Vårtecken och vårfunderingar!

Det här är en bild från förra året! Underbart med färg, är det inte säg?
I år ska den rabatten få lite påfyllnad med jord och sen ska jag dela de röda studentnejlikorna och se till att de blir fler! Jag fattar inte att de är så illa omtyckta av många. Frisk växt, finns i flera färgställningar och blommar trevligt och rätt sent, behöver inget extra stöd trots att de är närmare metern i höjd. Jag har rosa, aprikos, köttfärgad, vit och den gamla trogna röda sorten. En tacksam perenn helt enkelt!

Varje höst sprider jag bulberna från Liljorna, kastar runt dem i rabatten så de hamnar huller om buller, så det blir bara fler och fler underbara liljor. Liljebaggar oxå iofs, men de får plockas bort helt enkelt. Jag vägrar vara utan Liljor!

I helgen och förra med har vi haft mer än 10 +grader. Alla trädgårdsmänniskor har nog njutit av värmen(!) och börjat titta neråt i rabatterna med en längtan efter lite grönska. Att jag skulle klippa träd flög mig snabbt förbi, det var mycket roligare att klippa visset perennris och se hur det börjar leva i rabatterna. Riddarsporrarna är redan uppe 5 cm, aklejorna likaså. Måste bara hitta dem under allt klipp.

Förra årets lilla låga prästkrage lyser vit och grann. Den heter 'White knight' och är ca 30 cm hög, på sin höjd kanske under. I år ska jag dela på dem och flytta halva beståndet till min nya stora vita rabatt. Egentligen är inte den rabatten ny men den är nu mer än dubbelt så stor som den varit tidigare.


Åh, jag har en sån beslutsånger! Kan verkligen inte bestämma mig...och maken är inte till nån hjälp.Jag funderar och funderar. Jag skulle vilja dela in den här stora delen av trädgården i några fler rum. Max 4, det får inte kännas trångt.Orsaken till att jag vill göra om är att jag tycker att det saknas blickfång. Det är som ett stort hav. Jag vill ha stopp. Det är visserligen vackert, mycket och fullständigt överdådigt. Unikt! Har inte sett nån annan som har en lika stor rabatt nånstans, men jag är ändå inte helt nöjd. Blommar hela säsongen! Jo, men visst är jag otacksam ;-) Men det räcker inte för mig. Problemet är att jag inte vet vad jag vill. Har lagt upp blått snöre för att dra lite riktlinjer, men insåg att mitt snöre inte var tillräckligt långt. Måste köpa mer. Det är en ganska stor plätt det här. Typ som en normalstor villaträdgård ungefär. Hundratals perenner och ett femtiotal rosor. Inga buskar eller träd. Svårt att tänka sig in i hur det skulle kunna se ut.

Här står jag nu och tittar ut genom den lilla pergolan ner mot jätterabatten. Jag har den stora pergolan bakom mig. Barnens gungor precis till vänster bakom mig. Ni ser de 2 äppelträden med stegar längst bort, allra längst ner i trädgården. På bilden ovanför ser ni dem fast till vänster istället.

I det första rummet (rakt fram) blir huvudfärgerna ljust gult och orange, med ganska låga växter och några uppstickare. Det rummet syns när man kommer på grusgången uppifrån trädgården. Jag tror inte jag ska flytta om så väldigt mycket där. Tror att det ska vara som en rundell med ett stort fågelbad i mitten. Fågelbadet har jag än så länge bara i huvudet, det ska göras av betong...snart! Men rabatten måste fortsätta en bit på den vänstra sidan där det nu är gräs. Det finns redan ganska fina växter planterade som jag kan dela och sprida ut. En massa våningvivor, någon långblommande nepeta, lite olika klockor och fingerörter. Rosor i både gult och knallrosa. En del fina blad såsom variegerad daglilja och gulbladig hosta. Och en massa annat! Jag avskyr bar jord, så varje mm är välplanterad!


Min tanke är så här. Jag ska dela upp den stora rabatten och göra den mer spännande. Väggarna ska bestå av stående armeringsmatta med klättrande storbladig murgröna.  Jag har äntligen fått maken att godkänna att jag tar väck gräsmattan och sliperserna. Yeeey!! I armeringsmattan ska det vara portaler, eller öppningar alltså där gångarna ska gå. Kanske en kryssgång oxå. Man måste kunna gå åt olika håll, det ska inte vara en labyrint. Flera möjligheter så att säga. Gångarna ska så småningom bli likadana grusgångar som det är i resten av trädgården. Bort med gräset!
I rummen ska det vara olika teman, inte helt perfekt eller superkontrollerat men ändå lite mer genomtänkt. Alla rummen ska blomma under hela säsongen. Lite mer lummighet med buskar och mindre träd här och där, som i buskage på flera ställen. Mer att stanna upp vid och titta på. Naturliga stopp. Jag vill ha in höjd och struktur samt även tänka lite på hur det ser ut under vintern.

Här har jag lilla pergolan precis bakom mig och jag vänder mig åt höger, västerut. På andra sidan vallen går vägen. Under den enorma tallen ska det bli surjordsparti, väntar bara sen några år tillbaka på att maken ska börja gräva...fast jag fick en ny idé igår. Kanske man kan göra damm där istället....hm...har inte sagt nåt till maken ännu....ja, vilken bra idé!

I det andra rummet funderar jag på om det ska bli rött tema. Bladen alltså. Det växer redan en enorm lavendel där och brevid den skulle jag kunna flytta in ett rödbladigt Prunus som står helt fel. i dagsläget Kan bli snyggt ihop! Frågan är bara om det är för torrt, björkarna tar nog en del från rabatten där...men de är ändå rätt vackra så de får vara kvar.

Nu blommar krokusarna för fullt! Underbart är kort!


Nu har jag börjat spana på mina trädgårdhandskar. Ska ta fram ett par nya förstås. De här har hängt ute hela vintern och har nog både en och två spindlar inuti.
Den lilla lönnen som agerar handskstöd lever på nåder. Fryser tillbaka hårt varje vinter så jag undrar om den blir nåt större eller om den faktiskt krymper...


Nu måste jag fundera ut var jag ska ha det 3 och 4:e rummet och vilket tema det ska vara i dem. På den här bilden står jag längst ner i trädgården och  har de 2 äppelträden bakom mig snett till höger. Hm, jag inser att jag inte ens är i närheten av en lösning på hur jag vill ha det...


Så jag hamnade i hallonlandet, klippte ner dem. Sen vidare till lite äppelträd, upp med ungarnas studsmatta och en fika på altanen under tak! En härlig dag i trädgården!!!
Tur att det är en dag i morron med!

/Lillianna

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...