen.


Dammen fångar verkligen mig. Helt sagolik. Ser bara en liten del vattenyta. Resten är täckt av vattenväxter. Otroligt lummigt.


Det är en smal gång längs med vattnet på den ena sidan. På andra sidan går jag inne i växtligheten, som ibland sträcker sig över huvudet på mig. Några verbenor är uppskattningsvis 3 meter höga.


Solen steker och jag är uppe vid huset igen. Går längs med en lång rabatt i orange, brun röda toner. Lite ökenkänsla. Mycket sten och växter som trivs i det torra. Otroligt snyggt färgstämt!


Vackert!En av mina bästa bilder härifrån. Tycker jag själv. Vad tycker du?Engelsmännen är ju tokiga i form. Klippta häckar och lek med nivåer. Den här delen av trädgården är som en lisa för själen. Om resten av trädgården tävlar i färgfyverkeri, latin och allsköns rariteter så är det här man vilar ögonen en stund. Men bara en stund.

Det sluttar ganska bra här. Jag tar mig förbi häckkompositionen och kommer fram till ett grönsaksland. Möter några engelska damer som jag kastar mig in i diskussion med. Får tips på en trädgård i närheten som de rekommenderar. Den visade sig bli en av resans favoriter. Men den kommer senare.


 

Den smala gången längs med dammen. Jag försökte fråga ägaren hur hon gjort underlaget. Men vi hade vissa språksvårigterer just med detta. Lite för specifika ord sas. Så innan hon förstod vad exakt det var jag frågade om skrattade vi gott åt förvirringen och såg ut som frågetecken båda två.

Nu är jag uppe vid huset igen. Försöker alltid att fotografera där inte inte är människor och det brukar betyda att jag får återkomma till de olika delarna av trädgården flera gånger. Dessutom sr man ju inte allt första gången man är där.

Sjukt snygg färgmatchning här! 

 


Sista bilden innan vi går in i huset och köper oss lite hambakat fika. Hemmagjord saft av , hm var det guava? och så förstås kaffe. Sen spenderade vi några timmar i plantskolan.3 kommentarer:

 1. Wow - vilket fantastiskt ställe, vad heter det och var ligger det!?
  Fick en känsla av Cotswold, men det kan ju i princip vara precis var som helst.
  Bilden du själv gillade bäst var snygg, men det var alla andra också!
  TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 2. Det heter Special Plants Seed och ligger nära Chippenham i Wiltshire. Jag länkar till hemsidan överst i mitt inlägg.

  Vi hade mailat innan för att vara säkra på öppettider, men eftersom de är en plantskola har de en hel del öppet så har man vägarna förbi kan man ju säkert åka förbi och se om det är öppet.

  /Lillianna

  SvaraRadera
 3. Oj vilket fantastiskt ställe. Där skulle ja behövt gå mer än en dag.

  Härlig blogg du har , jag återkommer.
  Och kikar mera.

  Ha det gott
  Gunilla

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...