Temyntorna i mitt hjärta!

En av de allra första växterna som jag köpte till trädgården var just en röd temynta. Mondarda didyma. Jag planterade den och tänkte inte så mycket mer på den. Den blommade inte första sommaren och gjorde inte så mycket väsen av sig. Jag glömde bort den. Jag hade fullt upp med annat.

Andra året i trädgården upptäckte jag en röd prick som jag blev förundrad över. Såg den på långt håll. Gick dit och kollade och såg den mest märkliga blomma jag någonsin hade sett. Den blommade i 2 våningar. Jag hade aldrig sett nåt liknande och var helt faschinerad!
Nu, drygt 10 år senare vet jag att det finns fler blommor som blommar i flera våningar. Men det visste jag inte då.

Nu har jag oxå fler färger av temynta.
Den röda temyntan till höger i bild är min första köpta planta. Den fröar gärna av sig och barnen blir som den till vänster. Jag kallar färgen för 'Jordgubbar med grädde'. Den blir alltså inte rosa utan mer rödvit. Bladverket är friskt ljusgrönt. Helt frisk planta!! Växer otroligt bra även på bredden! Det är den enda av mina som fröar av sig.


När jag gillar en art försöker jag få tag på fler. Ibland har jag tur och lyckas. Temyntor har funnits länge och man kan lätt komma över dem på växtbytardagar oxå så. Jag har några olika.

Den här rosa stod och skräpade på en höstrea, och jag slog till. Det var bara några tuffsiga blad i krukan men jag kände ju igen dem så jag betalade det jag skulle och planterade den snabbt. Den heter 'Croftway Pink'. Ganska högrest och milt rosa. Ohh, lovely!Helt klart en av mina favs. Fast de är de nog alla när jag tänker efter! Så ljust och milt rosa. Passar otroligt bra ihop med rosen Märchenland. Precis samma nyans!! Sånt gillar vi!! Mer kombinationer. Det är inte bara jag som älskar dem, humlorna är som tokiga i dem oxå!Det här är en annan trevlig bekantskap. Hon heter 'Beauty of Cobham'. Den är mer lila i sin framtoning och har snyggt färgade foderblad under själva blomman. Tyvärr inte helt fri från mjöldagg, men ändå värd att skaffa om man får syn på den. Den brukar väcka uppseende.


En av mina yngsta plantor heter 'Panorama'. Ganska mörkcerise i färgen. Jag har satt henne för skuggigt och måste nog flytta henne till våren. De trivs bättre i full sol. Jorden behöver inte vara så god för dem heller. De är överlevare och klarar torra lägen. Den blommar här i 2 våningar. Visst ser det underligt ut!
En riktigt brinnande röd sort är 'Cambridge Scarlet'. Det är ingen växt för blyga små flickor. Här måste man våga sticka ut ur mängden! Men visst är hon underbar!! Den brinner som eld!Här är en närbild. Snygg eller ful? Vad tycker ni?


Ja, jag gillar mina temyntor.
Förra hösten såg jag en vit variant. Jag köpte den inte för jag tyckte den var lite för dyr. Men jag ångrar mig så. Nästa gång jag ser en vit så måste jag bara ha den!

3 kommentarer:

 1. Jag röstar på SNYGG!
  Myntor ska absolut få en egen pallkrage i Nöbbele till våren/sommaren. Men det kanske inte räcker med bara en!?
  Varm kram

  SvaraRadera
 2. Håller med dig Temynta är en oerhört vacker växt. Tyvärr tröttnade jag på de jag hade då de varje år fick mjöldagg. Fina bilder. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 3. Superfina bilder. GIllar verkligen närbilden där!
  Jag har haft den röda Cambridge Scarlet tdigare (tror jag det var... 15 år sedan), tröttnade på mjöldagget. Men nu har jag läst om nya sorter som klarar sig bättre, så i år blir det åtminstone en temynta till mig:-)
  Jag gillar din blogg!! Vacker!

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...